Alertă la Marea Neagră. Rusia acuză o invazie din Ucraina pe Istmul Tendra. Putin vorbeşte de „provocare pe scară mare”

Rusia anunţă că luptă împotriva unei invazii ucrainene în regiunea Kursk. trupe ucrainene încearcă să debarce pe Istmul Tendra, la Marea Neagră. Un elicopter rus doborât în regiunea Sumî.
Filip Stan
07 aug. 2024, 18:09
Alertă la Marea Neagră. Rusia acuză o invazie din Ucraina pe Istmul Tendra. Putin vorbeşte de

Rusia a anunţat marţi că lupta împotriva unei incursiuni a armatei ucrainene în regiunea rusă de la frontieră Kursk, după mai multe operaţiuni de acelaşi fel revendicate în ultimele luni de către combatanţi pro-Kiev, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Ucraina de ”provocare pe scară mare”, în urma relatărilor despre o ofensivă ucraineană în regiunea rusă frontalieră Kursk, transmit AFP, DPA şi Reuters.

”Regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare pe scară mare, trăgând orbeşte cu diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, asupra unor clădiri civile, clădiri rezidenţiale şi ambulanţe”, a spus Putin în deschiderea unei şedinţe cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării, ai armatei şi ai serviciilor de informaţii ruse.

Război în Ucraina. Rusia a atacat din nou Kievul cu rachete şi drone VIDEO

Şeful statului rus a adăugat că urmează să primească rapoarte mai detaliate privind situaţia militară din Kursk.

Cinci civili au fost ucişi în cursul zilei în atacuri ucrainene în această regiune rusă, potrivit guvernatorului interimar al regiunii Aleksei Smirnov.

”Azi (marţi) inamicul a încercat din nou să pătrundă pe teritoriul regiunii Kursk”, a anunţat marţi seara într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

”Tiruri de artilerie, atacuri ale aviaţiei militare şi cu drone de atac provoacă pagube inamicului”, a adăugat el, o formulă care sugerează că incursiunea ucraineană este în curs.

Într-un mesaj anterior difuzat pe Telegram, către ora locală 18.20 (şi ora României), ministerul asigura că forţele ucrainene erau pe cale să fie respinse de pe teritoriul rus, o afirmaţie care a dispărut în ultimul comunicat.

Mai înainte, Rusia a trimis forţe de rezervă să contracareze pătrunderea unor forţe ucrainene puternice, estima ea, de aproximativ 30 de militari, 11 tancuri şi aproximativ 20 de alte vehicule blindate.

Ministerul rus a dat asigurări că a distrus 16 dintre aceste vehicule şi a publicat o înregistrare video prezentată ca fiind filmată în timpul acestor confruntări armate şi care arăta de sus presupuse vehicule ucrainene atinse de proiectile.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a refuzat să comenteze situaţia de la frontieră.

Forţele ruse ”eşuează în apărarea lor” a regiunii Kursk, a dat asigurări Andrii Kovalenko, un reprezentant al Consiliului Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare, fără să facă alte precizări.

Smirnov a mai anunţat marţi ”bombardamente masive” ucrainene şi atacuri cu drone vizând regiunea Kursk şi că trei civili au fost ucişi, iar alţi 13 răniţi, inclusiv patru copii.

Marţi seara el a acuzat Ucraina de faptul că a atacat cu o dronă o ambulanţă şi că i-a ucis pe şofer şi pe un infirmier, iar un medic a fost rănit.

TENTAIVE DE INCURSIUNE

Mai multe incursiuni ale unor combatanţi înarmaţi în Rusia au avut loc de la începutul atacului rus în Ucraina, în februarie 2022.

În mai multe rânduri, acestea au fost revendicate de Legiunea Libertăţii Rusiei şi Corpul Voluntarilor Ruşi, grupări care se prezintă ca fiind alcătuite din combatanţi ruşi pro-Kiev şi clasate ca ”organizaţii teroriste” de către Moscova.

Operaţiunile lor au crescut presiunile asupra localităţilor ruse situate în apropiere de Ucraina, supuse cu regularitate unor bombardamente sângeroase, ca represalii faţă de atacuri ruseşti pe teritoriul ucrainean.

Alertă mondială: Iranul a decis că va ataca Israelul! Temeri legate de izbucnirea unui război sângeros. UPDATE: Tarom suspendă zborurile în zonă

Forţele ruse au anunţat de fiecare dată că au respins aceste incursiuni, însă unele dintre ele au obligat Moscova să recurgă la artilerie şi aviaţie.

În mai, Vladimir Putin a ordonat o ofensivă împotriva regiunii ucrainene Harkov, cu scopul de a crea o zonă-tampon care să protejeze aceste sate de la frontieră şi cele mai mari oraşe ruse situate în apropiere de teritoriul ucerainean.

Însă acest asalt nu a avut efectul scontat, iar armata ucraineană continuă să atace aproape zilnic Rusia, ca răspuns la bombardamente ruseşti de peste doi ani.

Un reprezentant al ocupaţiei ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a anunţat alt atac ucrainean la Istmul Tendra, la Marea Neagră.

Potrivit lui Saldo, trupe ucrainene au încercat să debarce pe această fâşie îngustă de pământ cu 12 vedete, susţinute de drone explozive.

”Trei nave au fost distruse cu echipaje cu tot şi scufundate, iar celelalte au bătut în retragere după ce au suferit pierderi”, a anunţat el pe Telegram.

La rândul lor, autorităţile din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunţat că forţe ucrainene au doborât un elicopter rus.

Pe front, Rusia a revendicat marţi cucerirea unui nou sat – Tâmofiivka -, situat către oraşul Pokrovsk, un sector al frontului în care forţe ruse au câştigat teren în ultimele săptămâni şi în care situaţia este ”dificilă”, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a vizitat poziţii cotrolate de către trupele ruse în regiunea ucraineană Doneţk (est), a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Pensionarii să stea acasă să semneze. Șeful Casei de Pensii i-a avertizat: Se înmânează strict personal
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
STATUL ȘI BĂNCILE SE ÎNTREC ÎN OFERTE. Ce trebuie să știi dacă vrei să investești
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Niciun șofer nu scapă. Sunt împânzite în toată țara
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Mihai, un român de 33 de ani, a murit după ce a făcut infarct în avion
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
La ce gest a recurs principalul suspect în cazul triplei crime din Capitală după teribila faptă: „Nu avea cum să le lase în viață”. Motivul pentru care bărbatul a refuzat să-i deschidă ușa fratelui geamăn
Capital.ro
Îți ridică mașina pe loc. Plătești amendă, plus taxă pentru fiecare zi. Legea n-are milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Aterizare forțată a unui planor deasupra unui câmp de lucernă: Un tânăr pilot, rănit
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!