Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave

Mulți dintre românii care au ghivece cu flori sau plante ornamentale pe scara blocului nu știu că fapta este interzisă prin lege. Ce amenzi riscă.
Irina Dumitrescu
06 aug. 2024, 10:11
Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave
Amenzi pentru românii care ocupă spațiul comun din blocuri

Dacă și tu ești unul dintre românii care pune ghivece cu flori pe scara blocului, află că riști să primești o amendă destul de mare. Multe persoane aleg să înfrumusețze spațiul comun din imobile cu tot felul de flori și plante ornamentale, dar gestul este pedepsit de lege.

Foarte mulți locatari de la bloc fac acest gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Aceștia pun plante în ghiveci pe scara blocului, din dorința de a face ca spațiul să fie unul mai primitor. Din păcate, acest lucru poate fi sancționat de primărie sau de asociație dacă vecinii fac plângere.

Citește și: Amenzi drastice în plin sezon al concediilor. Garda de Mediu face verificări pe proprietățile românilor

Nu mulți știu că florile în ghiveci nu ar trebui să fie așezate pe scara blocului dacă unul dintre vecini nu este de acord cu prezența lor. Dacă un locatar face plângere spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucționează evacuarea rapidă a locatarilor în caz de urgență, persoana care le-a așezat poate fi amendată. Amenda pentru încălcarea acestei legi este de 400 de lei.

Amenzi pentru modificarea spațiului verde din fața blocului

Mulți locatari care locuiesc la bloc cred că spațiul verde le aparține. Mai mult, aceștia plantează în acest spațiu copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. Modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni grave.

Cei care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni, care pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală.

Legea 196/2018 stabilește sancșiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Așadar, amenzile pot varia între 500 și 10.000 de lei. Asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Cele care au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor sunt primăriile de sector sau din localități.

Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietare privată sau publică, dar, în majoriatea cazurilor acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.

Citește și: Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Românii care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Orice locatar poate contribui la menținerea spațiului verde din fața blocului, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să faci pentru a scăpa de riduri. Trucurile care pot fi de mare ajutor: “Fac minuni”
Capital.ro
Ordinul care intră în vigoare în România! Proprietarii de locuințe, obligați să obțină certificatul
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
CRESC facturile după expirarea plafonului! 5 milioane de români vor scoate mai mulți bani din buzunar
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Escrocherie sinistră: avocați vânători de accidente. Victimele, stoarse de bani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Tatăl lui Cătălin Măruță, internat la Institutul Matei Balș din Capitală! A fost depistat pozitiv cu COVID-19/ EXCLUSIV
Playsport.ro
Decizie fără precedent a lui Ciolacu după ce România a fost FURATĂ de medalie la Jocurile Olimpice! Nadia a prezentat DOVADA hoției de la gimnastică: „Eu nu văd să atingă. Voi vedeți?!”
kanald.ro
Detaliul incredibil observat la priveghiul legendarului Nicu Covaci. Ce este desenat chiar pe sicriu
Capital.ro
Dispozitivul pe care mașinile trebuie să-l aibă la bord. S-a dat ordin în toată Europa
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
SNSPA ÎI DESFACE CONTRACTUL DE MUNCĂ PROFESORULUI ALFRED BULAI DUPĂ ACUZAȚII DE HĂRȚUIRE SEXUALĂ
MediaFlux
PENSIONARII care vor pierde BANI de la 1 septembrie LA RECALCULARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!