Mihai Motoc a relatat că a renunţat la colaborarea cu Voiculescu deoarece mogulul făcea presiuni asupra lui să schimbe rezultate ale sondajelor în favoarea Partidului Conservator şi a aliaţilor acestuia şi în defavoarea lui Traian Băsescu şi a PDL. El a declarat că are şi probe în acest sens, pe care le va da doar procurorilor DNA, când va fi chemat la audieri.
Motoc, împreună cu partenerul său Mirel Palada, au înfiinţat institutul de sondare CCSB, iar în 2006 s-au asociat cu Dan Voiculescu, care a preluat majoritatea acţiunilor.
„Pe hârtie era trecută Camelia Voiculescu, dar toate negocierile le-am făcut cu Dan Voiculescu. De vreo două ori, rezultatele unor sondaje comandate de PC au plecat de la noi cu nişte cifre şi la Antena au fost date altele. Pe traseu, cel mai probabil la partid, au fost schimbate. Voiculescu ne cerea să micşorăm cifrele de încredere în Traian Băsescu, în PDL sau la exit–poll-uri, însă noi le dădeam corect. Dacă nu le dădeam corect, ne pierdeam clienţii, iar Voiculescu nu băga bani în firmă. Uneori aduceam noi bani, de acasă. Asocierea cu Voiculescu însemna să faci bani pentru el, iar el să nu dea nimic” a relatat Motoc.
„O singură dată am greşit sondajul, la ultimele alegeri prezidenţiale, când l-am dat câştigător pe Mircea Geoană şi a câştigat Băsescu, dar atunci noi n-am făcut evaluarea în diaspora, care i-a adus victoria lui Băsescu”, a spus Motoc.
El ne-a mai relatat că Voiculescu nu dădea bani nici pentru opere caritabile, ci banii veneau din alte direcţii, ca sponsorizări ale fundaţiilor sale.
„Când l-am cunoscut pe Voiculescu, mi s-a lăudat că el avea, la începutul anului 1990, peste 80 de milioane de dolari la firma Crescent, prin care el a lucrat cu Securitatea. Însă era zgârcit, dar pe de altă parte îi plăcea să se laude cu bogăţia sa. Îi plăcea să fie văzut cum coboară din maşini de lux. În plină criză la ‘Jurnalul Naţional’, când oamenii nu-şi luau salariile, el şi-a cumpărat avion. Nu-i pasă de oamenii care lucrează pentru el”, a spus Motoc.
Potrivit lui Motoc, foştii colaboratori importanţi ai lui Voiculescu – Sorin Oancea, Mihai Craiu, Codruţ Şereş – au plecat din trustul Intact pentru că erau puşi să încalce legea, scopul final al fostului colaborator al Securităţii fiind obţinerea frauduloasă a unor contracte din care să câştige bani, şi prin bani şi prin trustul de presă, putere.
„Şereş (fost şi ministru al Economiei din partea PC – n.n.) s-a mai fript cu Voiculescu pentru că din cauza lui are dosarele penale. El a plecat din trust tocmai pentru că era pus de Voiculescu să-l şantajeze pe Ioan Bendei de la RCS&RDS, dar după plecarea lui Şereş, solicitarea a fost pusă în practică de Sorin Alexandrescu, directorul de la Antena Group, care a acceptat să şantajeze şi a ajuns în arestul preventiv. Şereş n-o să recunoască public faptul că a fost pus de Voiculescu să şantajeze şi că de asta a plecat din trust. El nu poate vorbi pentru că îşi pierde casa din Corbeanca”, a relatat Motoc.
De altfel, Motoc a avertizat că nu numai „Sereş, ci şi alţi angajaţi sau foşti angajaţi de la Intact, nu pot vorbi despre presiunile lui Voiculescu deoarece fie au contracte de împrumut semnate cu Voiculescu – Sereş ar avea un împrumut de vreo 200.000 de euro, bani cu care şi-a construit casa din Corbeanca –, fie clauze de confidenţialitate dure”.
Codruţ Sereş nu a putut fi contactat pentru a–şi expune punctul de vedere.
„Şi mie mi-a oferit bani cu împrumut, era tehnica lui de a agăţa oamenii. Aşa a procedat şi cu Mihai Gâdea, actualul director general de la Antena 3 şi chiar cu actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care nu vor îndrăzni să nu-i execute ordinele sau să facă declaraţii împotriva lui, pentru că rămân fără case”, a relatat Motoc.
Alte tehnici ce ar fi fost folosite de Voiculescu pentru a avea controlul asupra angajaţilor şi asociaţilor săi erau filajul, înregistrarea ambientală a convorbirilor şi de la distanţă, din maşini ale serviciului de investigaţii ale firmei BIDEPA, precum şi şantajul, a dezvăluit Motoc.