Daniel Funeriu, fostul ministru al Educație, a făcut în această după-amiază un anunț trist. Profesoara de chimie Paraschiva Arsene, care a pregătit cei mai mulți olimpici internaționali din România, a încetat din viață.
„Educația din România a pierdut unul din cei mai remarcabili oameni pe care i-a avut în ultimii 50 de ani: a murit Paraschiva Arsene.
Doamna Arsene a fost mentorul a zeci de generații de olimpici internaționali. Ne identifica, ne înțelegea la milimetru pe fiecare, ştia exact cum să ne facă mai buni, cu un amestec unic de sensibilitate, seriozitate, căldură şi exigență”, a scris Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook.
„În anii negri ai dictaturii comuniste criminale, când unicul refugiu intelectual era cărtea, când lipsea tot, de la pâine la prăjituri, doamna Arsene, nu ştiu cum, se descurca să ne fie bine intelectual -prin pregătirea pe care o structura în jurul ei-, fizic -de la cazare la cantină- şi emoțional.
Nu voi uita niciodată lecția de bărbăție pe care mi-a dat-o când, la 15 ani, m-a ghidat cum să trec peste eşecul sentimental pe care-l trăiam, refuzat fiind de o inteligentă şi frumoasă sătmăreancă.
Nu voi uita niciodată privirea sa complice şi încurajatoare când, în 1988, luat de val, i-am destăinuit că voiam să părăsesc, cu orice risc, lagărul comunist. Mi-a spus: ‘du-te Moleculă, du-te şi cucereşte lumea, eu sunt prea în vârstă pentru asta’.
Atunci am văzut-o pentru ultima dată, dar am evocat-o adesea, cu foşti colegi de olimpiade pe care cariera începută pe băncile olimpiadelor i-a dus de la Harvard la Stanford, Osaka, Strasbourg, Tokyo sau Munchen.
Dragii mei: moartea doamnei Arsene îmi aduce aminte de un regret care ar fi bine să ne servească drept lecție: atunci când am condus educația din România -prea prins în vârtejul dezumanizant al vieții publice- mi-am pus între paranteze emoțiile şi nu i-am dat niciun semn de recunoştință pentru tot ce a făcut pentru chimia din România şi din lume. Dați recunoştința voastră celor dragi atunci când sunt în viață, când au murit… e frumos pentru memoria lor, inutil pentru ei.
Tot ce mai putem face e să continuăm, aici pe Pământ, lucrurile bune pe care ei le-au început”, a mai scris fostul ministrul al Educației.
Paraschiva Arsene povestea pentru Adevărul că elevi din toate colțurile țării veneau la ea pentru a-i îndruma, o mare parte dintre aceștia fiind medaliați la olimpiadele internaționale de chimie.
„Am pregatit 22 de elevi, care au fost medaliati la olimpiadele internationale de chimie. Dintre acestia, pe 12 nu i-am avut la clasa, dar au venit din toate colturile tarii si i-am pregatit in particular. De asemenea, 19 dintre elevii mei au fost premiati la fazele nationale ale olimpiadelor de chimie”, povestea profesoara Arsene.
A asbsolvit Facultatea de Chimie la București, pe care a terminat-o cu o medie foarte mare, și și-a dedicat aproape toată viața profesională elevilor de la Liceul „Rosetti”, după ce mai predase și la „Gheorghe Lazăr”.
„Am absolvit cu 9,33. Pe atunci, asta era medie mare, pentru ca nu se dadeau ca acum notele. Profesorii erau teribil de exigenti. Am primit, imediat, repartitie guvernamentala la Liceul 22, actualul ‘Gheorghe Lazar’. Din 1977, am fost transferata la Liceul ‘Rosetti’, de unde am si iesit la pensie”, mai spunea profesoara, potrivit sursei citate.
„Pe vremea lui Ceausescu era mare asuprire. Imi amintesc ca in ’85 am facut un mare scandal deoarece Dragos Horvath din Medias, cel mai bun elev al tarii, nu a fost lasat sa plece in Olanda la olimpiada. L-a suspectat Securitatea ca nu se va mai intoarce in tara. Atunci, eu am garantat pentru el si am spus sa ma impuste daca nu revine in tara. I-am acuzat de inalta tradare de tara. Dragos a revenit in tara cu medalie de aur si cel mai mare punctaj obtinut vreodata de Romania la internationalele de chimie”, a mai spus profesoara.