Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Când intră în vigoare noua lege

O directivă UE obligă România să creeze un cadru legislativ pentru utiliazatorii de trotinete electrice. Polița RCA devine obligatorie pentru transportul pe două roți.
Filip Stan
08 aug. 2024, 19:28
Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Când intră în vigoare noua lege
Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice

În momentul de față, polița RCA pentru trotinete nu este obligatorie în România, însă, țara noastră trebuie să se conformeze unei directe UE, care trebuie transpusă în legislația națională până la finalul anului. Astfel, luni, a fost adoptat în Senat un proiect de lege care modifică legislația referitoare la asigurarea de răspundere civilă obligatorie.

O modificare importantă adusă de noul proiect de lege este redefinirea termenului „vehicul” și introducerea unei definiții pentru „utilizarea unui vehicul”. Așadar, atunci când ne vom referi la un „vehicul” vom vorbi despre orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kh și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Definiția include bicicletele electrice și trotinetele electrice, dar exclude fotoliile rulante destinate personelor cu dizabilități fizice.

Citește și: Sistemul bonus-malus aplicat pentru prețurile RCA ar putea suferi noi modificări. Sancțiunile ar putea fi acordate în funcție de gravitatea accidentului

Noul proiect de lege stabilește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale și vătămări corporale și decese. Limitele de despăgubire sunt de 6.434.740 lei pentru prejudicii materiale și de 31.926.210 lei pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Poliță RCA pentru biciclete și trotinete electrice

Măsura introduce posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA în cazul suspendării înmatriculării sau dreptului de circulație a vehiculului. Asiguratul poate solicita suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, cu condiția imobilizării vehiculului într-un spațiu privat. Valabilitatea contractului se prelungește cu perioada suspendării prin emiterea unui act adițional.

Proiectul de lege impune asigurătorilor RCA obligația de a publica informații despre utilizarea certificatului provind istoricul daunelor la calcularea primei de asigurare și interzice discriminarea asiguraților în funcție de naționalitatea sau istoricul de dauna.

Sancțiunile pentru încălcarea obligației de asigurare includ amenzi și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu valori de la 1.000 de lei până la 15.000 de lei, în funcție de tipul vehiculului.

Citește și: Service-uri auto, verificate de Consiliul Concurenței pentru prețurile reparațiilor pe RCA. Chirițoiu: Ne uităm dacă impun tarife nejustificat de mari care, ulterior, conduc la cresterea prețului poliței RCA

Directiva UE

Directiva (E) 2021/2118 modifică legislația europeană referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto și extinde obligativitatea acestor asigurări la biciclete și trotinete electrice. România trebuie să transpună prevederile directivei până la finalul anului. În prezent, companiile de asigurare oferă utilizatorilor posibilitatea de a încheia polițe RCA facultative de răspundere civilă pentru daunele cauzate terților de trotinete și biciclete electrice, cu prețuri cuprinse între 30 și 79 de euro anual, scrie dcbusiness.ro.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor scăpa de ghinion în următoarele 3 zile. Noi oportunități și schimbări mari în viața acestor nativi
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie înlocuit! Decizie pentru cei născuți după 1971
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
SE SCHIMBĂ LEGEA! STOP risipă alimentară în România
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Persoanele care lucrează după ieșirea la pensie. Marea surpriză din lege
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Reginele TikTok-ului au împărțit același bărbat, căsătorit cu fosta lui Bodi! Patrulater amoros cu nume grele!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Incidente la metrou: două persoane au pulverizat substanțe din extinctoare pe Magistrala 2
MediaFlux
2000 de lei ÎN PLUS la PENSIE. Vine MAJORAREA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!