Plata cash, imposibilă dacă ai aceste bancnote în portofel. Banii pe care trebuie să îi schimbi de urgență la BNR

Banii care trebuie schimbați la Banca Națională a României (BNR). Cei care au acești bani cash nu vor mai putea să-i folosească pentru a efectua plăți.
Filip Stan
16 aug. 2024, 17:42
Plata cash, imposibilă dacă ai aceste bancnote în portofel. Banii pe care trebuie să îi schimbi de urgență la BNR
Banii care trebuie schimbați la BNR

Potrivit Legii 312/2004, persoanele care au bancnote sau monede deteriorate le pot schimba la BNR. Banca înlocuiește, fără taxe și comisioane, banii emiși și neretrași din circulație. Acest lucru ar trebui să fie făcut cât mai repede, înainte ca numerarul să se deterioreze și mai rău, pentru că nici BNR și niciun magazin nu-i vor mai accepta.

Citește și: Banii de pe carduri care expiră! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie

BNR rambursează integral banii

BNR rambursează valoarea integrală a bancnotelor și monedelor deteriorate, chiar dacă acestea prezintă lipsuri. Exisă, totuși, niște condiții obligatorii. Acestea trebuie să fie identificate fără rezerve.

Cele care au rămas fără 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Potrivit BNR, înlocuirea se face prin prezentarea la ghișeul special al unei dintre sucursalele Băncii Naționale. Ele pot fi trimise și prin Poștă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu se mai află în circulație, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente retrimiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de Banca Națională.

BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe și comisioane, a bancnotelor și monedelor românești, emise și neretrase din circulație, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulației monetare.

Citește și: BNR confirmă măsurile PSD și scade rata dobânzii cheie. Milioane de români vor plăti mai puțin pentru credite

Banii se rambursează integral, chiar dacă prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condițiile în care aceste sunt identificate fără rezerve.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, subliniază banca centrală.

Bancnotele imprimate pe suport de polimer și monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termne nelimitat, fără taxe și comisioame.

Se schimbă banii, anunţ de ultimă oră al unui oficial de la BNR. Ce trebuie să ştie românii care preferă bani-cash

Se schimbă banii, anunţ de ultimă oră de la BNR. Proiectul euro digital, lansat de Eurosistem (format din Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale din zona euro) în octombrie 2021, este încă în etapa de investigație. Cristian Bichi a subliniat că, în ciuda unor rapoarte mediatice eronate, BCE nu a adoptat încă o monedă digitală de bancă centrală (CBDC). În plus, BCE promovează coexistența numerarului cu euro digital, contrar speculațiilor privind eliminarea plăților cash, transmite Capital.

În iunie 2023, Comisia Europeană a emis o propunere legislativă pentru stabilirea unui euro digital. Consiliul Guvernatorilor BCE a aprobat proiectul în octombrie 2023, marcând trecerea în faza de pregătire. Aceasta va dura până la 31 octombrie 2025 și se va concentra pe crearea condițiilor necesare pentru o potențială emisiune a euro digital.

„Obiectivul acestei etape, care va dura până la 31 octombrie 2025, este de a crea condițiile necesare unei emiteri potențiale a euro digital. După cum se specifică in raportul de progres, cea de a doua fază va include finalizarea setului unic de reguli (“rulebook”) privind derularea plăților cu euro digital și selectarea furnizorilor care vor asigura platforma și infrastructura necesare pentru noua monedă. De asemenea, Eurosistemul va face teste suplimentare și se va implica mai puternic în apecte tehnice privind euro digital, cum ar fi plățile off-line și un plan de implementare (roll-out plan)”, a declarat Cristian Bichi.

Citeşte şi: O nouă escrocherie printre români! Numele unei mari bănci, folosit pentru a le fura banii oamenilor

Faza de pregătire include:

  • finalizarea setului unic de reguli („rulebook”) pentru plățile cu euro digital;
  • selectarea furnizorilor pentru platforma și infrastructura necesare;
  • teste suplimentare și implicare tehnică în plățile offline și planul de implementare.

Cristian Bichi a accentuat că euro digital va fi proiectat pentru a asigura cel mai înalt grad de protecție a vieții private și a datelor utilizatorilor, respectând reglementările împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

„Activitățile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital.  Legiuitorii europeni (Consiliul UE și Parlamentul European) vor putea ajusta textul legislativ în funcție de progresele tehnice înregistrate de Eurosistem, după cum și acesta din urmă va modifica standardele tehnice pentru a corespunde unor eventuale amendamente legislative. Spre sfârșitul anului 2025, Eurosistemul va decide dacă va emite sau nu euro digital, dar nu va face aceasta decât dacă procesul legislativ a fost finalizat.  Prin urmare, cei care afirmă că BCE a adoptat deja o monedă de tip CBDC sunt ori prost informați, ori urmăresc alte scopuri”, a mai spus Cristian Bichi.

Citeşte şi: De ce nu este bine să ţii banii „la saltea”. Expertul financiar explică: „Aproape garantat poţi pierde bani”

Plățile cu euro digital vor putea fi efectuate atât online, cât și offline. Funcționalitatea offline va permite utilizatorilor să efectueze tranzacții fără conexiune la internet, similar cu utilizarea numerarului. Tranzacțiile vor fi validate direct între două dispozitive offline (telefoane mobile sau carduri de plăți), garantând confidențialitatea datelor.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...