Guvernul stabilește reguli mai drastice pentru diminuarea rispiei alimentare. Noul act normativ urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevedrilor Legii nr. 217/2016, republicată prin introducerea obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a rispei alimentare. Se stabilesc noi atribuții pentru autoritățile abilitate, astfel:
Citește și: Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Când intră în vigoare noua lege
Totodată, pentru o gestionare și monitorizare eficientă a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, va fi creată Platforma națională pentru prevenirea și reducerea rispei alimentare până la data de 30 iunie 2025. Aici va fi inclusă obligativitatea operatorilor economici de a lua măsuri concrete pentru reducerea risipei de alimente la nivel național.
Din 2026, operatorii economici prevăzuți la art. 2, alin. (1) din Legea nr. 217/2016 vor fi obligați să raporteze an de an planurile și rapoartele de diminuare a risipei alimentare în Platforma menționată, până la data de 31 martie pentru perioda cuprinsă în anul precedent.
Proiectul instituie norme cu privire la transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori și consumatorii finali. Va fi urmărită atingerea obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Modificarea nu afectează raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglemenare și care nu și-au produs efectele până la data intrării în vigoare a acestei modificări.
Prezentul proiect de hotărâre, modifică și înlocuiește Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 08 februarie 2019.
„Prin prezentul act normativ se urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, prin introducerea pe de o parte, a obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a risipei de alimente, precum și de stabilire, pe de altă parte, pentru autoritățile abilitate, de noi atribuții, astfel:
– sporirea gradului de conștientizare/responsabilizare a operatorilor economici asupra stringenței/necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare;
– creșterea cantității de alimente ce fac obiectul transferului cu titlu gratuit;
– elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, potrivit art. 7 alin. (4) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată;
– se va asigura o gestionare și monitorizare eficientă a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, până la data de 30 iunie 2025, potrivit art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată;
– a fost introdusă obligativitatea de a lua măsuri concrete, potrivit art. 2 și art. 3 din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, pentru reducerea risipei de alimente la nivel național; proiectul de act normativ instituie norme privind transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori şi consumatorii finali.
– se va urmări atingerea obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, începând cu anul 2026, pentru operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, se instituie obligația raportării, după cum urmează:
– să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare;
– să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, pentru agenții economici recunoscuți ca operatori receptori, modelul raportului este prevăzut în anexa 2 la normele metodologice;
– să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea și valoarea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, pentru agenții economici recunoscuți ca operatori donatori, conform modelului prevăzut în anexa 3 la normele metodologice.
Având în vedere faptul că prin această modificare nu sunt afectate raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare, care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a acestei modificări, nu este necesar ca prezentul proiect de act normativ să conțină dispoziții tranzitorii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.