În această seară, 14 august, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații referitoare la demisia sa. Asta, în contextul în care, în spațiul public au apărut informații conform cărora premierul Marcel Ciolacu ar fi cerut demisia ministrului Sănătății. Alexandru Rafila a negat afirmațiile, dar a spus că nu este ceva imposibil.
Rafila a declarat la Antena 3 CNN că premierul Marcel Ciolacu nu i-a cerut demisia în urma scandalului care a apărut la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Totuși, el nu exclude posibilitatea ca acest lucru să se întâmple.
”Întotdeauna, în politică, este o astfel de posibilitate”, a afirmat acesta, fiind întrebat dacă se aștepta ca Marcel Ciolacu să îi ceară demisia.
Totodată, întrebat dacă a discutat cu premierul despre posibilitatea de a-i solicita demisia, ministrul Sănătății a spus că ”Până în momentul de faţă nu, dar nu este o eventualitate pe care să o exclud”.
„Toată lumea m-a întrebat legat de demisie. Eu nu cred că am motive să îmi dau demisia legat de acest caz. Cred că mai important decât o demisie este problema legată de credibilitatea sistemului de sănătate şi mai ales a corpului medical.
Pentru că au existat foarte multe voci, mai ales în primele 2-3 zile care au blamat incorpore corpul medical. Eu nu sunt deacord cu această chestiune pentru că pune sub semnul întrebării foarte mulţi profesioniști care îşi fac treaba pentru o situaţie care este absolut dezastruoasă, cea care a fost la Pantelimon şi o să vedem după pronunțarea instanței dacă este real sau nu este reală.
Dar blamul care există pe corpul medical pe o anumită specialitate de terapie intensivă la oameni care au salvat foarte multe vieţi pe timpul pandemiei sau în cu totul alte ocazii pentru mine a fost foarte apăsătoare şi este în continuare”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Totodată, ministrul a subliniat că el va susține corpul din România, pentru că țara noastră are nevoie de doctori.
„Poziția mea publică este întotdeauna şi va fi de susținere a corpului medical care îşi face datoria. Iar oprobriul, mai ales asupra medicilor anesteziști nu au nicio treabă cu situaţia respectivă a fost foarte puternic şi cred că situaţia asta ar trebui să ne pună pe gânduri pentru că noi vom face multe spitale în România care au nevoie de medici.
Decizia unei Comisii de Disciplină a Colegiului medicilor nu trebuie să fie confortabilă sau inconfortabilă. Ea cred, bănuiesc, că nu a fost viciată şi a prezentat realitatea la care au avut acces acești oameni şi care este bazată pe două tipuri de activități: una bazată pe documentare din documentele medicale, respectiv foile de observație a pacienților, iar cea de-a doua este bazată pe discuțiile cu medicii care au lucrat acolo efectiv sau cu medicii care este posibil să fi avut cunoștință despre modul în care s-au desfăşurat lucrurile acolo”, a spus el.