Deşi delicioasa vişinată este lesne de preparat, gustul ei desăvârşit nu se poate obţine oricum, ci doar respecând întocmai proporţiile corecte dintre ingrediente. Mai precis, cantitatea de zahăr care se adaugă la kilogramul de vişine este extrem de importantă, întrucât de această proporţie depinde gustul perfect al licorii vişinii.
Recomandarea celor pricepuţi în prepararea băuturilor alcoolice este folosirea a 300-400 de grame de zahăr la un kg de fructe.
Sigur, cantitatea de zahăr poate varia în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte, dar și de cât de dulci sunt vișinele utilizate. În cazul în care fructele nu sunt destul de dulci, atunci cantitatea de zahăr poate fi mai mare.
Iată cum prepara celebra bucătăreasă Sanda Marin licoarea dulce şi aromată.
Pentru această reţetă ai nevoie de: 400 g zahăr la 1 kg de vişine şi alcool cât să cuprindă vişinele.
Se spală vişine frumoase, coapte şi întregi, apoi se rup codiţele. Se umplu cu ele sticle mari sau damigene de 3-4 kg, cu gâtul larg. Se pun, alternativ, un rând de vişine, unul de zahăr, până se termină vişinele.
Se leagă borcanul şi se ţine câteva zile la soare, până când vişinele îşi lasă zeama, iar zahărul se topeşte. Din când în când, recipientul trebuie scuturat uşor ca să se aşeze vişinile.
Se toarnă apoi alcool cât să acopere vişinile, se leagă borcanulcu hârtie pergament şi se lasă din nou la soare timp de câteva săptămâni.
Vişinata capătă un gust foarte plăcut dacă printre vişine arunci şi câteva cireşe amare, dar şi câţiva sâmburi de vişină zdrobiţi.
Dacă vişinata iese prea tare, i se mai poate lua din tărie prin adăugarea de sirop de zahăr.
Licoarea se poate bea împreună cu vişinele sau strecurată, caz în care vişinele se pot servi separat, presărae cu zahăr pisat. Sau, se pot fierbe într-un sirop slab de zahăr şi apă, servindu-se drept compot.