Ultima lună de vară este una extrem de importantă pentru pomii fructiferi. Cei pasionați de horticultură știu că aceștia au nevoie să fie protejați de dăunători și îngrijiți cu mare atenție.
De cele mai multe ori, în zilele toride, pomii fructiferi trebuie stropiți pentru a ne asigura o recoltă bogată la toamnă, dar și pentru a ne asigura că apariția dăunătorilor este prevenită. Printre cei mai întâlniți dăunători în cazul pomilor fructiferi se numără omizile și afidele.
Cu puțin timp în urmă, Marius Roman, fondatorul Pepinierilor din Afumați, Județul Ilfov, a vorbit despre tratamentele pomilor și despre măsurile pe care oamenii ar trebui să le ia, în cazul în care au livezi. În perioadele secetoase ca acestea, dăunătorii pot fi extrem de agresivi și se înmulțesc. Omizile, păduchii de frunze, cicadele sau defoliatorii se numără printre cei care pot distruge pomii fructiferi, iar pomicultorii trebuie să fie atenți și la bolile pe care aceștia le pot cauza: făinare, pătări ale frunzelor sau rapăn.
Marius Roman recomandă o serie de măsuri agrotehnice, iar apoi tratamente cu produse de protecție a plantelor, mai ales dacă pomii au fost afectați și de grindină.
”Imediat după ce avem astfel de fenomene meteorologice, respectiv grindină, trebuie să venim cu un tratament fitosanitar. Noi recomandăm și în același timp folosim un produs ce are ca substanță activă captan. Sunt mai multe produse care se găsesc în piață cu această substanță activă. În același timp se pot folosi și produse pe bază de cupru. Mai revenim la câteva zile cu încă un produs pe bază de hidroxid de cupru sau pe oxid de cupru, pe bază cupru”, a spus dr. ing. Marius Roman.
Totodată, în luna august este recomandată greblarea, strângerea și arderea frunzelor care cad din pomi, iar fructele bolnave trebuie îndepărtate atât din pomi, cât și din grădină.