Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Florile amplasate pe scara blocului pot înfrumuseța mediul înconjurător, însă din punct de vedere legal acest aspect poate reprezenta o încălcare a legii. Şi fumatul pe scara blocului te poate lăsa fără banii de porc de Crăciun, iar o petardă aruncată este deja caz penal.
Filip Stan
06 dec. 2024, 12:13
Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Viaţa la bloc te scuteşte de anumite complicaţii, faţă de viaţa la casă, dar vine şi cu reguli stricte care pot atrage amenzi usturătoare.

Foarte multe românce fac un gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Acestea pun plante în ghiveci pe scara blocului în dorinţa de a înfrumuseţa spaţiul, de cele mai multe ori, prea simplu şi care aduce aminte de perioada comunistă.

Ghivecele cu flori şi ghirlandele de Crăciun pe scara blocului pot aduce amenzi

Din păcate, acest gest poate fi sancţionat de primărie sau de asociaţie dacă unul dintre vecini face plângere. Cu siguranţă nu îţi poţi închipui de ce acest lucru ar încălca legea. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte ghirlandele luminoase de sărbători, mai ales dacă ai vecini mai puţin familiarizaţi că sărbătorile de iarnă sau de late religii.

Foarte puţini români au habar că anumite lucruri sunt interzise pe scara blocului, considerat bun comun. Pe lângă faptul că modificările aduse sau stricăciunile sunt pedepsite conform legii, un detaliu neaşteptat le sperie pe româncele care vor să înfrumuseţeze spaţiul comun cu ajutorul plantelor la ghiveci.

Ce surpriză au avut locatarii de la bloc când s-a afișat întreținerea. Modificare importantă la costul energiei termice!

Se pare că acestea nu au ce căuta pe scara blocului dacă unul dintre vecini se arată nemulţumit de prezenţa lor. Mai exact, dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a dat și alte câteva exemple de obiecte care încurcă locatarii în cazul evacuării. Pe lângă plante, sunt considerate periculoase cărucioare, dulapuri sau biciclete.

Amenda pentru această încălcare a legii este de 400 de lei. Şi, oricât de neaşteptat ar fi, nu puţine sunt cazurile românilor care au fost sancţionaţi pentru aşa ceva. Desigur, cele mai multe dintre plângeri sunt făcute pentru a “răzbuna” o dispută mai veche între vecini.

Pe lângă faptul că nu ai voie să ţii plante în ghiveci pe casa scării, trebuie să ştii că încalci legea şi atunci când transporţi cu liftul unele obiecte. De exemplu, este interzis să duci cu ascensorul gunoiul din timpul renovării, produsele grele sau mobila înaltă care ar putea aduce stricăciuni liftului.

Un astfel de caz a făcut furori în mediul online, în urmă cu doar câteva luni. O femeie din Capitală a renovat apartamentul său de la etajul 5 şi a fost nevoită să transporte zeci de saci de moloz şi gresie cu ascensorul. Imediat, ceilalţi locatari au chemat administratorul pentru că instalaţia fusese murdărită şi blocată zeci de minute. Poliţia ajunsă la faţa locului i-a dat bucureştencei o amendă de 400 de lei, spre mirarea acesteia.

Viaţa la bloc: Te arde rău la buzunar orice ţigară aprinsă în scara blocului

Noua lege interzice complet fumatul în toate spațiile publice închise, inclusiv în clădirile rezidențiale. Astfel, fumatul pe holurile blocurilor, în lifturi sau în orice alte zone comune este acum strict interzis și poate atrage amenzi semnificative.

Conform acestei noi legi, oamenii care fumează în spațiile comune ale blocurilor, riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, fumatul în spațiile deținute în bloc atrage după sine sancțiuni financiare semnificative, care pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.

Regulile vieții la bloc. Ce trebuie să respecți când îți renovezi apartamentul, pentru a nu risca o amendă uriașă

Fumatul în bloc este permis doar în zone special amenajate în exterior. În interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Astfel, locatarii de bloc trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.

Chiar dacă legea prevede posibilitatea amenajării unor spații de fumat în exteriorul blocului, acestea trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. Din păcate, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate. O nouă lege prevede amenzi substanțiale pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare. Astfel, dacă un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, riscă să fie amendat. Această măsură se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, subliniind importanța respectării liniștii și confortului celorlalți locatari.

Sancțiunile pentru poluare devin tot mai severe. Persoanele fizice riscă amenzi de până la 30.000 de lei, iar companiile pot fi penalizate cu sume ce ajung la 80.000 de lei. În plus, firmele care gestionează rampe de gunoi, incineratoare sau crescătorii de animale pot fi sancționate dacă activitățile lor produc mirosuri neplăcute care afectează comunitatea din jur.

Mai multe detalii, aici

Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să mai faci asta pe scara blocului

Amenzi mari pentru cei care stau la bloc. Trebuie să fie atenți de Crăciun și Revelion

Crăciunul și Revelionul se apropie, iar cei care stau la bloc riscă să primească amenzi mari dacă perturbă liniștea și nu își respectă vecinii, prin petreceri zgomotoase sau petarde şi fumigene aruncate în paţiile comune. Nerespectarea orelor de liniște în apartamente poate fi sancționată cu amenzi de până la 1.000 de lei. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Repetarea contravențiilor într-un termen de 24 de ore de la constatarea primei încălcări se sancționează în funcție de natura faptelor incriminate, după cum urmează:

  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității;
    amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității;
    amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă vecinii continuă să facă zgomot, poți solicita constatarea faptei civile delictuale și, ulterior, obligarea vecinilor să plătească daune morale pentru perturbarea liniștii. Este recomandat să aduni dovezi solide pentru a susține cererea ta.

Regula de la bloc care te arde la buzunar. Amenda este 3000 de lei dacă încalci legea

Pentru a întări cazul tău, este recomandat să consulți un expert extrajudiciar care să înregistreze nivelul zgomotului și să întocmească un raport detaliat. Acest raport va constitui o probă valoroasă în instanță. Mărturiile altor persoane afectate și interogatoriul părții acuzate contează foarte mult. Înregistrările audio sau video realizate cu telefonul mobil pot reprezenta dovezi importante care să arate impactul zgomotului asupra vieții tale de zi cu zi. Aceste dovezi pot fi folosite pentru a susține că vecinii perturbă liniștea într-un mod semnificativ.

Amenzi mai mari de la 1 ianuarie 2025

Legea nr. 61/1991 interzice perturbarea liniștii publice în anumite intervale de timp, respectiv între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00. Zgomotele puternice și larma produse în localuri, locuințe sau alte clădiri destinate locuințelor, inclusiv folosirea intensă a instrumentelor muzicale, sunt interzise pentru a proteja liniștea publică.

De la 1 ianuarie 2025, salariului minim pe economie va fi majorat la 4.050 de lei lunar. Măsura, care ar trebui să alinieze România la standardele europene, vine la pachet cu modificarea cuantumului contribuțiilor sociale, dar și cu creșterea amenzilor. În acest moment, punctul de amendă este de 165 de lei, fiind plafonat până la finalul anului. Dar de la 1 ianuarie, de când va intra în vigoare creșterea salariului minim, el va depăși 200 de lei.

DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Playtech.ro
Temperatura ideală în dormitor pe timpul nopții, potrivit specialiștilor. Câte grade trebuie să ai în cameră
DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Nou început în televiziune. Fostă vedetă Antena 1, pe cale să semneze cu Pro TV
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Două cadavre au fost găsite în trenul de aterizare al unui avion. Unde a fost făcută descoperirea macabră
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ne salvează Ion Iliescu?! Au detonat bomba anti-Călin Georgescu: Formula câștigătoare!
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Polonia obține finanțare pentru prima sa centrală nucleară, dar așteaptă aprobarea UE
MediaFlux
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna