România se îndreaptă spre deşertificare. ANM a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului

Administraţia Naţională de Meteorologie a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului care vor fi montaţi la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic.
Filip Stan
05 aug. 2024, 19:46
România se îndreaptă spre deşertificare. ANM a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului

Solul României se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil, anunţă ANM. Mulți experți spun că deşertificarea se extinde și în alte zone decât cele cunoscute din Oltenia. Fără ploi sau sisteme de irigații, temperaturile ridicate ard pământul pur și simplu.
România se confruntă de ani buni cu seceta. Agricultura are de suferit pentru că nici ploile și nici ninsorile nu acoperă necesarul în perioadele cele mai importante pentru diferitele culturi.

Prof. dr. Florin Stănică, prorector USAMVDe doi ani noi nu am prea avut precipitații care să refacă rezerva de apă din sol. Avem o a doua problemă care e la fel de gravă și e reprezentată de temperaturile foarte ridicate. La temperaturi foarte ridicate plantele pierd apă, solul pierde apă prin evaporare și rezerva aia de apă ia calea norilor.

Averse torenţiale, grindină şi furtuni electrice. Urgie peste cupola de foc în orele următoare. Harta ANM a intemperiilor

Ploile torențiale produc inundații, dar apa nu ajunge până la rădăcina plantei, spune profesorul Stănică. Iar pericolul deșertificării pe zone întinse din țară e unul cât se poate de real.

Daniel Alexandru, șef Serviciul Agrometeorologie, ANM: Solul suferă cel mai greu, să spunem din punct de vedere al timpului, dar modificările sunt ireversibile. Vorbim de zone care erau foarte verzi, vorbim de Oltenia, în care în acest moment trăim sub auspicii în care seceta se poate extinde astfel încât solurile respective din Oltenia dar și anumite suprafețe din Muntenia și din Dobrogea tind către fenomenul de aridizare. Aridizarea e un fenomen intermediar către deșertficare.

rezervaapa

Fermierii resimt aceste schimbări tot mai mult, de la un an la altul. Ionel Arion, președinte Federația Pro Agro: Probabil că vom avea scăderi dramatice la floarea soarelui și cred că vom avea undeva la 30-40% din ceea ce se preconiza a fi producție anul acesta. La porumb, acolo unde nu se irigă sunt areale afectate 100%. Cred că decapitalizarea fermierilor se va accentua și mai mult în acest an.

În 25 de ani, România se poate confrunta cu probleme precum cele pe care le are Spania în Andaluzia, dar mai ales Italia. În Sicilia sunt deja terenuri aride, pe care nu se mai poate cultiva nimic, din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a lipsei ploilor.

ANM a cumpărat senzori de umiditate a solului / Datele furnizate vor sprijini activitatea Ministerului Mediului şi a Ministerului Agriculturii, dar vor duce şi la monitorizarea secetei

Administraţia Naţională de Meteorologie a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului care vor fi montaţi la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic. Datele furnizate vor sprijini activitatea Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii, dar vor duce şi la monitorizarea secetei pedologice.

ANM anunţă, luni, achiziţionarea a 66 de senzori de umiditate a solului, conform Contractului nr. 1502 din 18.03.2024, încheiat între SC iQual Tech SRL şi Administraţia Naţională de Meteorologie R.A.

Citește și: Prognoza meteo 5 – 18 august. Furtuni violente în următoarele zile, apoi revine canicula

”Noile echipamente, 66 de senzori de umiditate a solului, vor permite monitorizarea umidităţii şi temperaturii solului la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul Reţelei Naţionale de Agrometeorologie. Datele furnizate de la staţiile cu program agrometeorologic de pe teritoriul ţării, prin intermediul senzorilor achiziţionaţi, vor constitui un important suport atât în activitatea operativă desfăşurată în cadrul Serviciului de Agrometeorologie, cât şi în activitatea altor autorităţi naţionale de importanţă strategică (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, etc.) şi a diferiţilor beneficiari din domeniul agriculturii”, a transmis ANM, într-un comunicat de presă.

Prognoza agrometeorologică ANM:

buletinagro (1)

De asemenea, instituţia menţionează că această nouă investiţie are o contribuţie importantă, prin datele furnizate facilitând monitorizarea la nivelul teritoriului agricol al ţării a fenomenului de secetă pedologică, în vederea realizării unui management agricol eficient.

 

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Mașinile interzise în trafic. Vehiculele diesel, fără drept de circulație. S-a pus termen 2 ani
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Victor Ciutacu, în politică! Răspunsul la care nimeni nu se aștepta
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Primele declarații ale Nadiei Comăneci și ale Ecaterinei Szabo, după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz: „Trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte. Fiindcă suntem români”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Uraganul Debby a lovit regiunea Big Bend din Florida: inundații catastrofale și sute de mii de locuințe fără curent electric
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!