Indicatorul rutier care-i induce în eroare pe șoferi în trafic. Mulți conducători auto nu știu ce semnificație are sau îl confundă. Indicatorul este rotund, de culoare albastră și scrie pe el numărul „40”. Cei care îl ignoră riscă să fie amendați sau, mai rău, să facă accident.
Este foarte important ca atunci când te urci la volan să cunoști bine regulile de circulație. Cei care nu dețin aceste cunoștințe pe deplin riscă să fie implicați în evenimente rutiere neplăcute.
Cele mai des întâlnite semne de circulație sunt cele legate de limitele de viteză. Acestea sunt similare și pot fi confundate ușor, dar un șofer foarte bun își poate da seama rapid de situația cu care se confruntă, fără a se panica.
De asemenea, este extrem de important să respectăm limitele de viteză. Dacă indicatoarele rutiere nu sunt repsectate, cu siguranță există riscul unui accident auto grav, mai ales dacă încălcare regulilor se întâmplă în timpul nopții.
Un semn rutier care nu trebuie ignorat NICIODATĂ este cel din imagine. Poartă numele de „Viteză minimă obligatorie” și indică viteza minimă în kilometri/oră sub care mașinile nu trebuie să scadă pe următoarea porțiune de drum.
Indicatorul se regăsește, în general, pe drumurile cu mai multe benzi pe sens sau pe autostradă. Poate fi valabil pe întregul traseu sau doar pe anumite benzi. Indicatorul apare de fiecare dată pe panourile de deasupra benzii.
Citește și: Schimbare importantă în Codul Rutier. Regula pe care toți participanții la trafic vor trebui să o respecte
Semnul are scopul de a preveni blocajele pe rutele unde viteza constantă este relevantă. Dacă vă numărați printre șoferii care nu pot menține o viteză minimă prescrisă atunci trebuie să faceți o schimbare a rutei. Așa evitați și să fiți amendați. În alte țări pedepsele sunt mai dure pentru abateri.
„În Belgia îţi confiscă maşina dacă ai depăşit cu mai mult de 100 km/h viteza legală din acea zonă. În afară de faptul că îţi anulează permisul, îţi dă amendă, etc. De ce? Pentru că ai transformat maşina într-o armă. În Germania la fel se procedează. Acolo sunt unele zone “la liber” pe autostradă, dar puţine. În rest ai restricţii viteză.
(…) Au şi ei, aceşti şoferi, dreptatea lor. Eu înţeleg asta. Vrei să vezi cât poate maşina, ce faci? Te duci în Germania? Ghinionul lui sau norocul lui a fost că l-a prins radarul, i-a luat carnetul, şi poate va fi mai speriat altădată”, a explicat expertul în conducere defensivă, Titi Aur, în cadrul emisiunii DC conducem, potrivit dc.news.ro.