Pensii 2024. Poșta Română a început, vineri, distribuirea adeverințelor cu pensiile recalculate. Se estimează că, în prima fază, vor fi livrate 500.000 de decizii de recalculare, cu condiţia ca senioriui să se afle la domicilii şi nu la staţiunile balneoclimaterice cu bilete primite tot de la Casele de pensii. Factorii poștali au fost prezenți pe teren a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
În cadrul acestui proces, poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30.08.2024.
Menționăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenți la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri.
Nu toţi seniorii au însă motoive de bucurie. În primul rând este vorba de pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani, chiar dacă au avut grupe de muncă sau au muncit în condiții deosebite. Dacă au muncit sub 25 de ani NU primesc puncte bonus sau de stabilitate și este aproape imposibil să primească bani în plus la pensie la recalculare.
Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.
Pensii 2024. Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor… Avem un număr de 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%.”, a spus ministra Simona Bucura Oprescu la ultim a ieşire publică.
Pensii 2024. Compania Națională „Poșta Română” face precizarea că deciziile de recalculare a pensiilor pot fi înmânate și 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐫𝐮𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 documentului, în cazul în care acesta nu este acasă în momentul în care este vizitat de factorul poștal.
Poșta Română va depune toate eforturile pentru ca aceste documente să ajungă la toți cei aproximativ 𝟒,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 și vom identifica cele mai bune soluții pentru a înmâna toate deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 𝟏𝟔-𝟑𝟎 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟒.
Vă reamintim că dacă totuși, nici titularul, nici rudele acestuia nu sunt la domiciliu, beneficiarul deciziei poate ridica ulterior 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 documentul de la 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥 la care este arondat.
Cum am precizat şi mai sus, din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi mai mulți bani. Pensionarii sunt nemulțumiți că majorarea nu acoperă nici măcar scumpirile din ultimul an și se plâng de faptul că e dificil să calculeze singuri ce sumă li se cuvine în plus potrivit noii legi.
Din luna septembrie, pensiile cresc, în medie, cu 622 de lei. Două milioane de pensionari vor primi până la 500 de lei în plus în fiecare lună, potrvit ministerului Muncii.
Pentru a afla noua pensie, se înmulțește valoarea punctului de referință, care e acum 81 de lei cu numărul total de puncte: de contributivitate, de stabilitate și asimilate.
Noua lege îi premiază cu mai multe puncte pe cei care au muncit mai mulți ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani. Se acordă câte 0,50 de puncte pentru fiecare an muncit pentru cei care au fost în câmpul muncii între 26 și 30 de ani. Mai multe puncte de stabilitate primesc românii care au muncit peste 30 de ani”.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ”Nu este deloc complicat să faci acest calcul, dimpotrivă, noi am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei începând cu data de 1 septembrie.
Această decizie de recalculare pe care au primit-o aproximativ 4,7 milioane de români, are niște lucruri și niște indicatori cu care noi lucrăm zi de zi, foarte simpli, astfel încât orice pensionar, dacă lecturează această decizie, o să înțeleagă foarte simplu care este istoricul lui înainte de aplicarea legii”.
Pensii 2024. Pensionarii spun, însă, că e dificil să înțeleagă cum se face acest calcul. ”Sunt mulți care nu fac față. Mai mult decât atâta, datele sunt prezentate nu chiar foarte explicit încât oricine să poată să pătrundă din multiplele subtilități care sunt.
Gândiți-vă că sunt pensionari care sunt depășiți de tehnica asta cibernetică și care nu au abilitatea să umble pe calculator. Mulți n-au nici telefoane cu touchscreen. Deci e o chestie superfluă să pretinzi că e foarte ușor pentru oricine. Relația cu casele de pensii nu este o relație nici comodă, nici foarte elegantă. De foarte multe ori, pensionarii pleacă plângând de acolo”, spune Dorina Barcari, președintele asociației pentru drepturile pensionarilor.
Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie. Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.
După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veși introduce e-mail-ul și parola.
Odată intrat în cont, veși avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare”.
Reprezentanții Casei Naționale de pensii spun că spune că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. Primul pas care trebuie făcut este să se adreseze iniţial caselor teritoriale, iar dacă nu sunt mulțumiți de explicații, pot face contestație în instanță.,
În exclusivitate la România TV, Simona Bucura Oprescu oferă detalii despre fiecare rubrică din deciziile de pensionare care vor fi aduse de poştaş până la 1 septembrie. Rămâneţi pe România TV pentru un interviu de excepţie cu ministrul Muncii, care răspunde la întrebările Andreei Creţulescu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent, despre stadiul implementării noii legi a pensiilor, că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge în perioada 16-31 august la pensionari iar colegii de la Casele Teritoriale de Pensii, deja, în acest moment, au început listarea deciziilor de pensionare. Ministrul a mai spus că important este ca fiecare pensionar să ştie că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.
Simona Bucura Oprescu a precizat că, în urma discuţiilor cu parteneri ide la Poşta Română, cu colegii de la Casa de Pensii, cu asociaţiile de pensionari, concluzia la care au ajuns este că mai eficient este să nu trimită decizie de recalculare cu decizie de recalculare, ci să trimită toate deciziile, înainte de 1 septembrie.
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra. Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv.
Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.
Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii.
De fiecare dată majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei. Este cel mai important proiect de reformă din România în ceea ce privește sistemul de pensii.
Prin urmare, prin noua lege, indiferent de momentul când ai ieșit la pensie, formula reprezentată de totalul punctelor acumulate ne duce într-o zonă de echitate indiferent de momentul în care ai ieșit la pensie”., a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în exclusivitate pentru România TV.
De ce nu primesc puncte de stabilitate și persoanele care lucrează după ieșirea la pensie
„Punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. În noua lege avem posibilitatea de a rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, este opțiunea fiecărui angajat. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani. Dacă alegerea este de a beneficia de pensie, putem opta pentru a ne pensiona și putem avea posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, dar pentru perioada lucrată după momentul în care avem decizia de pensionare, cerem recalcularea după ce am terminat perioada suplimentară în care am cotizat. Cu alte cuvinte, nu oferim beneficiu la beneficiu. Punctele de stabilitate nu se oferă în acelați timp cu pensia”, a continuat Simona Bucura Oprescu.
Decizia de majorare a pensiilor poate fi susținută din punct de vedere financiar și în anii următori?
„Legea a avut două obiective importante. Unul dintre acestea, echitate în interiorul sitemului și al doilea creșterea sustenabilă a pensiilor. Prin urmare, unul dintre obiectivele noii legi a fost acela de a veni cu un mecanism care să facă creșterea sustenabil, astfel încât România să își poată permite asta. A fost o prioritate pentru Guvernul Ciolacu pentru ca dumneavoastră pensionarii să primiți ce meritați. În ceea ce privește pensiile, s-a considerat că dacă unii au ales să dea bani pe vaccinuri și izolete, pentru noi a fost o prioritate să vă ajutăm pe cei care ați muncit, să primiți o viață decentă în perioada de pensionare. Pentru 2024, banii sunt în buget, au fost prevăzuți din decembrie 2023, atât pentru majorare de 13,8% a tuturor pensiilor, dar și pentru impactul suplimentar al recalculării, al căror efecte le veți vedea de la 1 septembrie, pentru că finalizăm procesul de recalculare, vă vor fi aduse și deciziile de către partenerii noștri de la Poșta Română. România nu se poate juca cu focul. Discutăm despre un angajament corelat și cu finanțarea venită prin PNRR, una dintre componentele reformei fiind ireversibilitatea acestuia. Important este ca românii să știe că prognozele pe care le-au făcut experții de la Banca Mondială cu privire la impactul pe bugetul de stat au fost până la 2028”, a subliniat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii dezvăluie că procesul de recalcualare a pensiilor a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare deciziile să ajungă la benficiari.
„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă. Ținta noastră, și le mulțumesc de la casele teritoriale de pensii. Este cea mai amplă și complexă reformă pe care sistemul public de pensii pe care România a avut-o. Până acum doar s-au pus în aplicare efectele legii din momentul în care legea intra în vigoare. În acest moment toate pensiile sunt recalculate după aceeași formulă. Colegii noștri au fost încadrați personal, contractual, pe perioadă determinată. Mai puțin de 1.000 de persoane, au introdus în sistem informatic, pentru prima dată în istoria României, tpate datele din dosarele pensionarilor. Finalizând reevaluarea, a fost aplicată formula, după care au verificat și au listat deciziile, pentru a finaliza partea administrativă. Listăm fiecare decizie de pensionare în trei exemplare. Unul se trimite pensionarului și două rămân la dosar”, a spus Simona Bucura Opescu, la România TV.
Ministrul Muncii a adăugat că recalcularea poate fi făcută și din oficiu, după 1 septembrie, pentru care beneficiarii pot duce adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii din fiecare județ.
„În momentul acesta, după cum constatați, am încercat să mai facem ceva pentru pensionari. Am făcut recalcularea și este important că pensionarii vor beneficia de drepturile pe care le au datorită la ceea ce au contribuit. Recalcularea pensiilor am terminat-o, iar din septembrie va mai fi o etapă în care recunoaștem inclusiv veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Acum vom avea și această etapă, care este o etapă distinctă de cea de recalculare, care va fi făcută din oficiu, pentru care pensionarii pot aduce adeverințe nu doar până la 1 septembrie. Pot să le aducă și după 1 martie. Această recunoaștere a veniturilor nepermanente se calculează din oficiu. În momentul acesta, în sistemul public, partea sub 2.000 de lei nu este impozitată, de la 2.000 de lei avem impozit de 10% pe venit. Un obiectiv esențial pentru PSD și pentru premierul Ciolacu este bunăstarea pentru pensionari”, a continuat ministrul.
Despre ceea ce se întâmplă cu pensiile de urmaș, Simona Bucura Oprescu a spus: „Cu privire la pensia de urmaș, prevederile au rămas neschimbate. Soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului. Pensia defunctului se recalculează, iar urmașul va primi 50% din pensia recalculată, dar, cu alte cuvinte, avem 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru mai mult de doi urmași. După cum știți, în 2020 – 2021, în PNRR România s-a angajat că toate pensiile vor fi recalculate, iar plecând de la asta,acest ajutor era un beneficiu suplimentar. În 350/2023 nu se regăsește această prevedere.
Pensionar poți fi doar dacă ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Excepțiile sunt, cazurile de invadilitate, în cazul în care ai muncit o zi, dar ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă, vei primi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș”.
Simona Bucura Oprescu a subliniat faptul că vârsta de pensionare va crește până la 65 de ani eșalonat pânâ în 2035.
„Vârsta de pensionare este la 62 de ani și 3 luni, anexa este identică și pe 263. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63. Vârsta va crește eșalonat pana în 2035 pana la 65 de ani, dar, pentru fiecare copil nascut avem o reducere a varstei de pensionare cu 6 luni și concediul de creștere copil este perioadă contributivă”.