PENSII 2024. Ce pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin

De la 1 septembrie 2024 urmează o nouă recalculare a pensiilor, un eveniment ce este așteptat de peste 3 milioane de pensionari români, potrivit datelor centralizate de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Filip Stan
08 aug. 2024, 18:43
PENSII 2024. Ce pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin

Pensii 2024. Recalcularea este în line dreaptă, seniorii încep să primească de săptămâna viitoare deciziile cu ce va scrie pe noile taloane. Ministerul Muncii a transmis principiile care au stat la baza recalculării pensiilor, astfel că, principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.

Ulterior, Poșta Română le trimite pensionarilor care sunt în număr de 4.75 milioane în România. Trimiterea adeverințelor din care pensionarii află ce pensie recalculată vor primi se face începând cu 15 august. Trimiterea tuturor adeverințelor se încheie pe 31 august.

Pensii 2024. Majorarea pensiilor se realizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, și depinde de procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul statului sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, unde se acordă valoarea cea mai avantajoasă.

Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă un procent din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Informații actualizate despre valoarea punctului de pensie la 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a noii legi de recalculare

În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, s-a majorat cu 13,8% și este 2.032 lei.

Pensii 2024. Toate pensiile se vor recalcula, dar numai partea de contributivitate a lor. INS arată  că există peste 11.000 de pensionari speciali care au o pensie medie de 21.000 de lei pe lună. Din acești bani, 15.000 lei sunt un bonus oferit de stat. Restul de 6.000 de lei reprezintă partea contributivă.

Această sumă de bani intră la recalculare. Astfel, pensia medie a judecătorilor, procurorilor poate crește mai mult de la 1 septembrie.

Pensii 2024. Detaliul la care trebuie să fie atenți toţi pensionarii după ce aduce poştaşul decizia de recalculare

Acești pensionari speciali mai cer un privilegiu. Ei cer să se poată pensiona la vârsta de 60 de ani (au dreptul) și să ia pensie specială chiar dacă la împlinirea vârstei au o altă meserie.

Magistrații primesc pensie specială dacă au muncit 25 de ani. Această speță se află în dezbaterea Instanței Supreme și spune astfel:

Dacă dispoziţiile art.211 alin.(4) din Legea nr.303/2022, nemodificată, conform cărora

„Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin.(1) se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie” se aplică foştilor judecători/procurori care au această vechime, fără nicio distincţie între funcţiile enumerate de art. 211 alin.(1) („…o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult …”), conform principiului „ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”.

EXCLUSIV | ULTIMA ORĂ, 4 milioane de pensii sunt deja recalculate! Ce pot face pensionarii care primesc decizia de recalculare greșită! Șeful Casei de Pensii: „Nu ne dorim să ajungem în instanță cu nimeni”

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind procurori şi judecători, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cea mai mare pensie medie de serviciu, a fost de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunță ce pensii cresc cu 2.000 lei.

Toate pensiile au fost recalculate. În acest moment, ele sunt duse de la Casa de Pensii către Poșta Română. Întreg procesul se va încheia vineri. Săptămâna viitoare Poșta Română va tria adeverințele cu pensiile recalculate. Aceste adeverințe conțin informații despre pensia pe care pensionaii o vor lua de la 1 septembrie.

Pensii 2024. Detaliul la care trebuie să fie atenți toţi pensionarii după ce aduce poştaşul decizia de recalculare

Adeverințele cu pensiile recalculate vor fi trimise între 15 și 31 august. Un număr de peste 3.000.000 de pensionari se așteaptă să primească pensii mărite. Restul pensionarilor, dar nu mai puțin de 1.500.000 de pensionari vor rămâne cu pensia de azi. La recalculare, pensia lor ar fi trebuit să scadă. Legea spune, încă, că nicio pensie nu va scădea.

Daniel Baciu a arătat că există pensii care cresc și cu 2.000 de lei. Această creștere vine după un stagiu de muncă de 43 de ani. Este un stagiu uriaș și nu mulți pensionari sunt în aceasrtă poziție. Pensionarul va avea o creștere de la 3.673 de lei la peste 5.600 de lei.

Newsweek a făcut un calcul simplu pentru a vedea câte puncte bonus încasează respectivul pensionar:

5 X0,5 + 5 X 0,75 + 8 X1 = 14,25 puncte de stabilitate

„După aceea avem numărul de puncte de stabilitate, numărul total de puncte care se adună punctele contributive cu punctele asimilate și cu punctele de stabilitate (bonus), rezultând un număr total de puncte.

Acestea se înmultesc cu valoarea punctului de referință de 81 de lei, rezultand noul cuantum al pensiei începând cu data de 1 septembrie”,a  spus Baciu în exclusivitate la România TV.

Newsweek a prezentat și alte pensii care cresc foarte mult de la 1 septembrie. Le aveți mai jos:

Într-un alt exemplu, pensionar are, azi, o pensie de 2.100 lei.

Pensia, după recalcularea din 1 septembrie 2024 va fi: 39 de puncte realizate plus 0,5 (doi ani de armată X 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate (5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 5X1) = 11,75 de puncte de stabilitate.

În total, pensia recalculată va fi 4.100 de lei brut, în jur de 3.800 lei net. Este o creștere de 1.700 lei la recalculare.

 

Formula recalculare: VPR x Numărul total de puncte.
VPR – 81 de lei

Număr total de puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. 

Punctele de stabilitate:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv

1 punct pentru pensionarii care au lucrat peste 35 de ani

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!