Ministerul Educației a anunțat că a lansat în consultare publică două proiecte de acte normative dedicate atât educației timpurii, cât și înățământului primar.
Anul școlar 2024-2025 este primul în care raportul descriptiv va fi aplicat la finalul grădiniței, dar și al clasei I. Acest raport conține informații importante pentru fiecare părinte și sprijină tranziția copiilor de la învățământul preșcolar la cel primar.
Potrivit proiectelor de acte normative, competențele pe care un profesor trebuie să le aibă sunt structurate pe șapte domenii. Mai mult, în funcție de cele trei etape de carieră – licențierea, gradul didactic II și gradul didactic I, profesorul trebuie să atingă anumite standarde profesionale.
Profesorii care predau la creșă și la grădiniță trebuie “să cunoască și se respecte individualitatea fiecărui copil și mecanismele sale de autoreglare în raport cu nevoile emoționale, cu ritmul de dezvoltare și învățare, precum și contextul său familial și social”, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.
Mai mult, cadrul didactic trebuie să evalueze progresul copiilor folosind metode și instrumente specifice educației timpurii, dar și indicatori comportamentali, prezenți în fișa de apreciere a progresului individual al copilului.
În ceea ce privește raportul descriptiv, prezent la finalul grupei mari a grădiniței, profesorii trebuie să informeze părinții despre existența, utilitatea și structura acestuia.
„Cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa mare a grădiniței consemnează în Caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar informații privind comportamentele manifestate de copii pe durata parcurgerii învățământului preșcolar. Aceste informații, precum și consultarea indicatorilor din Profilul de formare al absolventului (secțiunea Învățământ preșcolar) sau din Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani sprijină întregul demers de completare a Raportului descriptiv de evaluare. Raportul descriptiv de evaluare este completat de către cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa respectivă, în colaborare cu consilierul școlar angajat al unității de învățământ sau desemnat de CJRAE/CMBRAE, apelând la informațiile colectate din Caietul de observații și din Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar, precum și la informațiile colectate în urma discuțiilor cu părinții copilului, se arată în actele normative publicate de Ministerul Educației.
Actele normative pot fi consultate aici.