Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul

Rusia și-a antrenat marina pentru a putea lovi ținte din Europa cu rachete nucleare, printre ținte aflându-se și zone din România. Pe harta prezentată de Financial Times apar trei ținte din țara noastră pe care rușii le-ar lua în calcul în cazul unui nou conflict militar major: portul Constanța, podul Giurgiu - Ruse și baza de la Deveselu.
Irina Dumitrescu
13 aug. 2024, 16:07
Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul
Rusia și-a antrenat marina să atace mai multe ținte din Europa, inclusiv din România

Rusia nu se oprește, Financial Times a făcut publice hărți cu posibilele ținte ale lui Putin, care includ zone de pe coasta de vest a Franței sau din Regatul Unit. Acestea au fost prezentate militarilor din țările aliate, datând de dinaintea declanșării invaziei din Ucraina.

Potrivit FT, Rusia ia în calcul un conflict major cu Occidentul și țintirea zonelor din afara frontierei apropiate a NATO, plânuind mai multe lovituri devastatoarea în vestul Europei și nu numai.

Documentele, redactate între 2008 și 2914, includ o listă de ținte pentru rachte cu încărcătură nucleară sau convențională. Ofițerii ruși pun în prim-plan un scenariu în care rachetele nucleare sut folosite încă de la începutul conflictului.

Citește și: Zelenski nu se mai ascunde şi susţine dreptul Ucrainei de a ataca teritoriul rusesc: „Este corect ca ucrainenii să fie capabili să răspundă la această teroare”

Documentele arată că Rusia ar avea capacitatea de apune rachete nucleare pe nave de suprafață, fiind vorba despre o capacitate care reprezintă un pericol uriaș de escaladare, apreciază experții.

Documentul detaliază „manevrabilitatea crescută” care ar permite „lovituri rapide și preventive” și „bombardamente masive cu rachete din direcții multiple”. Rușii mai detaliază și că armele nucleare vor fi folosite „ca regulă, în combinație cu alte modalități de distrugere în masă” pentru a atinge rapid obiectivele regimului de la Kremlin.

Documentele au ajuns în posesisa analiștilor, aceștia dezvăluind că informațiile de acolo sunt compatibile cu modul în care NATO a evaluat până în prezent amenințarea racheteor cu rază lungă flotei ruse și viteza cu care se crede că Rusia ar recurge la arma atomică.

Hărțile, realizate pentru scopuri de prezentare, nu pentru folosire operațională, ilustrează 32 de ținte NATO din Europa pentru marina rusă.

Țintele includ baze din Germania, Norvegia, coasta de vest a Franței, Estonia sau Regatul Unit. În zona estică a NATO, rușii au în plan să țintească trei ținte din România –  Portul Constanţa, Podul Giurgiu-Ruse şi baza de la Deveselu, dar și ținte din Bulgaria și Turcia. În Asia, mai multe baze importante din Coreea de Sud și Japonia sunt vizate ca fiind posibile ținte.

William Alberque, fost oficial NATO, angajat acum la Stimson Center, spune că numărul țintelor de pe hărțile FT sunt doar o mică parte din „sute, dacă nu chiar mii de ținte din toată Europa, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică”.

Citește și: Lupte grele pe teritoriul Rusiei. Trupele lui Zelenski se apropie de Centrala Nucleară Kursk, după ce au cucerit staţia prin care trec gazele către Europa

Capacitatea Rusiei de a lovi Europa duce la riscul ca toate aceste ținte să fie lovite în momentul în care ar avea loc primele ciocniri între forțele NATO și armată rusă în țările de graniță ale alianței, potrivit analiștilor și foștilor oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, din Monterez, specializat în controlul armamentului

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de la sol, dar și de pe mare sau din avion, au o rază mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele nucleare „strategice”. Cele tactice pot fi folosite pentru victorii rapide pe front sau pentru a îngreuna mișcarea adversarilor.

Armele nucleare tactice actuale sunt mai puternice decât singurele arme atomice folosite în istorie, de la Hiroshima și Nagasaki, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni