Avon, una dintre cele mai cunoscute companii de frumusețe, și-a cerut falimentul după ce a primit numeroase acuzații potrivit cărora unele dintre produsele sale cauzează cancer.
Celebra companie a decis să își ceară falimentul în urma acuzațiilor conform cărora pudra de talc din produsele sale cauzează cancer, potrivit The Telegraph.
Brandul folosește talcul în pudrele de față și fardurile de ochi, în timp ce alte companii folosesc mineralul în produse precum pudra pentru copii.
Avocații susțin că există o legătură între talc și cancer, după ce au acuzat Avon și pentru că a fabricat produse contaminate cu azbest.
Avon a negat în mod repetat afirmațiile, argumentând că „folosește doar talc de calitate cosmetică, care a fost testat pentru a confirma că nu conține azbest”.
Compania, cunoscută la nivel global, a depus o cerere de intrare în faliment în temeiul capitolului 11 în Delware, SUA, încercând să rezolve 386 de cazuri individuale legate de talc.
Firma a fost nevoită să suporte deja costuri în valoare de 225 de milioane de dolari pentru apărarea proceselor, pentru vătămări corporale, dar și plăți compensatorii. Totuși, se pare că nu dispune de „lichidități suficiente pentru a purta litigii și/sau a soluționa” cazurile, a declarat Philip Gund, Chief Restructuring Officer, în documentele depuse la tribunal. Compania se așteaptă ca numărul de procese „să continue să crească în lipsa unei soluții permanente”.
Cunoscutul brand are datorii în valoare 1,13 miliarde de dolari, majoritatea fiind datorate companiei Natura & Co, cea care a achiziționat-o în anul 2020, potrivit documentelor juridice. Ca parte a depunerii cererii în temeiul capitolului 11, activele Avon Products vor fi vândute, Natura & Co. oferindu-se să le cumpere pentru 125 de milioane de dolari în absența unor oferte mai mari. Ca parte a ofertei sale, compania braziliană va șterge o datorie de 530 de milioane de dolari și va furniza o sumă suplimentară de 43 de milioane de dolari pentru finanțarea falimentului, conform documentelor depuse.
Marca Avon din Statele Unite este deținută în prezent de LG Household & Health Care Ltd. Holdingul nu a intrat în procedura de faliment.
Brandul are o prezență masivă și în România, unde activează prin Avon Cosmetics SRL, o firmă înființată în 1997. Societatea derulează la noi în țară afaceri de anvergură, cu profituri nete anuale spectaculoase. Numai în 2023, Avon Cosmetics SRL a raportat o cifră de afaceri de 338,8 milioane de lei și un profit net de 11 milioane de lei, cu 208 angajați.
Reacția Avon România
”După cum Avon a comunicat oficial către presa internațională, compania noastră holding din SUA, Avon Products, Inc. (API), a inițiat recent proceduri voluntare conform Capitolului 11 din SUA, care vor permite API să își rezolve datoriile și obligațiile legale. Deoarece acest proces juridic implică doar compania noastră holding, operațiunile Avon din afara SUA nu fac parte din proceduri și nu vor fi afectate.
Este foarte important de menționat că acest lucru înseamnă că nimic nu se schimbă pentru clienții noștri, asociați, reprezentanți sau alți parteneri interesați din piețele noastre. La Avon, activitatea se desfășoară în mod obișnuit, continuăm inițiativele strategice, în timp ce oferim clienților din întreaga lume aceeași experiență personalizată de frumusețe pe care o cunosc și o iubesc.
Deoarece articolul dvs. a ridicat și întrebări cu privire la siguranța produselor noastre, vă asigurăm că orice produs care poartă numele Avon a trecut prin evaluări riguroase și detaliate de siguranță și poate fi folosit cu încredere. Produsele noastre conțin doar talc de calitate cosmetică, care are cel mai înalt grad de calitate și puritate și a fost testat pentru a confirma că nu conține azbest.
Avem aceleași standarde de calitate și siguranță la nivel mondial și suntem pe deplin conformi cu toate reglementările”, au transmis reprezentații Avon, într-un punct de vedere transmis la readactie.