Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan spune că premierul Marcel Ciolacu va trebui să se consulte cu preşedintele şi cu PNL pentru postul de comisar european, pentru că nu e nici împărat, nici autocrat şi nici rege.
”Din fericire pentru România, pentru PNL, pentru cetăţeni, nu este putere autocratică în România, Domnul Marcel Ciolacu se află la Palatul Victoria pentru că PNL este încă în Guvern, face parte din coaliţie. Uneori uită, probabil, îi reamintim noi cu maximă delicateţe”, a declarat Rareş Bogdan, la sediul PNL, despre negocierile pentru postul de comisar european.
”Dânsul este premier, nu poate să ia hotărâri singur pentru că nu e nici împărat, nu e nici autocrat, sper, încă, şi nu este nici rege. Deci va trebui să se consulte cu preşedintele României, cu PNL. Eu îl tot văd că dă declaraţii, că el numeşte, el face, el pune comisarii. Îi reamintesc că nu PSD singur e la guvernare, poate uneori uită”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.
Întrebat dacă PNL îşi doreşte postul de comisar european, Rareş Bogdan a spus: ”E absolut firesc să fie discutat în coaliţie. Sunt convins să vom ajunge la un acord”.
Mihai Tudose nu vrea să fie comisar european. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre numirea comisarului european, că posturile se negociază întâi în interiorul famililor europene şi că urmeaxă să aibă discuţii şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Premierul a anunţat că europarlamentarul PSD Mihai Tudose nu doreşte să meargă comisar, arătând că a avut o discuţie cu acesta, şi a zis că vrea să rămână alături de echipă. ”Cu alte cuvinte m-a refuzat”, a mai spus premierul. Despre Victor Negrescu, Marcel Ciolacu a arătat că este o variantă de comisar.
„Colegul nostru Mihai Tudose nu dorește să meargă comisar. A zis că vrea să rămână cu echipa. Dacă ești comisar, nu mai poți să faci politică. El a decis să rămână în echipa pe care o formăm. Cu alte cuvinte: am fost refuzat. Victor Negrescu este una dintre opțiuni”, a spus Ciolacu, la o conferință de presă.
„În perioada următoare urmează să avem discuții cu doamna Ursula. Scrisoarea e adresată președintelui României. Cum e și normal scrisoarea a fost direcționată către premier. Posturile se negociază în familiile europene. Prima opțiune este dacă fostul comisar îl mai menținem, lucru decis – nu-l mai menținem. Urmează să avem discuții”, a mai spus Ciolacu.
30 august este data limită până la care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să nominalizeze câte doi candidaţi pentru postul de comisar european în viitorul Executiv comunitar.
Reconfirmată pentru al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat, într-o scrisoare, că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european care revine statului respectiv, relatează Rador Radio România.
Fiecare stat al Uniunii Europene are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a Executivului de la Bruxelles pentru cei cinci ani de mandat.
Obiectivul este ca, în Colegiul comisarilor, să existe paritate între bărbaţi şi femei, a subliniat Ursula von der Leyen.
Politiciana germană a explicat că singura excepţie este atunci când un comisar în exerciţiu rămâne şi în viitorul Executiv. Mai mulţi comisari europeni ar dori să rămână şi în următoarea Comisie: de pildă, grecul Margaritis Schinas, belgianul Didier Reynders sau olandezul Wopke Hoekstra. Acesta din urmă este susţinut oficial de Guvernul olandez. În unele ţări, precum Belgia şi Franţa, situaţia este complicată de absenţa unui guvern cu atribuţii depline.
Ursula von der Leyen doreşte să înceapă interviurile cu candidaţii chiar de la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidaţii selecţionaţi va fi audiat de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care întreaga Comisie va trebui să obţină votul eurodeputaţilor.