Motivul pentru care nu poți să te gâdili singur. Sigur ai fost gâdilat măcar o dată în viață și știi foarte bine că acest lucru îți provoacă zâmbete, râsete și, uneori, chiar diconfort. Pentru cei mai sensibili e mai greu de suportat. Și, totuși, dacă încerci să te gâdili singur vei constata că nu are același efect.
Nu mulți știu care e motivul pentru care nu poți să te gâdili singur. Ei bine, o parte a creierului monitorizează mișcarea și reușește să anticipeze exact care sunt senzațiile pe care i le poate provoca gâdilatul. Creierul știe exact că degetele care-ți ating pielea pentru a te gâdila sunt ale tale și anticipând exact senzația ea nu mai e atât de puternică.
Oamenii de știință de la University College London, din Anglia, au utilizat imagistica funcțională a creierului pentru a compara modul în care oamenii răspund la gâdilat, indiferent că este vorba de cel auto-provocat și la cel provocat de o altă persoană.
Experții au ajuns la concluzia că cortexul somatosenzorial și părțile creierului care sunt responsabile de senzațiile corporale au un răspuns mai redus când te gâdili singur. Cerebelul monitorizează mișcările și trimite semnale pentru a suprima reacția.
De regulă, zonele în care ne gâdilăm cel mai tare sunt gâtul, coastele, abdomenul sau tălpile. Acestea sunt şi cele mai slabe puncte ale noastre.
Cercetătorii de la Universitatea Tuebingen au efectuat acest studiu pe un eşantion de 30 de voluntari, analizând la un scanner RMN reacţiile creierului atunci când subiecţii râdeau la o glumă şi atunci când râdeau la gâdilat, concluzionând că în cele două cazuri sunt stimulate părţi diferite ale creierului, cu excepţia celei care controlează reacţiile muşchilor faciali. Astfel, gâdilatul activează şi fibrele nervoase responsabile de simţirea durerii, iar acest lucru explică şi de ce nu ne putem gâdila singuri.
Citește și Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci un kiwi pe zi. Puține persoane știu asta