Salata de boeuf de post. Mâncarea de la mânăstire este întotdeauna gustoasă, chiar dacă nu are multe ingrediente, iar condimentele nu sunt aduse de peste mări şi ţări. Măicuţele au reţete transmise din generaţie în generaţie, pe care nu se feresc să le facă publice, iar rezultatul înseamnă farfurii pline de savoare, cu care vei primi stele Michelin de la familie
Salata de boeuf de post, ingrediente.
Salata de boeuf de post, mod de preparare
Toate legumele se fierb in apa si se taie cuburi ca la orice salata.
Se pune sare piper, knorr de legume dupa gust.Maioneza:se pun 2 lingurite de mustar intr-un bol si se adauga ulei ca la o maioneza normala. Atentie! Cand incepe sa separe mustarul de ulei se pune zeama de lamaie.In felul acesta se poate face cata maioneza dorim(se poate inlocui lamaia cu otetul in functie de gust).
Se adauga maioneza la salata se orneaza. O mancare 100% naturala.
În Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.
Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.
Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.
De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă.
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria Mare, pe 15 august, femeile credincioase merg la biserică cu fructe şi bucate alese, pe care le vor sluji şi le vor da de pomană, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000). De asemenea, există, în această zi, superstiţia conform căreia dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.
Luna august este, totodată, o lună a semănăturilor de toamnă, timpul fiind optim pentru aceste activităţi, în special după data de 15 august.
Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.