Ce modificări aduce anul școlar 2024 – 2025: apare sala de detenție, telefoanele vor fi interzise la școală, sancțiuni pentru elevii care deranjează la ore. Când revin elevii la școală în septembrie

Școlile se redeschid din 9 septembrie 2024, când este și prima zi de școală din anul șscolar 2024 - 2025, a cărui durată este de 36 de săptămâni, cu excepția elevilor din clasele a XII-a (zi), a XIII-a (seral) și a celor cu frecvență redusă, pentru care se prevede o perioadă de 34 de săptămâni de curs.
Alina Andrei
18 aug. 2024, 08:37
Ce modificări aduce anul școlar 2024 - 2025: apare sala de detenție, telefoanele vor fi interzise la școală, sancțiuni pentru elevii care deranjează la ore. Când revin elevii la școală în septembrie

Deschiderea anului școlar 2024 – 2025 are loc în data de 9 septembrie 2024, urmând să se încheie la 20 iunie 2025. Durata programului de învățământ propus în acest proiect este fixată la 36 de săptămâni, cu excepția elevilor din clasele a XII-a (zi), a XIII-a (seral) și a celor cu frecvență redusă, pentru care se prevede o perioadă de 34 de săptămâni de curs, adică 6 iunie 2025. Elevii de clasa a VIII-a, care vor susține Evaluarea Națională 2025, vor încheia anul școlar în data de 13 iunie 2025.

În cadrul învățământului liceal, în filiera tehnologică, cu excepția unor clase particulare, și în învățământul profesional, conform acestui proiect, anul școlar ar fi planificat să aibă o durată de 37 de săptămâni, până pe 27 iunie 2025.

Citește și: Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională din 2025! Probele vor avea loc încă din ianuarie, iar elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a depune contestații

 

Ce modificări aduce anul școlar 2024 – 2025

1. Elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligați să aibă un portofoliu personal pentru alegerea carierei

Începând din toamnă, portofoliul personal va fi obligatoriu pentru toți elevii, de la clasa I la clasa a XII-a. Dosarul va conține toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori. Portofoliul educațional este conceput pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă facultatea cea mai potrivită și, totodată, pentru a permite părinților să cunoască nivelul real de pregătire al copiilor lor. De asemenea, copiii din grădiniță vor fi și ei incluși în acest sistem.

 

2. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor, scăderea notei la purtare

Elevii au parte de noi restricții din septembrie 2024 în școli, se arată în Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.

Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.

”Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.”, se arată în noul Statut al Elevului.

Prevederile nu se aplică echipamentelor folosite de elevii cu cerințe educaționale speciale, care au autorizație pentru a folosi astfel de dispozitive.

Ministerul Educației a justificat aceste restricții ca o măsură necesară pentru a asigura un mediu educațional concentrat și lipsit de orice fel de distragere. Mai mult, aceste măsuri sunt menite să protejeze integritatea procesului educațional și să prevină utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor elecronice în timpul orelor de curs.

 

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME). Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.

 

Sancțiuni prin scăderea notei la purtare sau suspendare. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.

Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

statutul-elevului-2024

 

 

Structura anului școlar 2024 – 2025. Când este programată prima vacanță

Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;

Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;

 

Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;

Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;

 

Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;

Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;

Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;

 

Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025

Programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au fost stabilite să aibă loc în intervalul cuprins între 9 septembrie 2024 și 17 aprilie 2025. Acestea sunt programate să se desfășoare pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare, fiind planificate și coordonate la nivelul fiecărei unități de învățământ.

 

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De duminică, 6 aprilie 2025, de la ora 8 trei zodii vor da lovitura pe toate planurile. Se adună veștile bune
Capital.ro
Anunț pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul: Fond de urgență
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Satul părăsit din inima României: Bogățiile ascunse, care așteaptă să fie descoperite
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua taxă se introduce de azi, 6 aprilie. Fiecare persoană achită obligatoriu. NU se permite accesul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale