Biden și Netanyahu au purtat discuții despre ”noi desfășurări de trupe americane defensive” în Israel

Casa Albă a afirmat că preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, la telefon, despre ”noi desfăşurări de trupe americane defensive”. Între timp, Hezbollah lansează rachete în nordul ţării pentru prima dată de la uciderea comandantului.
Mircea Filipescu
02 aug. 2024, 09:46
Biden și Netanyahu au purtat discuții despre ”noi desfășurări de trupe americane defensive” în Israel

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat, joi, că se află în ”alertă maximă”, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un răspuns la asasinarea, în această săptămână, a şefului militar al Hezbollah la Beirut şi a liderului Hamas la Teheran, dar a dat asigurări că armata ştie cum să gestioneze orice ameninţare.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a discutat cu preşedintele SUA Joe Biden, despre care Casa Albă  a afirmat că a subliniat angajamentul SUA pentru a apăra securitatea Israelului ”împotriva tuturor ameninţărilor din Iran” şi că cei doi au discutat despre desfăşurarea de noi trupe americane pentru a apăra împotriva unor posibile atacuri cu rachete balistice şi drone.

Discuţia telefonică a venit când televiziunea israeliană a relatat că Israelul lucrează la a finaliza coordonarea unei coaliţii regionale şi internaţionale pentru a respinge un potenţial răspuns al Iranului şi al Hezbollah la uciderea lui Ismail Haniyeh şi Fuad Shukr, aşa cum s-a întâmplat în 13-14 aprilie, când Iranul a lansat sute de drone şi rachete spre Israel.

În timp ce IDF şi-a asumat responsabilitatea pentru uciderea lui Shukr, Israelul nu a comentat oficial asasinarea lui  Haniyeh, de care îl acuză Hamas, Iran şi alţi aliaţi ai acestora.

Citește și: Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. Conducătorul Hamas, ucis în Iran, anunță gruparea teroristă, care amenință: ”Un act de lașitate care nu va rămâne nepedepsit”

”Am lovit marţi seară în Liban şi l-am ucis pe Fuad Shukr într-un atac aerian precis. Vreau să subliniez că nu a existat o altă lovitură aeriană, nici o rachetă şi nici o dronă israeliană în între Orientul Mijlociu în acea seară şi nu voi comenta mai mult”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari, întrebat despre Haniyeh.

Anterior, New York Times a relatat că explozia care i-a ucis pe Haniyeh şi pe garda sa de corp, miercuri dimineaţă devreme, a fost declanşată de o bombă sofisticată, cu acţionare de la distanţă, ascunsă în urmă cu circa două luni în camera liderului Hamas la casa de oaspeţi din Teheran unde stătea.

”De la începutul războiului, ne-am confruntat cu diferite ameninţări, de departe şi din apropiere”, a spus Hagari, referindu-se la conflictul declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie. ”Am dovedit recent că Statul Israel ştie cum să gestioneze aceste ameniţări în apărare şi cum să răspundă cu un atac puternic”, a adăugat el.

El a spus că IDF face evaluări constante ale situaţiei, dar pentru moment nu sunt schimbări în recomandările pentru civili. ”Luăm pulsul tot timpul”, a afirmat el.

”Avem sisteme de apărare foarte bune şi avem aliaţi internaţionali care şi-au confirmat forţele în zonă oentru a ne ajuta împotriva acestor ameninţări”, a declarat Hagari.

Citește și: Schimb istoric de prizonieri între SUA și Rusia, în prezența lui Putin. 26 de de persoane, printre care doi copii, un jurnalist și un fost pușcaș marin au fost eliberați

Totuşi, el a subliniat că apărarea Israelului ”nu este ermetică”.

”Fiţi vigilenţi şi continuaţi să urmaţi instrucţiunile Comandamentului pentru Frontul de Acasă”, a spus el, adăugând că, dacă sunt schimbări, armata le va actualiza.

Hagari a afirmat că ”IDF este în alertă maximă, atât în apărare, cât şi în atac. Trupe IDF sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe teren şi sunt pregătite pentru orice scenariu, în special cu planuri pentru a desfăşura atacuri în viitorul imediat”.

Channel 12 a relatat că, pe lângă creşterea patrulelor aeriene, zeci de avioane de luptă ale Forţelor Aeriene ale Israelului aşteaptă pe piste, gata să lanseze un atac sau să apere împotriva unuia.

Totodată, IDF a monitorizat şi limitat transportul de substanţe periculoase la mai multe fabrici din nordul Israelului, ca măsură de precauţie. Potrivit unei surse militare, Comandamentul pentru Frontul de Acasă nu a cerut niciuneia dintre fabricile importante să îşi sisteze funcţionarea.

Miercuri, Ynet news a relatat că fabrica de îngheţată e Strauss din Acre a fost obligată să îşi sisteze operaţiuni după ce a primit instrucţiuni să îndepărteze tot amoniacul pe care îl foloseşte în mod normal, întrucât ar putea fi dăunător pentru populaţie în eventualitatea unui atac cu rachete.

După o acalmie de peste 48 de ore, Hezbollah a atacat Israelul pentru prima dată de la uciderea lui Shukr, revendicând tirul de rachete de joi noaptea din vestul Galileei.

Hezbollah a susţinut că a lansat zeci de rachete asupra comunităţii Metzuba din apropierea graniţei de nord, ca răspuns la un atac israelian în satul libanez Chamaa, care a avut loc în cursul zilei şi care s-ar fi soldat cu moartea a patru sirieni şi rănirea mai multor civili libanezi.

Ulterior, IDF a afirmat că a lovit un lansator de rachete al Hezbollah, la Yater, în sudul Libanului, care a fost folosit pentru tirul de rachete.

Potrivit IDF, mai multe rachete lansate în timpul atacului au fost interceptate de apărarea aeriană, în timp ce altele au căzut în locuri deschise. Nu au fost persoane rănite.

Citește și: Navalnîi, pe lista deținuților care urmau să fie eliberați în schimbul Rusia-Occident. ”Putin l-a ucis cu două zile înainte de schimb”

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce îngrășământ natural trebuie să pui în luna august castraveților din grădină. Soluția ieftină cu care e bine să stropești. Conține 2 ingrediente pe care le ai în casa ta
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Andreea Esca, despre iubitul fiicei sale. Se gândește doar la el
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Codul portocaliu de caniculă continuă sâmbătă în patru județe! Meteorologii anunță temperaturi de peste 40 de grade la umbră și disconfort termic accentuat
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Concentrație uriașă de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc! Care sunt stațiunile vizate
substantial.ro
Reducerea temperaturii urbane prin centuri verzi și lacuri mari
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?