Codeina este folosită de adulţi, dar şi la copii pentru tratarea diferitelor dureri. În ficat este transformată în morfină, ceea ce permite atenuarea durerii, însă metabolismul unora face ca această conversie să fie prea rapidă, generând un risc de toxicitate, potrivit EMA.
Acest risc este mult mai mare la sugari şi copiii mici, după cum indică un studiu american care a raportat „un foarte mic număr de cazuri grave şi chiar mortale de depresii respiratorii” la copii operaţi de amigdale.
EMA recomandă ca astfel de medicamente să le fie administrate doar copiilor cu vârste mai mari şi „doar dacă durerile nu trec cu analgezice ca paracetamol sau ibuprofen”.
De asemenea, codeina nu ar trebui utilizată în cazul tinerilor sub 18 ani cărora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, din cauza susceptibilităţii crescute de a dezvolta probleme respiratorii.
Aceleaşi precauţii trebuie să se aplice şi adulţilor de toate vârstele care metabolizează prea repede codeina sau femeilor care alăptează, aceasta putând ajunge la copil prin laptele matern.
Codeina intră în compoziţia mai multor medicamente şi siropuri de tuse pentru copii, dintre care unele se vând fără reţetă în farmaciile din Franţa.