Revenire spectaculoasă a marilor ferme din România, după măsurile din agricultură ale Guvernului Ciolacu; de la pierderi, la profit de zeci de milioane de euro doar 12 luni

Infunzia masivă de fonduri nerambursabile în toate sectoarele agriculturii, prin schemele de stat oferite de Guvernul Ciolacu, vine în ajutorul fermierilor. Fie că vorbim de procesare, irigații, mărirea capacității de creștere a suinelor sau fonduri pentru utilaje de ultimă generație, atât micii fermieri, cât și marii jucători de pe piață au putut beneficia de sprijin guvernamental pentru a-și dezvolta afacerile sau chiar a le salva, în cazul celor afectate critic în anumite perioade.
Alina Costache
07 aug. 2024, 14:45
Revenire spectaculoasă a marilor ferme din România, după măsurile din agricultură ale Guvernului Ciolacu; de la pierderi, la profit de zeci de milioane de euro doar 12 luni
Fermele și abatoarele Smithfield, din Timișoara, au înregistrat o creștere importantă după ce, în 2022, înregistrau pentru prima dată pierderi de milioane de lei, din cauza pestei porcine africană. Intrat în România încă din 2004, Smithfield este în prezent cel mai mare producător de animale din țară, având în 2023 o cifră de afaceri de 1,4 mild. lei, cea mai mare din istoria lor de până acum.

 

Guvernul Ciolacu a finanțat o producție suplimentara de 1,2 milioane de porci anual

Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați critic de pesta porcină, dar și pentru a stimula producția internă și reducerea dependenței de import la carnea de porc, Guvernul PSD a pornit în forță investițiile în sectorul suin. Executivul Ciolacu a introdus o schema de ajutor pentru producția suplimentară a 1,2 milioane de porci anual, fonduri blocate anterior în timpul guvernărilor PNL-USR Orban și Cîțu.

25 de ferme vor asigura 46.000 locuri de cazare (scroafe) se construiesc în prezent prin fondurile de la Guvern, rezultând o capacitatea de producere a unui număr de 1,2 milioane de porci anual suplimentar.

Astfel, întregul sector al crescătorilor de porci din România a primit un imbold. Micii fermieri au putut să-și mărească capacitatea de reproducere, sau au pornit noi business-uri de la zero. Mai mult, marii producători precum Smithfield, și-au revenit în forță după pierderile considerabile 3 milioane de lei din 2022. În 2023, companie a înregistrat un profit de 88,6 milioane de lei, adică o creștere cu 2906% în 12 luni.

Investalim, utilaje agricole, sau irigații, alte 3 programe cu fonduri nerambursabile de la Guvern, doar în ultimul an

Agricultura, pe lângă infrastructura rutieră, a fost unul dintre domeniile cu cea mai mare infuzie de capital nerambursabil de la Guvern în ultimul an, creșterea capacităților interne de producție și procesare și independența alimentară a României fiind unul dintre principalele obiective asumate de guvernul PSD, cu titlu de interes național.

Schema de ajutor de stat INVESTALIM stimulează creșterea capacității producției locale de alimente si este gândit ca un program național multianual, ce se va desfășura în perioada 2023-2026, pentru dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare. Astfel, Guvernul va aloca 148 de milioane de euro anual acestui sector, suma totală dedicată programului ajungând la aproximativ 600 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Fonduri de 2,2 miliarde de lei investește Guvernul și în irigații, doar în anul 2024, seceta fiind principala problemă care mistuie agricultura românească la acest moment. Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj cuprinde 156 de amenajări. Dintre acestea, aproape jumătate (71) sunt deja finalizate sau în stadiu de execuție și cuprind: 139 de stații de pompare, 1.430 de km reabilitați de canale pentru irigații și 477 de construcții hidrotehnice.

Fondurile pentru achiziționarea de utilaje agricole s-au epuizat înainte cu 2 luni de închiderea apelului. De pe 25 iunie, de la lansarea programului, și până pe 30 iulie, fondurile pentru care s-au înscris fermieri au depășit valoarea totală alocată în această sesiune, de 51,51 mil. euro. Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a oprit înscrierile pentru această sesiune și a demarat deja procesul de selecție a aplicanților eligibili pentru finanțare.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Kate Middelton și-a schimbat prioritățile. Cancerul i-a dat viața peste cap
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Proprietarii de terenuri nu plătesc absolut nimic. Se eliberează gratuit. Statul acoperă toți banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
România: Angajații vor avea 17 zile libere legale în 2024
MediaFlux
CUM SE FURĂ la factură. Oamenii trebuie să primească BANII ÎNAPOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!