Iniţiativa a aparţinut, ca în fiecare an, Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, însă la eveniment au fost reprezentate şi alte organizaţii din societatea civilă, majoritatea celor care au venit la „Kilometrul 0” fiind persoane trecute de 45-50 de ani, scrie Mediafax.
Membri ai Asociaţiei Victimelor Mineriadelor au desfăşurat pe treptele de la Teatrul Naţional pancarte cu mesajele „Jos comunismul!”, „Iliescu arestat”, „Cerem redeschiderea dosarului represiunii din iunie 1990 – Genocid” şi „Nu uita 13 – 15 iunie 1990”. Ei au amplasat şi un punct de „strângere semnături pentru arestarea infractorului Ion Iliescu”, unde, sub o copertină, stăteau la o masă trei persoane, cu nişte covrigi în faţă, dar fără vizitatori.
La monumentul lui Cristian Paţurcă au fost aprinse lumânări şi depuse un buchet mare de gladiole albe şi o coroană, pe a cărei panglică scria „Glorie eternă eroilor neamului”. Dintr-un difuzor de mari dimensiuni răsunau cântece amintind de Piaţa Universităţii 1990.
„În fiecare an, de 13 – 15 iunie, îmi vine să plâng”, a spus o femeie venită la comemorare.
O alta a mărturisit că nu-l poate ierta pe Ion Iliescu pentru cele întâmplate în iunie 1990. „N-am să uit niciodată. Eram studentă pe vremea aia, stăteau minerii la ASE în poartă să ne legitimeze. N-am să-l iert niciodată pe Iliescu. Cum să pui români să bată români, cum să faci aşa ceva? Ajunseseră să bată fete pe stradă, fete. Ce-a putut să li se spună nu pot să-mi dau seama”, a continuat Ana, în vârstă de 49 de ani.
Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, a spus că, timp de 23 de ani, nu a existat voinţă politică pentru finalizarea dosarului Mineriadei. „Faptul că decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului îl menţionează pe Ion Iliescu de opt ori drept principalul vinovat ne îndreptăţeşte să credem că acest dosar trebuie închis”, a adăugat Mărieş.
După aproximativ 30 de minute, oamenii adunaţi pentru comemorare au început să se împrăştie, în piaţă rămânând doare câteva persoane şi difuzorul din care continua să se audă muzică.
Mineriada din iunie 1990 este numele sub care sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13 – 15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. Acesta evenimente s-au soldat cu şase morţi şi 746 de răniţi, conform datelor oficiale.