Lovitură pentru România, audierile în cazul Sabrinei Voinea, la TAS, au fost amânate. Când ar veni verdictul

Decizia TAS în cazul Sabrinei Voinea ar trebui să fie anunțată până duminică. Inițial, audierile trebuiau să aibă loc azi, însă au fost amânate, pentru ca toate declarațiile să poată fi studiate.
Filip Stan
08 aug. 2024, 16:13
Lovitură pentru România, audierile în cazul Sabrinei Voinea, la TAS, au fost amânate. Când ar veni verdictul

Camelia Voinea, mama şi antrenoarea gimnastei Sabrina Voinea, a declarat, miercuri, la revenirea în ţară de la JO, că speră ca decizia în cazul finalei olimpice la sol să se dea joi. Ea a precizat că va merge “până în pânzele albe”, până când se va face dreptate. Gimnasta Sabrina Voinea a declarat, la rîndul ei, că îşi doreşte mult ca problema legată de finala olimpică la sol să fie soluţionată pozitiv. Ea a precizat că nu vrea să renunţe la gimnastică.

Din păcate, decizia s-a amânat. Federația Internațională de Gimnastică a depus miercuri o cerere de amânare a audierilor, invocând faptul că lumea gimnasticii de la Jocurile Olimpice 2024 a părăsit capitala Franței, transmite Euronews.

Oficialii, delegațiile, au plecat spre țările lor și mai este nevoie de o zi pentru ca aceștia să poată ajunge la birouri și să poată apoi comunica centralizat cu cei care vor face audierile. De asemenea, și dinspre partea română, dinspre avocații care reprezintă Federația Română de Gimnastică și Comitetul Olimpic Român, a venit o cerere de amânare pentru încă 24 de ore, pentru a se putea aduna toate probele și tot ce este nevoie ca un dosar complet să fie pus în fața judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are o comisie ad-hoc care funcționează aici, temporar, pe durata Jocurilor Olimpice.

Ana Maria Bărbosu a depus şi ea contestaţie la TAS. Gimnasta cere reviziuirea notei de la dificultate

Cel mai devreme, audierile la TAS ar putea avea loc în cursul zilei de vineri și, în funcție de cât de repede se ajunge la o decizie, putem avea chiar vineri seară sau sâmbătă un verdict în cazul contestației depuse de gimnasta Sabrina Voinea.

Anterior, o soluție a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) era așteptată chiar de miercuri seară, întrucât procedura rapidă a TAS prevede pronunțarea verdictului în termen de 24 de ore, a declarat avocatul Sabin Gherdan, la Euronews România. Președinte Asociației Române de Arbitraj Sportiv a explicat că probele video și dovezile tehnice vor influența decizia arbitrilor TAS.

De asemenea, avocatul de drept sportiv a apreciat că există șanse ca decizia inițială să fie revizuită, iar sportiva română să primească medalia.

”Sunt șanse ca rezultatul să fie modificat în urma contestației care inițial a fost respinsă și acum este atacată în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv, divizia ad-hoc care se află la Paris.

Toate aceste hotărâri sunt publice pe site-ul TAS, iar din cele opt care au fost deja soluționate, în momentul de față una singură a fost admisă. În teorie, sunt șanse ca clasamentul să fie modificat, iar sportiva noastră să primească medalia respectivă”, a declarat Sabin Gherdan, la Euronews România.

Finala probei de sol a generat o controversă uriașă la Jocurile Olimpice, după ce contestația lui Jordan Chiles a lăsat România fără medalia de bronz. Drept urmare, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Federația de Gimnastică solicită în procedură extraordinară reanalizarea exercițiului făcut de Sabrina Voinea, după ce gimnasta de 17 ani a fost depunctată pentru că ar fi depășit covorul, deși imaginile arată contrariul.

Punctele tăiate de arbitri au lăsat-o pe Sabrina în afara podiumului. ”Procedura este una foarte rapidă. Conform regulilor arbitrale ale TAS, divizia ad-hoc, o soluție ar trebui pronunțată în 24 de ore de la momentul în care s-a înregistrat cererea.

Practic, până la finalul acestei zile ar trebui să avem o soluție. Există și un caz excepțional în care Curtea și arbitrii desemnați să judece acest caz consideră că e nevoie de mai multe informații și în acest caz, pot să amâne încă un timp scurt soluționarea cauzei”, a mai spus avocatul de drept sportiv.

Citeşte şi: Când va primi Sabrina Voinea verdictul de la TAS. Avocat român de la Lausanne: „Există două scenarii”

Întrebat dacă Sabrina Voinea ar putea primi medalia de bronz, avocatul Sabin Gherdan a afirmat că astfel de cazuri sunt unele excepționale, motiv pentru care nu există un regulament oficial în acest sens.

”Dacă se află la Paris în continuare, ar trebui să i se acorde medalia într-un mod oficial și probabil într-un format solemn. Dar nu există o procedură reglementată de un regulament într-o astfel de situație”, a mai spus Gherdan

Avocatul de drept sportiv consideră că Statele Unite vor face o intervenție în dosarul de la TAS.

”Cu siguranță vor face o intervenție. Părțile unui litigiu sunt formate din reclamant, care sunt sportivele noastre, pârât, care este Federația Internațională de Gimnastică (FIG), iar orice persoană care deține un interes poate să facă o intervenție în cadrul acestei proceduri și să-și exprime poziția.

Sunt ferm convins că reprezentanții SUA vor face o intervenție și își vor aduce argumentele în cadrul procesual”, a mai precizat Gherdan.

Avocat: ”Proba video este determinantă”
”Proba video este determinantă în cazul nostru și de asemenea sunt anumite aspecte tehnice prin care se poate demonstra că dificultatea a fost alta decât cea notată de către arbitri. Iar în acest caz sunt probe obiective care vor fi analizate de către cei arbitri desemnați ai acestui caz.

Mă aștept la o soluție într-un termen scurt și probabil la finalul zilei vom avea cel puțin o idee despre momentul în care se va pronunța. Mă aștept ca în această seară să avem o decizie, dispozitivul hotărârii, nu motivarea. Ulterior, să ne dăm seama ce s-a întâmplat.

Este clar că România are nevoie de mai mult lobby la acest nivel internațional pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple”, a concluzionat el.

 

Sabrina Voinea: Mă simt puţin mai bine şi îmi doresc foarte mult să mi se dea dreptate. Nu doresc să mă las de gimnastică

Gimnasta Sabrina Voinea a declarat, miercuri, la revenirea în ţară de la Jocurile Olimpice, că îşi doreşte mult ca problema legată de finala olimpică la sol să fie soluţionată pozitiv. Ea a precizat că nu vrea să renunţe la gimnastică.

“Mă simt puţin mai bine şi îmi doresc foarte mult să mi se dea dreptate şi să fie un rezultat la final foarte bun. Aştept cu nerăbdare să se rezolve acest subiect. Îi mulţumesc Nadiei (Comăneci) pentru absolut tot. Totul depinde de ei acum. Eu mi-am făcut exerciţiul. Sper să se rezolve.

Deocamdată o să-mi iau o pauză şi sper să ne mai revenim. O să discut cu mama şi vedem ce se poate rezolva. Nu doresc să mă las de gimnastică. Vreau să îi explic asta şi mamei. Suntem supărate amândouă, dar încercăm să facem tot ce se poate şi să rezolvăm cât mai bine. Este cel mai important concurs din viaţa mea. Regret foarte mult pentru bârnă, dar îmi doresc să se rezolve problema de la sol.”, a spus sportiva.

România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700. Pentru nici un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia locul 3.

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5.

Luni seară, Camelia Voinea a transmis un mesaj, cu capturi video alăturate, pentru a dovedi că în finala olimpică de la sol fiica sa nu a ieşit din spaţiul de concurs, aşa cum ar fi justificat arbitrele penalizarea de o zecime la notare. Sabrina Voinea a încheiat pe locul 5, iar contestaţia sa nu a fost acceptată.

”Sabrina nu a ieşit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici (n.r. – capturi video de la finalul liniilor acrobatice), merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut Atât am putut suporta!”, a precizat atunci Camelia Voinea.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!