Pensii 2024. Ce se întâmplă cu pensiile recalculate greşite, veste proastă pentru seniori, au la dispoziţie 45 de zile

Am aflat ce se întâmpla cu deciziile de recalculare greșite. Pensionarii au o singura cale de atac: în justiție. Au termen 45 de zile sa meargă în justiție și sa conteste decizia. Casele de pensii nu mai au nicio atributie.
Filip Stan
06 aug. 2024, 16:25
Pensii 2024. Ce se întâmplă cu pensiile recalculate greşite, veste proastă pentru seniori, au la dispoziţie 45 de zile
Ce români riscă să își piardă toată pensia! O simplă hârtie depusă la Casa de Pensii poate rezolva problema

Pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a recunoscut public că anumite pensii pot fi recalculate greșit. Totuși, pensionarii români pot contesta deciziile de recalculare în termen de 45 de zile de la momentul primirii lor.

„Suntem oameni până la urmă și eroarea umană niciodată nu a putut fi eliminată. Noi sperăm să diminuăm aceste erori, spre zero. Eroarea este normală, ne-o asumăm. Orice greșeală se poate îndrepta.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Când vor ajunge deciziile la pensionari

Este foarte clar și prevăzut în formularul de decizie că există un termen de 45 de zile pentru a contesta, de la momentul primirii deciziei. Eu sper să nu fie cazul, am încredere în colegii mei”, a spus el.

Potrivit expertei în pensii și salarizare Dorina Barcari, recalcularea pensiilor în două etape ar putea să creeze probleme în sistemul de pensii publice. Conform spuselor sale, documentele necesare pentru dosarele de pensie ar trebui să fie deja în arhive încă din anul 2011.

În prima etapă a recalculării pensiilor, se va aplica o nouă formulă care folosește o valoare punctuală de referință de 81 de lei. În a doua etapă, vor fi luate în considerare și veniturile din sporuri, premii, ore suplimentare și alte perioade asemănătoare. Problema este legată de cele două etape de recalculare a pensiilor.

Prima etapă este relativ simplă. Ea implică adunarea punctelor realizate și a eventualelor puncte suplimentare. Suma rezultată se înmulțește cu 81. Aceasta etapă se desfășoară rapid, dar perioadele asimilate și suplimentare nu ar trebui incluse în aceste calcule. Acest lucru ar putea duce la confuzii și erori, care ulterior vor fi corectate prin reținerea sumelor de la pensionari și scăderea pensiilor. Pe scurt, separarea acestor perioade din calcule va crea mari încurcături.

În a doua fază de recalculare, trebuie incluse toate veniturile contributive, chiar dacă unele sunt deja în dosare și altele nu au fost încă aduse la dosar. Problema este că, acum, se discută despre veniturile permanente și nepermanente. Totuși, din anul 2011 nu ar mai fi trebuit să se folosească aceste noțiuni, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), cunoscută sub numele de Decizia 19.

Această decizie a stabilit că noțiunea de venituri permanente și nepermanente, introdusă în 2002 printr-o lege ordinară, nu este corectă pentru că ea contravine unei legi organice. Astfel, toate documentele referitoare la veniturile nepermanente ar fi trebuit să fie deja valorificate.

Pensii 2024. Calendarul oficial al majorărilor: când vin deciziile, când sunt aduse noile taloane şi când cinstiţi poştaşul pentru pensia mărită

Pensii 2024. Avem calendarul majorării pensiilor, când vin deciziile de pensionare şi când sunt distribuiţi banii. Între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Acestea sunt primite doar de titulari, nu de terţe persoane din familie.

Aşadar, deciziile vor fi livrate personal de poştaşi şi dacă seniorii nu vor fi acasă, le pot ridica de la sediile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii. Nimeni în afară de titular nu poate primi decizia de recalculare. Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor.  În această perioadă, cei care vor beneficia primii de noua recalculare sunt cei care primesc pensia prin poştă.

Guvernul caută bani pentru recalcularea pensiilor. Impactul bugetar a crescut mai mult decât se aștepta

Din 12 septembrie încolo, vor fi alimentate şi cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă. După recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care va fi gata până în februarie 2025.

De aceste majorări vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.

De asemenea, pe 1 ianuarie 2025 va avea loc o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei. Noua lege prevede, pe lângă această indexare cu rata inflației, şi un plus de 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Pensii 2024. Cum arată calendarul majorării pensiilor:

  • 15-31 august – Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de pensionare după recalculare
  • 2-15 septembrie – distribuirea prin poștă a pensiilor în noul cuantum
  • 12 septembrie – virarea pensiilor pe card
  • 1 ianuarie 2025 – indexarea pensiilor cu rata inflației
  • februarie 2025 – finalizarea celei de-a doua recalculări.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani munciți.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.  Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Pensii 2024. Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Alţi 250 de lei pe card în august, imediat după plata pensiilor. Din 2025, se taie!

„Mica recalculare”, cum este cunoscută a doua recalculare a pensiilor, va începe după 1 septembrie. Actele necesare vor putea fi depuse pe parcursul a șase luni, dar termenul ar putea fi prelungit din cauza dificultății obținerii adeverințelor.

După data de 1 septembrie, când va intra în vigoare marea recalculare a pensiilor, va urma o doua majorare. Numită „mica recalculare”, aceasta are rostul de a introduce în formula de calcul veniturile nepermanente de care au beneficiat pensionarii.

Pensii 2024. Conform Legii 360/2023, lista veniturilor nepermanente de care casele de pensii județene vor ține cont la noua recalculare a pensiilor include:

– formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale.

– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite.

– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate.

– al treisprezecelea salariu.

– formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru.

– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor.

– indemnizaţiile de muncă nenormată.

– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

 Când este nevoie de adeverințe

Potrivit prevederilor legii, pentru a fi luate în calcul la noua recalculare a pensiilor, veniturile nepermanente trebuie să poată fi dovedite prin adeverințe. Modelul lor este prevăzut în Anexa 6 a actului normativ.

Casa Națională de Pensii Publice a venit recent cu precizări referitor la adeverințele care trebuie aduse de către seniorii care vor să beneficieze de a doua recalculare a pensiilor. „Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, a precizat CNPP.

Conform sursei citate este nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.). Dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document. De asemena, dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou. Dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe pentru că acestea sunt preluate deja din sistemul informatic.

Unde se depun adeverințele

Potrivit precizărilor președintelui CNPP, Daniel Baciu, adeverințele pot fi depuse începând după data de 1 septembrie. Termenul de depunere al acestora este de șase luni, însă ar putea fi prelungit.

Actele pot fi depuse la casele de pensii județene de care aparțin solicitanții. „Nu trebuie să bată nimeni drumul până la București dacă este din Botoșani sau din Satu Mare. Trebuie să se adreseze Caselor Județene de Pensii de care aparțin. În județele mai mari sunt și case teritoriale pentru a fi mai aproape de seniori. Nu trebuie să vină nimeni la București. Nu trebuie să punem oamenii pe drumuri.”, a precizat fostul ministru al Muncii Marius Budăi, citat de newsweek.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni