Românii din diaspora ar putea fi ademeniți să se întoarcă definitiv în țară. O propunere legislativă menită să susțină întoarcerea în țară și integrarea conaționalilor plecați în străinătate ar urma să le ofere acestora diferite facilități fiscale, clase pregătitoare speciale pentru copiii născuți în afara granițelor, dar și burse de studiu pentru elevii din diaspora.
Inițiatorul propunerii legislative, care va fi introdusă în circuitul parlamentar până la finalul actualei sesini, este senatoul PNL Mihăiță Dohotar.
Citește și: Diaspora a trimis în România o sumă record în 2023, la egalitate cu investiţiile străine din ţara noastră
Mai mult, se propun și unele facilități vamale pentru românii care doresc să revină în România prin punerea la dispoziție a unui container pentru mutarea obiectelor personale, consultanță privind procedura și condițiile de transport ale acestora, simplificare procedurilor vamale pentru revenirea cât mai rapidă acasă, patru bilete gratuite de călătorie la repatriere pentru transport aerian sau feroviar, la distanțe de peste 2.000 km.
Românii interesați de repatriere vor primi ajutor financiar, timp de trei luni, echivalentul unui salariu mediu/lunar, și se mai are în vedere asigurarea gratuită a asistenței medicale în primul an de la revenirea în țară.
Totodată, senatorul PNL mai propune acces prioritar la Programul „Prima investiție” pentru orice român din străinătate care are un capital de cel puțin 250.000 de euro și care investește în industria românească, cu precădere în industria prelucrătoare sau în cercetare, autoritățile centrale urmând să dubleze suma investită.
„Trebuie să-i susţinem pe românii plecaţi să se întoarcă acasă. Ţara noastră pierde un milion de români la fiecare 10 ani. Conform MAE, în 2021, peste 5,7 milioane de români locuiau cu acte în străinătate. Dintre aceştia, majoritatea trăiesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi SUA. Avem nevoie de fiecare român pentru a construi un viitor mai bun şi mai prosper în ţara noastră.
Este imperativ să ne concentrăm eforturile pe sprijinirea şi facilitarea întoarcerii românilor din diaspora. Dacă va exista însă voinţă politică vor exista şi soluţii care să îi aducă pe români în ţară. Printre acestea se disting stimularea antreprenoriatului, asigurarea unor locuri de muncă bine plătite pentru forţa de muncă calificată, facilitarea accesului la procesul decizional şi la implicarea civică”, a afirmat Mihăiţă Dohotar, pentru Agerpres.