EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, ultimele detalii despre recalcularea pensiilor. Cum arată o decizie de pensionare

2024 este unul dintre cei mai importanţi ani pentru seniorii României. Au mai rămas câteva zile până când poştaşul va începe să aducă deciziile de recalculare a pensiilor după noua lege, iar ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, oferă, în exclusivitate la emisiunea "România la raport" de la România TV ultimele detalii despre proces.
Filip Stan
08 aug. 2024, 19:35
EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, ultimele detalii despre recalcularea pensiilor. Cum arată o decizie de pensionare

În exclusivitate la România TV, Simona Bucura Oprescu oferă detalii despre fiecare rubrică din deciziile de pensionare care vor fi aduse de poştaş până la 1 septembrie. Rămâneţi pe România TV pentru un interviu de excepţie cu ministrul Muncii, care răspunde la întrebările Andreei Creţulescu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent, despre stadiul implementării noii legi a pensiilor, că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge în perioada 16-31 august la pensionari iar colegii de la Casele Teritoriale de Pensii, deja, în acest moment, au început listarea deciziilor de pensionare. Ministrul a mai spus că important este ca fiecare pensionar să ştie că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.

Citeşte şi EXCLUSIV | ULTIMA ORĂ, 4 milioane de pensii sunt deja recalculate! Ce pot face pensionarii care primesc decizia de recalculare greșită! Șeful Casei de Pensii: „Nu ne dorim să ajungem în instanță cu nimeni”

Simona Bucura Oprescu a precizat că, în urma discuţiilor cu parteneri ide la Poşta Română, cu colegii de la Casa de Pensii, cu asociaţiile de pensionari, concluzia la care au ajuns este că mai eficient este să nu trimită decizie de recalculare cu decizie de recalculare, ci să trimită toate deciziile, înainte de 1 septembrie.

PENSII 2024. Ce pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin

„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra. Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv. 

Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei. 

Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii. 

De fiecare dată majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei. Este cel mai important proiect de reformă din România în ceea ce privește sistemul de pensii.  

Prin urmare, prin noua lege, indiferent de momentul când ai ieșit la pensie, formula reprezentată de totalul punctelor acumulate ne duce într-o zonă de echitate indiferent de momentul în care ai ieșit la pensie”., a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în exclusivitate pentru România TV.

De ce nu primesc puncte de stabilitate și persoanele care lucrează după ieșirea la pensie

„Punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. În noua lege avem posibilitatea de a rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, este opțiunea fiecărui angajat. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani. Dacă alegerea este de a beneficia de pensie, putem opta pentru a ne pensiona și putem avea posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, dar pentru perioada lucrată după momentul în care avem decizia de pensionare, cerem recalcularea după ce am terminat perioada suplimentară în care am cotizat. Cu alte cuvinte, nu oferim beneficiu la beneficiu. Punctele de stabilitate nu se oferă în acelați timp cu pensia”, a continuat Simona Bucura Oprescu.

Decizia de majorare a pensiilor poate fi susținută din punct de vedere financiar și în anii următori?

„Legea a avut două obiective importante. Unul dintre acestea, echitate în interiorul sitemului și al doilea creșterea sustenabilă a pensiilor. Prin urmare, unul dintre obiectivele noii legi a fost acela de a veni cu un mecanism care să facă creșterea sustenabil, astfel încât România să își poată permite asta. A fost o prioritate pentru Guvernul Ciolacu pentru ca dumneavoastră pensionarii să primiți ce meritați. În ceea ce privește pensiile, s-a considerat că dacă unii au ales să dea bani pe vaccinuri și izolete, pentru noi a fost o prioritate să vă ajutăm pe cei care ați muncit, să primiți o viață decentă în perioada de pensionare. Pentru 2024, banii sunt în buget, au fost prevăzuți din decembrie 2023, atât pentru majorare de 13,8% a tuturor pensiilor, dar și pentru impactul suplimentar al recalculării, al căror efecte le veți vedea de la 1 septembrie, pentru că finalizăm procesul de recalculare, vă vor fi aduse și deciziile de către partenerii noștri de la Poșta Română. România nu se poate juca cu focul. Discutăm despre un angajament corelat și cu finanțarea venită prin PNRR, una dintre componentele reformei fiind ireversibilitatea acestuia. Important este ca românii să știe că prognozele pe care le-au făcut experții de la Banca Mondială cu privire la impactul pe bugetul de stat au fost până la 2028”, a subliniat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii dezvăluie că procesul de recalcualare a pensiilor a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare deciziile să ajungă la benficiari.

„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă. Ținta noastră, și le mulțumesc de la casele teritoriale de pensii. Este cea mai amplă și complexă reformă pe care sistemul public de pensii pe care România a avut-o. Până acum doar s-au pus în aplicare efectele legii din momentul în care legea intra în vigoare. În acest moment toate pensiile sunt recalculate după aceeași formulă. Colegii noștri au fost încadrați personal, contractual, pe perioadă determinată. Mai puțin de 1.000 de persoane, au introdus în sistem informatic, pentru prima dată în istoria României, tpate datele din dosarele pensionarilor. Finalizând reevaluarea, a fost aplicată formula, după care au verificat și au listat deciziile, pentru a finaliza partea administrativă. Listăm fiecare decizie de pensionare în trei exemplare. Unul se trimite pensionarului și două rămân la dosar”, a spus Simona Bucura Opescu, la România TV.

Ministrul Muncii a adăugat că recalcularea poate fi făcută și din oficiu, după 1 septembrie, pentru care beneficiarii pot duce adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii din fiecare județ.

„În momentul acesta, după cum constatați, am încercat să mai facem ceva pentru pensionari. Am făcut recalcularea și este important că pensionarii vor beneficia de drepturile pe care le au datorită la ceea ce au contribuit. Recalcularea pensiilor am terminat-o, iar din septembrie va mai fi o etapă în care recunoaștem inclusiv veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Acum vom avea și această etapă, care este o etapă distinctă de cea de recalculare, care va fi făcută din oficiu, pentru care pensionarii pot aduce adeverințe nu doar până la 1 septembrie. Pot să le aducă și după 1 martie. Această recunoaștere a veniturilor nepermanente se calculează din oficiu.  În momentul acesta, în sistemul public, partea sub 2.000 de lei nu este impozitată, de la 2.000 de lei avem impozit de 10% pe venit. Un obiectiv esențial pentru PSD și pentru premierul Ciolacu este bunăstarea pentru pensionari”, a continuat ministrul.

Despre ceea ce se întâmplă cu pensiile de urmaș, Simona Bucura Oprescu a spus: „Cu privire la pensia de urmaș, prevederile au rămas neschimbate. Soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului. Pensia defunctului se recalculează, iar urmașul va primi 50% din pensia recalculată, dar, cu alte cuvinte, avem 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru mai mult de doi urmași. După cum știți, în 2020 – 2021, în PNRR România s-a angajat că toate pensiile vor fi recalculate, iar plecând de la asta,acest ajutor era un beneficiu suplimentar. În 350/2023 nu se regăsește această prevedere.

Pensionar poți fi doar dacă ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Excepțiile sunt, cazurile de invadilitate, în cazul în care ai muncit o zi, dar ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă, vei primi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș”.

Simona Bucura Oprescu a subliniat faptul că vârsta de pensionare va crește până la 65 de ani eșalonat pânâ în 2035.

„Vârsta de pensionare este la 62 de ani și 3 luni, anexa este identică și pe 263. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63. Vârsta va crește eșalonat pana în 2035 pana la 65 de ani, dar, pentru fiecare copil nascut avem o reducere a varstei de pensionare cu 6 luni și concediul de creștere copil este perioadă contributivă”.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor scăpa de ghinion în următoarele 3 zile. Noi oportunități și schimbări mari în viața acestor nativi
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie înlocuit! Decizie pentru cei născuți după 1971
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
SE SCHIMBĂ LEGEA! STOP risipă alimentară în România
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Persoanele care lucrează după ieșirea la pensie. Marea surpriză din lege
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Reginele TikTok-ului au împărțit același bărbat, căsătorit cu fosta lui Bodi! Patrulater amoros cu nume grele!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Incidente la metrou: două persoane au pulverizat substanțe din extinctoare pe Magistrala 2
MediaFlux
2000 de lei ÎN PLUS la PENSIE. Vine MAJORAREA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!