Şedinţă de Guvern. Statutul asistentului maternal, gestionarea fondurilor din PNRR şi implementarea reţelelor 5G, pe ordinea de zi

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, prin ordonanţă, condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.
Filip Stan
01 aug. 2024, 10:00
Şedinţă de Guvern. Statutul asistentului maternal, gestionarea fondurilor din PNRR şi implementarea reţelelor 5G, pe ordinea de zi

„Obiectivul principal al proiectului de act normativ este acela de a asigura o mai mare coerenţă şi transparenţă statutului asistentului maternal, precum şi procesului de selectare, evaluare şi atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecţiei copilului separat temporar sau definitiv de părinţii săi, respectiv asistentul maternal. Schimbările preconizate vor asigura cadrul legal necesar în baza căruia Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor putea realiza selecţia, evaluarea şi atestarea persoanelor care doresc să devină asistent maternal „, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, inclusiv reglementări necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Prin această intervenţie normativă se urmăreşte reglementarea posibilităţii prelungirii contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/acordurilor cadru care au asigurate sursele financiare parţial sau integral din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, ca urmare a prelungirii duratei contractelor de finanţare aferente, în scopul implementării obiectivelor de investiţii şi a absorbţiei fondurilor europene, a respectării angajamentelor luate de România cu privire la îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor din PNRR, cu atât mai mult cu cât aspectele semnalate de coordonatorii de reformă şi/sau investiţii sunt asimilate unor evenimente imprevizibile, care nu puteau fi identificate la momentul lansării procedurii de achiziţie”, conform notei de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii privind privilegiile şi imunităţile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în România, semnat la Bucureşti, la 19 martie 2024.

Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie privind statutul juridic şi înfiinţarea unei delegaţii a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în România, semnat la Bucureşti, la 19 martie 2024.

Citeşte şi: Soția fugarului Cristian Rizea aruncă bomba! Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali: „Ne-a cerut bani pentru candidatură, voia în club la Monaco, îi plăcea. Lui Cristian i se promiteau funcții înalte”

În şedinţa de guvern va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă.

Prin proiect se propune acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.604.300 lei pentru sprijinirea unui număr total de 405 familii şi persoane singure, din mai multe judeţe ale ţării, care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, accident ori în situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.

Printr-o altă hotărâre va fi suplimentat bugetul MAI în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a sumelor forfetare lunare pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare.

„În urma centralizării de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a situaţiilor întocmite de unităţile subordonate pe baza solicitărilor primite de la autorităţile administraţiei publice locale, a rezultat faptul că pentru acordarea măsurilor de sprijin şi asistenţă umanitară pentru persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, care se află pe teritoriul ţării noastre, pentru perioada ianuarie – iunie 2024, sunt necesare fonduri în sumă totală de 68.000 mii lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Executivul va analiza şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum Expres Bacău-Piatra Neamţ”, proiect care ar urma să fi dezvoltat pe raza judeţelor Bacău şi Neamţ.

Printr-un memorandum, Guvernul va aproba semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernului Ungariei pentru modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere, semnat la Szeged la 21 octombrie 2008.

Citeşte şi: Victor Ponta îi răspunde extrem de dur Elenei Lasconi: ”Încă o Coana Leana. Pupă cruci, dar se dă woke. Vrea să fie o scandalagioaică care o face pe Șoșoacă să pară o Lady”

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix adorat de întreaga planetă revine cu un nou sezon. Data de la care abonații vor putea vedea producția care i-a fascinat
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
25.000 de lei de la stat GRATIS pentru români! Anunțul Guvernului
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Cătălin Bordea, bântuit de fosta nevastă. Nici în somn nu scapă de Livia
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cât de talentată este iubita lui David Popovici! Taisia face o artă din make-up și are înclinații spre domeniul sportului
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Dronelor rusești doborâte lângă Kiev: două persoane rănite și case avariate
MediaFlux
DECIZIE BOMBĂ pentru KAMALA HARRIS! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?