Cine câștigă cei mai mulți bani în România. Lucrătorii din IT nu mai sunt în topul salariilor de vis. Cine ocupă prima poziție

A existat o lungă perioadă de timp în care domeniul IT a fost considerat cel mai bănos din România, însă acum prima poziție în topul salariilor a fost „furată” de un alt domeniu. Iată care sunt cel mai bine plătiți români.
Alina Costache
12 aug. 2024, 17:21
Cine câștigă cei mai mulți bani în România. Lucrătorii din IT nu mai sunt în topul salariilor de vis. Cine ocupă prima poziție

Schimbări semnificative în ceea ce privește topul salariilor din România. Dacănpână acum cei din domeniul IT erau privilegiații țării la capitolul salarii, lucrurile s-au mai schimbat, iar acum o altă meserie este la mare căutare, conform informațiilor transmise de Adevărul. Pe primul loc la capitolul salariilor se situează în prezent lucrătorii din domeniile de editare, fiind urmați la scurtă distsnță de IT-iști, care se mențin pe podium. „Bronzul” ajunge la angajații din domeniul Informații și comunicații. Din păcate, există și un clasament al sărăciei, cele mai mici salarii fiind înregistrate în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte.

Un angajat care lucrează pe palierul activităților de editare poate băga în buzunar venituri de aproximativ 11.614 lei, în timp ce un angajat din domeniul IT se poate bucura de un salariu de 11.573 de lei. Următorul loc în topul salariilor este ocupat de lucrătorii din Informații și comunicații, care au venituri de aproximativ 10.453 de lei lunar.

Citește și: Anamaria Prodan, gest neașteptat pentru mama lui Ronald Gavril. Care e, de fapt, relația dintre cele două femei din viața sportivului

Salarii atractive au și cei care lucrează în fabricarea produselor de cocserie și țiței – 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene – 9.316 lei. La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.

Clasamentul salariilor medii nete

Activităţi de editare – 11.614 lei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice – 11.573 lei, informații și comunicații – 10.453 lei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei și transporturi aeriene – 9.316 lei.

Cele mai mici salarii medii nete

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, hoteluri și restaurante – 3.049 lei, tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 3.258, fabricarea mobilei – 3.358 lei și poștă, curierat – 3.437 lei.

Câştigul salarial mediu net a atins 5.176 de lei în luna iunie, înregistrând o creştere de 58 de lei (+1,1%) comparativ cu luna mai 2024, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna iunie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, arată datele INS.

Citește și: Ministrul rus al Apărării, declarații îngrijorătoare privind războiul din Ucraina: „Este, de fapt, o confruntare între Rusia și Occident”

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather vin cu vești proaste. Ce se va întâmpla cu vremea în lunile septembrie și octombrie 2024
Capital.ro
Intră direct în conturile românilor. Se dau banii înapoi: Sumă trebuie rambursată de urgență
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Rusia a dat ORDIN de evacuare! Decizia luată acum la granița cu Ucraina
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Autoritățile grecești solicită ajutorul UE pentru stingerea incendiilor din apropierea Atenei
MediaFlux
ANAF a luat DECIZIA! Românii sunt OBLIGAȚI să DECLARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!