România este urmată de către Estonia-3,6% şi Olanda-3,1%. La polul opus, se află Grecia cu o deflaţie de 0,3%, urmată îndeaproape de Letonia, în care nivelul deflaţiei este de 0,2%. Podiumul este completat de Cipru, stat cu o inflaţie de numai 0,2%.
La nivelul lunii mai, inflaţia anuală din Uniunea Europeană era de 1,6%, în creştere cu 0,2% faţă de nivelul calculat în aprilie. Faţă de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în 16 state membre din UE, a scăzut în 4 ţări şi a rămas la acelaşi nivel în alte şase.
Prezent în studioul România TV, ministrul bugetului, Liviu Voinea, a arătat că prezenţa României în vârful clasamentului inflaţiei din Uniunea Europeană nu este neapărat o veste proastă. „Procentul de 4,4% este mai mic decât cel de acum câteva luni. Are şi o parte bună pentru că asta înseamnă că în România se şi consumă”, a declarat Voinea, precizând că deflaţia din Grecia este expresia unei scăderi severe a consumului, în urma recesiunii economice.
„Este un trend descrescător şi nu sunt motive de îngrijorare faţă de anul trecut”, a mai spus Voinea referindu-se la inflaţia din România.