Fertilizarea corectă a trandafirilor – recomandări

Majoritatea trandafirilor au nevoie de fertilizare regulată în timpul sezonului de creștere pentru a rămâne sănătoși și pentru a continua să înflorească. Cu toate acestea, nu toate tipurile de trandafiri au nevoie de aceleași substanțe nutritive în aceleași cantități și în același timp.
Filip Stan
01 aug. 2024, 15:10
Fertilizarea corectă a trandafirilor - recomandări

Trandafirii nou plantați au nevoi diferite de fertilizare față de trandafirii deja plantați.

Nutrienți de care au nevoie trandafirii sunt:

  • Azotul (N), acesta ajuta la creșterea si dezvoltarea frunzelor;
  • Fosforul (P) este un macronutrient de care trandafirii au nevoie pentru creșterea rădăcinilor. Majoritatea îngrășămintelor pentru trandafiri au mai mult fosfor decât orice alt macronutrient.
  • Potasiul (K), este esențial pentru formarea florilor.

În plus față de macronutrienții menționați mai sus, trandafirii au nevoie și de micronutrienți, inclusiv fier, calciu și magneziu.

Fertilizarea trandafirilor depinde de tipul și vârsta plantei, precum și de modul în care înfloresc. Dacă aveți trandafiri care înfloresc pe tot parcursul sezonului, va trebui să îi fertilizați mai des. În schimb, trandafirii de dulceață au nevoie de mai mulți nutrienți decât cei de tip arbust. Adaptând fertilizarea în funcție de nevoile specifice ale trandafirilor, veți ajuta plantele să crească sănătos.

Cum și când să fertilizezi trandafirii?

Fertilizați trandafirii când încep să apară primele frunze și nu mai sunt riscuri de înghețuri severe de primăvară. După aceea, fertilizați-i în funcție de cât de mult și de des înfloresc, de obicei o dată sau de două ori pe lună. Puteți să fertilizați trandafirii după ce au intrat în repaus dacă nu există riscuri de îngheț. Deși îngrășământul nu va afecta plantele în această perioadă, le poate pregăti pentru primăvara următoare.

Cum știm dacă trandafirii au nevoie de fertilizare?  Trandafirii care nu primesc suficienți nutrienți vor crește mai lent și vor avea o vegetație mai slabă. Frunzele pot fi mici și palide, iar tulpinile pot fi subțiri și fragile. Un alt semn al deficienței de nutrienți este lipsa florilor sau o înflorire slabă. Florile pot fi mici și decolorate. Lipsa azotului poate provoca îngălbenirea frunzelor, începând cu cele mai vechi de la baza plantei. Frunzele pot cădea prematur.

Îngrășământ organic sau fertilizator anorganic pentru trandafiri?

 

Există două tipuri principale de ingrasaminte pentru trandafiri: organice și anorganice. Îngrășămintele organice se descompun natural în sol, eliberând nutrienții mai lent și pe o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, îngrășămintele anorganice acționează și se absorb  mai rapid, cu excepția celor cu eliberare controlată, care furnizează nutrienți pe parcursul a câteva luni, în funcție de umiditatea și temperatura solului.

Gunoiul de grajd sau compostul, incorporat în sol la o adâncime de aproximativ 5-7 cm, este un excelent îngrășământ. Asigurați-vă întotdeauna că gunoiul de grajd este fermentat (adică nu proaspăt). În caz contrar, conținutul ridicat de azot din gunoiul proaspăt poate cauza arsuri.

De asemenea, puteți opta și pentru îngrășăminte organice deja preparate, pe bază de microorganisme, îmbogățite cu macro și micronutrienți.

Există îngrășăminte speciale pentru trandafiri, adaptate nevoilor lor mai mari pentru fosfor. Aceste îngrășăminte au un raport NPK echilibrat. Pentru a determina cantitatea corectă de îngrășământ, urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă.

Ingrasamintele anorganice sunt mai concentrate decât cele organice, așa că evitați să le aplicați direct pe sol uscat pentru a preveni arsurile. Împrăștiați-le subțire și uniform în jurul plantei și greblați-le ușor în solul umed. Cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășământului este înainte de ploaie sau udare.

Păstrați îngrășământul departe de tulpini și de zona de altoire și udați bine plantele după fertilizare. Pentru îngrășămintele cu eliberare controlată, folosiți aproximativ o jumătate de cană pe plantă, cu excepția cazului în care eticheta specifică altfel.

 

  • Pentru trandafirii tineri se recomandă utilizarea unui îngrășământ organic cu eliberare lentă pentru a stimula o creștere sănătoasă a rădăcinilor și a tulpinilor.
  • Pentru trandafirii maturi, puteți utiliza fie un îngrășământ organic, fie un îngrășământ anorganic cu eliberare lentă, în funcție de preferințe.
  • În timpul sezonului de înflorire, un îngrășământ cu concentrație mai mare de fosfor poate fi benefic pentru a stimula producția de flori.
  • Toamna este indicat să aplicați un îngrășământ cu concentrație mai mare de potasiu pentru a ajuta planta să se pregătească pentru iarnă.

Sursa Gary Matuschka from Getty Images

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste proastă pentru TOȚI ROMÂNII! E anunţul momentului legat de impozite
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Cele mai inteligente zodii. Totul depinde de data nașterii
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cutremur în România, azi, 1 august. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România. Guvernul a decis: Termenul limită, 31 decembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Marius Pieleanu se retrage de la SNSPA în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală
MediaFlux
MEDUZE OTRAVITOARE la MAREA NEAGRĂ! E alertă în CONSTANȚA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?