Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

Deficitul contului curent al balanței de plăți a atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 12,176 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Mircea Filipescu
14 aug. 2024, 09:21
Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

În detaliu, deficitul balanței bunurilor a crescut la 15,02 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.

În cadrul serviciilor, turismul și călătoriile românilor în străinătate au generat în primul semestru un deficit semnificativ, de 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu primele șase luni din 2023, potrivit CursDeGuvernare. Acest deficit, calculat pentru primele 6 luni ale anului, ar putea crește semnificativ în lunile următoare, perioada de vârf pentru deplasările turistice, ajungând la o estimare de 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Conform datelor furnizate de BNR, românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât sumele obținute din încasările de la turiștii străini care vizitează România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evidențiat în cadrul prezentării raportului asupra inflației faptul că în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, în timp ce încasările de la turiștii străini au fost aproximativ la jumătate. Isărescu a subliniat că această situație reprezintă o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent. El a remarcat, de asemenea, că, deși sectorul serviciilor este excedentar în contul curent, turismul continuă să fie un domeniu cu un deficit major și în creștere.

Citeşte şi: Premieră la nivel mondial! Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru o fabrică din România. Ce reacție a avut Nicolae Ciucă

Dacă tendința de creștere a deficitului turismului va continua și în semestrul al doilea, acesta ar putea ajunge la 5,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2024, contribuind semnificativ la majorarea deficitului de cont curent.

Această evoluție negativă a turismului românesc vine într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa, care ar putea depăși 800 de miliarde de euro.

Raportul trimestrial al Comisiei Europene a Turismului (ETC) arată că temperaturile estivale ridicate, tarifele hoteliere mari și locațiile aglomerate nu împiedică sezonul de vacanțe de vară din Europa, cel puțin pentru moment. Conform acestui raport, se estimează că turiștii internaționali vor cheltui o sumă record de peste 800 de miliarde de euro în acest an în Europa, cu 37% mai mult decât nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de turiști străini în Europa sunt în creștere cu 6% comparativ cu 2019, stabilind un nou record.

Citeşte şi: Cât de important este să economisești bani în această perioadă. Sfaturile oferite de profesorul Mircea Coșea: „Foarte multă prudență, foarte multă gândire, din punct de vedere al investițiilor”

Există, de asemenea, un interes crescut pentru destinațiile mai puțin vizitate și mai puțin aglomerate din sudul Europei. De exemplu, sosirile turiștilor străini în Croația au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an față de 2019, în timp ce Albania a înregistrat o creștere impresionantă de 86%.

Popularitatea a crescut și pentru destinațiile care oferă un curs de schimb avantajos. Bulgaria, de exemplu, a înregistrat o creștere de 29% a sosirilor internaționale, Serbia 40%, iar Turcia 22%, comparativ cu nivelurile pre-pandemice.

În România, creșterea numărului de turiști a fost de doar 3% în primul semestru al anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor INS.

Sectorul serviciilor a înregistrat un excedent de 6,15 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, datorită contribuției semnificative a sectorului IT și a transporturilor.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat în serviciile de telecomunicații și IT, cu 2,94 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, urmate de sectorul transporturilor, cu 2,74 miliarde de euro. De asemenea, serviciile de prelucrare a bunurilor în regim de lohn au adus un excedent de 1,47 miliarde de euro, iar alte servicii au înregistrat un excedent de 1,25 miliarde de euro.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte creşterea redevenţelor pentru resurse naturale. Marcel Boloş: „Este ruşinos, 0,01 lei pe litrul de apă geotermală exploatat”

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Șoferul plătește pentru ce fac pasagerii. Reglementări absurde în Codul Rutier
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)