Lupte grele pe teritoriul Rusiei. Trupele lui Zelenski se apropie de Centrala Nucleară Kursk, după ce au cucerit staţia prin care trec gazele către Europa

Poliţia ucraineană cere evacuarea a ”aproximativ 20.000” de persoane din 28 de localităţi în regiunea ucraineană Sumî, vecină cu regiunea rusă Kursk, în care forţe ucrainene se află într-o incursiune. Evacuarea, necesară din cauza ”focului inamicului”
Filip Stan
09 aug. 2024, 22:22
Lupte grele pe teritoriul Rusiei. Trupele lui Zelenski se apropie de Centrala Nucleară Kursk, după ce au cucerit staţia prin care trec gazele către Europa

Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în această regiune.

Pe de altă parte, poliţia ucraineană cere vineri evacuarea a ”aproximativ 20.000” de persoane din regiunea Sumî, situată în nordul Ucrainei la frontiera cu regiunea rusă Kursk, în care forţe ucrainene se află într-o incursiune de marţi, relatează AFP.

Ucrainenii înaintează în regiunea Kursk din Rusia și se apropie de centrala nucleară Kursk din orașul Kurchatov, a avertizat vineri primarul orașului Igor Korpunkov. Potrivit unor imagini publicate de Nexta pe rețeaua X,  o stație electrică din apropiere este în flăcări, iar orașul Kurchatov a rămăs fără curent electric.

Rusia se pregătește să apere Centrala Nucleară Kursk, scrie presa ucrainean+. Presa rusă a informat că forțele ruse au blocat intrările la Centrala Nucleară Kursk în după-amiaza zilei de 9 august.

Rosatom, compania nucleară de stat rusă, a confirmat că a redus numărul de muncitori înla CNE-2 Kursk. În prezent, CNE Kursk este singura centrală nucleară din Rusia unde se construiesc în mod activ noi unități de energie.

Un blogger rus pro-război a mai raportat că centrala nucleară din Kursk se pregătește pentru apărare, deoarece mici grupuri mobile de 5-20 de oameni din Forțele Armate ale Ucrainei au fost depistate la câțiva kilometri de centrală.

Rusia trimite noi trupe în regiunea Kursk, invadată de trupe ucrainene. O coloană de trupe rusești a fost distrusă

Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în această regiune, dar care continuă să facă progrese pe frontul din estul Ucrainei, relatează vineri agenţiile Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk de la graniţa cu Ucraina. Nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe trupele ucrainene, dar relatări inclusiv din surse ruseşti vorbesc despre prezenţa trupelor ucrainene până la circa 35 de kilometri în punctul cel mai îndepărtat de graniţă, iar mai multe sate şi cel puţin o parte a micului oraş Sudja au căzut sub control ucrainean.

Pe rețelele sociale au apărut și primele imagini cu ucrainenii care au capturat stația Sudja Gazprom, pe unde trec gazele rusești către Europa.

Raid al Ucrainei împotriva unei fâşii ocupate de ruşi în nord-vestul Mării Negre – VIDEO

Forţele speciale ucrainene au efectuat vineri un raid amfibiu pe Kinburn Kosa, o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre, în sudul regiunii ucrainene Mîkolaiv, distrugând şase vehicule blindate ruseşti şi făcând peste 35 de victime, a declarat agenţia militară de informaţii a Ucrainei, relatează Reuters.

Forţele ruse capturaseră Kinburn Kosa la începutul invaziei lor la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Punctul de observaţie militar al Moscovei de pe această limbă de pământ este considerat unul dintre motivele pentru care Ucraina nu îşi poate redeschide porturile Mîkolaiv şi Herson şi nu poate exporta mărfuri din aceste porturi prin coridorul său maritim din Marea Neagră.

„Ca urmare a unui raid pe Kinburn Kosa ocupat de ruşi, şase unităţi de vehicule blindate inamice au fost distruse şi aproximativ trei duzini de invadatori au fost eliminaţi”, a declarat într-un comunicat agenţia militară. Potrivit unor imagini, soldaţii ucraineni au înfipt un drapel de luptă al Serviciului Militar de Informaţii al Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că raidul a fost respins, o parte din forţele ucrainene naufragiind din cauza minelor, iar restul fiind doborâte cu arme de foc, potrivit Interfax. Moscova a declarat că Kievul a pierdut 16 „sabotori” în cadrul operaţiunii.

Statele din estul Europei au reale dificultăți în a recruta tineri militari: ”Dacă modernizăm echipamente și nu avem suficienți oameni competenți și motivați, sunt bani irosiți”

Forţele ucrainene au efectuat un raid şi în zona Tendra Kosa, ocupată de Rusia, o altă limbă de pământ din Marea Neagră, situată la sud de Kinburn Kosa, într-o operaţiune anunţată miercuri.

Deşi forţele ucrainene sunt pe picior de retragere, de luni de zile, în estul devastat de război, Kievul a încercat să riposteze cu lovituri de la distanţă, precum şi cu atacuri mai îndrăzneţe. Forţele sale au lansat săptămâna aceasta o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din vestul Rusiei, făcând incursiuni pe un nou front al războiului.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!