Ce să mănânci ca să te răcorești atunci când te chinuie canicula

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.
Filip Stan
01 aug. 2024, 13:05
Ce să mănânci ca să te răcorești atunci când te chinuie canicula

Canicula continuă să-și facă de cap în această perioadă, iar specialiștii susțin că una dintre armele cele mai puternice pe care le avem este alimentația. Nu de puține ori am auzit, mai ales în ultimii ani, despre rolul extrem de important pe care îl are alimentația atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos.

Cod galben şi portocaliu de caniculă, jumătate de ţară se topeşte şi la umbră. Cupola de foc se extinde de vineri

Destul de plastic, spun specialiștii, „o calitate bună a combustibilului este esențială pentru o calitate bună a vieții!”.

„Desigur, felul în care ne alimentăm este determinant atunci când vine vorba despre binele nostru general. Este important să știm ce trebuie să mâncăm în perioade de stres maxim, ce anume trebuie să mâncăm atunci când avem activitate fizică susținută și, dacă tot trecem prin acest lucru acum, ce este corect să mâncăm atunci când este foarte cald afară. În ciuda disconfortului prin care, cu totii, trecem, există câteva măsuri pe care le putem lua, măsuri alimentare care ne vor face să trecem mai ușor peste disconfortul termic.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

În proporție mare, meniul nostru ar trebui să fie format din fructe și legume.

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.

Top patru alimente de consumat în zilele caniculare. Mihaela Bilic: „Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă”

Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.

„Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.”, continuă Wasim Nazer.

Desigur că avem și contraindicații. Nutriționiștii ne recomandă să nu consumăm alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool si cafea.

La capitolul băuturi, lucrurile sunt la fel de serioase, iar ca primă recomandare și cea mai importantă este evitarea alcoolului. Fie că este bere, vin, nicio băutură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, din contra, efectul său diuretic determină dezhidratarea. Băuturile carbogazoase, „prietenii falși” care conțin zahăr, sunt, de asemenea, interzise.

Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.

„Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute.”, spune specialistul.

Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.

„Și, un truc extrem de util pe care-l recomand pacienților mei: pune într-un bol fructe proaspete, de toate soiurile și neamurile, după preferință, și adaugă gheață peste ele. O să fie un desert nemaipomenit de bun și de răcoros!”, conchide Wasim Nazer.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Din păcate, s-a confirmat! Boala care face ravagii a ajuns deja și în România
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Netflix dă lovitura cu serialul fenomen. Data la care va avea loc premiera
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova din cauza expulzării unui diplomat rus
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?