Deși ar trebui ca șoferii să se supună instrucțiunilor polițiștilor rutieri, există o întrebare capcană la care ar trebui să se gândească de două ori înainte de a răspunde.
Citește și Şeful IPJ Cluj, şeful Serviciului Rutier şi alţi doi poliţişti rutieri, reţinuţi de DNA
În general în perioada estivală, polițiștii rutieri intensifică controalele pe șosele, mai ales noaptea și la primele ore ale dimineții, întrucât o mare parte dintre șoferi își încep vacanțele de vară, în timp ce alții se deplasează pentru a participa la diverse evenimente.
Șansele ca un șofer să fie oprit pentru un control este normal să crească vertiginos în această perioadă.
Mulți șoferi sunt stresați și iritați în timpul controalelor de rutină, fără să fi comis vreo infracțiune, iar experții subliniază să faptul că șoferii trebuie să rămână calmi și să răspundă politicos întrebărilor agenților rutieri.
Acest lucru va ajuta la finalizarea rapidă a controlului.
Chiar dacă șoferul trebuie să răspundă la fiecare întrebare pe care o pun polițiștii, avocații îi sfătuiesc să se gândească cu atenție la răspuns atunci când vor fi întrebați: „Știți de ce v-am oprit?”.
Acesta este de obicei o capcană din partea agenților rutieri, cel mai bun răspuns fiind „Nu știu”.
În unele cazuri, este posibil ca polițistul să nu aibă încă o imagine clară asupra vreunei contravenții sau infracțiuni comisă sau ar putea dori să aplice o presiune psihologică pentru a „a fi prins”, conform Ziare.com.
În cazul în care șoferul răspunde, de exemplu „pentru depășirea vitezei”, poate da polițistului un motiv să aplice o amendă, chiar dacă inițial nu a avut această intenție.
Pe lângă cele menționate anterior, este important să ne amintim că semnarea procesului verbal nu înseamnă neapărat că suntem de acord cu constatarea polițistului, putând fi contestat.