Calendar ortodox 7 august 2024. Sărbătoare de Sfânta Teodora, miercuri, pentru creştinii ortodocşi din întreaga lume.
Sfânta Teodora s-a născut în satul Vânători, judeţul Neamţ, în jurul anului 1650. Tatăl său, Ştefan Joldea, a fost armaş al Cetăţii Neamţului.
La îndemnul părinţilor, Teodora s-a căsătorit cu un tânăr din Ismail, dar până la urmă, neavând copii, au hotărât să meargă amândoi la mănăstire. Teodora a îmbrăcat haina călugărească la Schitul Vărzăreşti – Râmnicul Sărat, iar după doi ani soţul ei s-a călugărit la Schitul Poiana Mărului, sub numele Eleodor.
Sfânta Teodora de la Sihla, aşa cum este cunoscută în calendarul ortodox, este prima româncă trecută în rândul sfinţilor.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut şi proclamat în mod solemn sfinţenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, la 20 iunie 1992, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.
Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Cuv. Nicanor
Greco-catolice
Sf. cuv. m. Dometie Persul
Romano-catolice
Ss. Sixt al II-lea, pp. şi îns., m.; Caietan, pr.
Sfânta Teodora a fost fiica lui Ştefan Joldea, un comandant de artilerie la Cetatea Neamţului, care a trăit în comuna Vânători-Neamţ. Fiica sa, Teodora, s-a căsătorit cu Elefterie, însă la scurt timp după căsătorie ambii au intrat în cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Vărzăreşti-Vrancea, iar soţul ei la Schitul Poiana Mărului.
Din cauza turcilor, Sfânta Teodora se retrage, alături de câteva măicuţe, în Munţii Buzăului, iar după zece ani de nevoinţă ajunge în Munţii Neamţului.
În Munţii Neamţului, Sfânta Teodora s-a întâlnit cu Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, care a dus-o în zona Sihlei, acolo unde nu exista încă Schitul Sihla.
După ani de rugăciune, Sfânta Teodora s-a mutat în peştera de la Sihla, acolo unde a rămas până la moarte. Puţina hrană şi-o procura din fructele din pădure sau din planta care creşte şi azi pe stâncile Sihlei, cunoscută drept „iarba dulce” sau „măcrişul Sfintei Teodora”.
Citeşte şi
Trupul Sfintei Teodora a rămas în peşteră, până după anul 1830, atunci când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a rennoit Schitul Sihla, a aşezat moaştele ei în raclă şi le-a depus în biserica schitului, spre închinare.
Calendar ortodox august 2024. Luna august reprezintă a opta lună a anului în calendarul Gregorian, fiind una dintre cele șapte luni care au 31 de zile. Această lună se caracterizează printr-un număr semnificativ de sărbători religioase importante, inclusiv trei cu cruce roșie: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
În ceea ce privește poziția sa în astrologie, august începe cu soarele situat în semnul Leului și se încheie cu soarele trecând prin semnul Fecioarei. Astronomic, luna august începe cu soarele în constelația Racului și se încheie atunci când soarele ajunge în constelația Leului.
Numele lunii august provine de la Cezar Augustus, primul împărat roman, care a ales ca această lună să aibă 31 de zile pentru a fi egală cu durata lunii iulie, numită după Iulius Cezar. Această decizie reflectă dorința de a păstra consistența în numărul de zile între cele două luni, ambele având același număr de zile.
Pe lângă sărbătorile religioase de importanță majoră, cum ar fi cele menționate mai sus, luna august include și alte sărbători religioase cu cruce neagră, așa cum sunt detaliate pe site-ul crestinortodox.ro. Aceste sărbători contribuie la diversitatea și semnificația spirituală a acestei luni.
7 august – Sfânta Teodora de la Sihla – Post
8 august – Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron
9 august – Sfântul Apostol Matia
10 august – Sfântul Lavrentie – Dezlegare la ulei şi vin
11 august – Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului; Vindecarea a doi orbi şi un mut în Capernaum
12 august – Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit – Post
13 august – Sfântul Tihon de Zadonsk
14 august – Sfântul Proroc Miheia
15 august – Adormirea Maicii Domnului
16 august – Sfinţii Martiri Brâncoveni – Post
17 august – Sfântul Mucenic Miron; Sfântul Gheorghe Pelerinul
18 august – Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei; Predică la Duminica a VIII-a după Rusalii
19 august – Sfântul Andrei Stratilat
20 august – Sfântul Proroc Samuel
21 august – Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust – Post
22 august – Sfântul Mucenic Agatonic
23 august – Sfântul Mucenic Lup – Post
24 august – Sfântul Mucenic Eutihie
25 august – Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Umblarea pe mare, potolirea furtunii
26 august – Sfinţii Adrian şi Natalia
27 august – Sfântul Fanurie
28 august – Sfântul Moise Etiopianul – Post
29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
30 august – Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfântul Alexandru
31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului