PARIS 2024. Exerciţiul Sabrinei Voinea la sol va fi reanalizat. Mama sportivei confirmă: „Cineva este în culpă, trebuie să depistăm adevărul”

Exercițiul la sol al Sabrinei Voinea va fi reanalizat, după ce Federaţia Română de Gimnastică a trimis solicitări, iar Nadia Comăneci a făcut lobby puternic în faţa președintelui Federației Internaționale de Gimnastică.
Filip Stan
06 aug. 2024, 18:25
PARIS 2024. Exerciţiul Sabrinei Voinea la sol va fi reanalizat. Mama sportivei confirmă:

UPDATE: Camelia Voinea, mama și antrenoarea gimnastei românce Sabrina Voinea, a vorbit la Antena 3 despre contestațiile depuse la Federația Internațională de Gimnastică după ce fiica sa a fost depunctată. De altfel, ea a postat și pe internet un video cu exercițiul la sol al fiicei sale pentru a demonstra că aceasta nu a ieșit din covor și spune că „nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecimea, restul să fim foarte clari și-au primit nota pentru ceea ce au făcut”.

„Exercițiul Sabrinei va fi reanalizat. Sper să fie rezultatul care trebuie, pentru că pur și simplu Sabrina a fost penalizată cu acel 0,1 greșit și i-a luat practic medalia de la gât Sabrinei. Ori lucrurile nu cred că ar trebui să rămână așa datorită faptului că acest copil a fost nedreptățit pentru o ieșire din covor care nu a fost de fapt ieșirea din covor.

Este clar că a fost ori o neatenție, ori nu știu. Cineva este în culpă, trebuie să depistăm adevărul pentru că Sabrina chiar nu a ieșit din covor, se vede foarte clar pe poze, la toate patru liniile și a onorat gimnastica românească, deci a avut un integral foarte bun la sol.

Această medalie chiar contează foarte mult pentru gimnastica românească și pentru România. Înseamnă enorm și faptul că am fost acolo și în finală.”, a spus Camelia Voinea, la News Hour.

Aceasta a vorbit și despre fotografia care a stat la baza depunctării Sabrinei, în care apare doar un picior, nu și costumul gimnastei sau detalii despre ziua în care a fost făcută respectiva poză.

„Vă dați seama că dacă va vom fi nevoiți să să facem anchetă mai mare să vedem dacă este și costumul și acea zi vom ajunge și la lucrurile acestea, pentru că mie nu-mi poți arăta doar piciorul, mie trebuie să-mi arăți că a fost în ziua respectivă de concurs, că poate fi orice picior.”, a spus aceasta.

Întrebată despre retragerea gimnastei, anunțată luni de mama ei pe o rețea socială, Camelia Voinea a spus: „În acest moment nu m-am răzgândit. Încă nu am apucat să vorbesc mai amănunțit cu Sabrina de acest lucru. Este clar că Sabrina vrea să lucreze în continuare și își dorește foarte mult doar cu mine să lucreze și bineînțeles în echipa în care am fost până la această olimpiadă. Sper să se reglementeze cumva lucrurile, să putem reveni la normal. Dacă nu, decizia va rămâne, pentru că nu suport sub nicio formă nedreptatea făcută față de sportiv. Deci pur și simplu sportivii nu trebuie să sufere și nici antrenorii.”

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a trimis o scrisoare şefului federaţiei internaţionale Morinari Watanabe, în care cere prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la dificultate si execuţie obţinute de Sabrina Maneca Voinea în finala de la sol, de la Jocurile Olimpice.

Potrivit FRG, Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj. În paralel, Nadia Comăneci a făcut lobby puternic pentru a se reanaliza nota primită.

Sabrina Voinea aruncă în aer Olimpiada de la Paris. „Arbitrele mi-au prezentat o fotografie falsă!”

În acelaşi timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenţei să se facă publice analiza detaliată şi justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunităţii gimnasticii din România, autorităţilor guvernamentale şi de stat, media naţională şi internaţională.

Totodată, Federaţia Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, urmând procedurile acestuia: unul referitor la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului.

Cel de-al doilea, pentru felul în care au fost soluţionate contestaţiile pentru Sabrina Maneca Voinea şi Jordan Chiles.

”Apreciind impactul negativ asupra Anei Maria Bărbosu şi Sabrinei Maneca Voinea, Federaţia Română de Gimnastică urmăreşte prin demersurile sale corectarea greşelilor de arbitraj şi repunerea în drepturi a sportivelor noastre”, anunţă FRG.
România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700. Pentru nici un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia locul 3.

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5. La rândul său, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe 4, cu 13.700. Pentru un minut a avut medalie de bronz, dar americanii au făcut contestaţie la nota lui Jordan Chiles, care a trecut pe 3, cu 13.766.

 

Nadia Comăneci: ”Trebuie să clarificăm pentru Sabrina, pentru că acest copil a muncit foarte mult”

Într-un interviu acordat Euronews România, Nadia Comăneci a declarat modul în care Sabrina Voinea a fost punctată la exercițiul de la sol reprezintă ”dilema cea mare”.

”La mine dilema cea mare este Sabrina Voinea pentru că toată lumea nu știa ce se întâmpla cu deducția de o zecime. Este o deducție în neutru, minus o zecime care se dă de obicei când ești afară din covor.

Citeşte şi: JO 2024 Marcel Ciolacu nu participă la ceremonia de închidere în semn de protest. „Să retragi o medalie obţinută pe muncă cinstită este inacceptabil!”

M-am uitat acum la video, la colțuri, la video-ul pe care l-a trimis NBC-ul. Nici ei nu au înțeles de ce a fost acea deducție. Am întrebat șefa arbitrelor și a spus că a pus călcâiul. Nu am văzut vreo poză că a pus călcâiul.

Trebuie să clarificăm pentru Sabrina, pentru că acest copil a muncit foarte mult.

I-am trimis video-urile (președintelui FIG, Morinari Watanabe, n.red) pentru că e important ca fata să știe ce a greșit și ce nu a greșit. Mi-a spus că, pentru el, sportivii sunt fiii și fiicele lui și vrea să aibă grijă de ele”, a declarat Nadia Comăneci, pentru Euronews România.

La rândul său, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) a transmis luni o scrisoare în semn de protest către Federația Internațională de Gimnastică pentru a fi reanalizată contestația exercițiului la sol al Sabrinei Voinea la Jocurile Olimpice de la Paris. Mihai Covaliu susține că ”modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia”.

În finala de la sol, gimnasta Sabrina Voinea ar fi putut primi medalia de bronz, însă, în urma contestației echipei Statelor Unite, nota gimnastei Jordan Chiles a fost recalculată și a urcat astfel pe locul trei.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Prima reacție a Mariei Fumea, cea care a supervizat finalele olimpice de gimnastică de la Paris! Ce s-a întâmplat în finala de la sol în care Bărbosu a pierdut bronzul după contestaţie. Update
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Marian Vanghelie va avea insomnii. Cum a fost surprinsă Oana Mizil
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING | Triplă crimă pe Calea Moșilor, Poliția Română are deja 2 suspecți . Cum au fost găsite trupurile în casă și ce spun vecinii
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Interzis pentru șoferii români. N-ai voie să împrumuți mașina. Faci 5 ani închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Incendiu de Amploare în Copăceni: Trei Persoane Asistate Medical în Vâlcea
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!