Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă că urmează a doua majorare a pensiilor, care va fi aplicată TUTUROR seniorilor

Un milion de pensionari vor aştepta degeaba veştzi bune de la deciziile de recalculare a pensiilor, pentru că, oricum le-ar citi, va ieşi aceeaşi sumă pe taloanele din septembrie. Vestea bună este că şi aceste pensii se vor indexa cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2025.
Filip Stan
17 aug. 2024, 18:16
Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă că urmează a doua majorare a pensiilor, care va fi aplicată TUTUROR seniorilor

Pensii 2024.  Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că toate pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025. „Avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie”, a spus Daniel Baciu.

Să știți că noua lege a pensiilor este mult mai simplă, este și mai predictibilă, pentru că avem un mecanism foarte clar de indexare a pensiilor începând cu anul viitor. Dacă înainte această indexare se făcea așa, ad-hoc din pixul politicienilor, acum lucrurile sunt foarte clare, în sensul că avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie. Și va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, a declarat Daniel Baciu în direct la Antena 3  

Șeful Casei de Pensii a spus că, în urma recalculărilor de anul acesta, pensiile a 3.8 milioane de români vor crește.

„Este vorba de aproximativ 83% din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii pentru care, în urma aplicării noi formule de calcul care face parte integrantă din nou a legea pensiilor, pensiile cresc începând cu 1 septembrie”, a mai spus Baciu.

„Majorările în procent sunt de la 1% la 100%, iar creșterea medie în valoare nominală în lei este de 620 lei”, a mai precizat șeful Casei de Pensii.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce pot face pensionarii dacă decizia de recalculare este greșită. „Lucrurile sunt foarte simple, adică sunt prevăzute și în decizia de recalculare.

Un pensionar, în momentul în care este nemulțumit sau nedumerit de ce anume găsește, ar trebui să facă o minimă procedură prealabilă, în sensul în care ori să facă o petiție la Casa de Pensii, ori să meargă la biroul de relații cu publicul sau într-o audiență la conducerea Casei de Pensii în care să ceară lămuriri, informații suplimentare cu privire la conținutul acestei decizii de recalculare”, a explicat Daniel Baciu în direct la Antena 3 CNN.

Șeful Casei de Pensii a spus că a vorbit cu directorii Caselor de Pensii pentru a aloca mai mulți funcționari la ghișee, în cazul în care pensionarii vor merge pentru a cere mai multe informații.

Pensii 2024. Peste 500.000 de români au primit deciziile de recalculare în prima zi. Cei nemulţumiţi pot face apel doar în instanţă

Pensii 2024. Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor au fost înmânate beneficiarilor de către Poşta Română, vineri, în prima zi de distribuire, informează compania printr-un comunicat.

Zi de sărbătoare pentru peste 3,8 milioane de pensionari români. Poşta Română începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor

„Cei peste 10.000 de poştaşi aflaţi vineri pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor. Compania Naţională ,,Poşta Română” le mulţumeşte pentru profesionalism şi implicare tuturor angajaţilor angrenaţi în această acţiune amplă care au distribuit încă de la primele ore deciziile de recalculare către beneficiari. Asigurăm toţi pensionarii că vor primi documentele mult aşteptate până la termenul prevăzut, respectiv 30 august 2024″, se menţionează în comunicat.

Pensii 2024. Cum afli câţi bani primești în plus după recalcularea pensiei, metoda aritmetică banală

Poşta Română reaminteşte că, în cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.

„Poşta Română continuă să fie cea mai solidă companie de curierat din ţară, iar tehnologia adusă în ultimii ani ne permite să oferim servicii cu o eficienţă remarcabilă”, subliniază reprezentanţii companiei.

Din luna septembrie, pensiile cresc, în medie, cu 622 de lei. Două milioane de pensionari vor primi până la 500 de lei în plus în fiecare lună, potrvit ministerului Muncii.

Pentru a afla noua pensie, se înmulțește valoarea punctului de referință, care e acum 81 de lei cu numărul total de puncte: de contributivitate, de stabilitate și asimilate.

Noua lege îi premiază cu mai multe puncte pe cei care au muncit mai mulți ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani. Se acordă câte 0,50 de puncte pentru fiecare an muncit pentru cei care au fost în câmpul muncii între 26 și 30 de ani. Mai multe puncte de stabilitate primesc românii care au muncit peste 30 de ani”.

Președintele Casei Naționale de Pensii: ”Am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei”

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ”Nu este deloc complicat să faci acest calcul, dimpotrivă, noi am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei începând cu data de 1 septembrie.

Această decizie de recalculare pe care au primit-o aproximativ 4,7 milioane de români, are niște lucruri și niște indicatori cu care noi lucrăm zi de zi, foarte simpli, astfel încât orice pensionar, dacă lecturează această decizie, o să înțeleagă foarte simplu care este istoricul lui înainte de aplicarea legii”.

Pensii 2024. Pensionarii spun, însă, că e dificil să înțeleagă cum se face acest calcul.  ”Sunt mulți care nu fac față. Mai mult decât atâta, datele sunt prezentate nu chiar foarte explicit încât oricine să poată să pătrundă din multiplele subtilități care sunt.

Gândiți-vă că sunt pensionari care sunt depășiți de tehnica asta cibernetică și care nu au abilitatea să umble pe calculator. Mulți n-au nici telefoane cu touchscreen. Deci e o chestie superfluă să pretinzi că e foarte ușor pentru oricine. Relația cu casele de pensii nu este o relație nici comodă, nici foarte elegantă. De foarte multe ori, pensionarii pleacă plângând de acolo”, spune Dorina Barcari, președintele asociației pentru drepturile pensionarilor.

Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie. Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.

După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veși introduce e-mail-ul și parola.

Odată intrat în cont, veși avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare”.

Reprezentanții Casei Naționale de pensii spun că spune că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. Primul pas care trebuie făcut este să se adreseze iniţial caselor teritoriale, iar dacă nu sunt mulțumiți de explicații, pot face contestație în instanță.,

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum să retragi bani de la Banca Transilvania, fără să plătești comision. Soluția ideală pentru milioane de români
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Cântăreața de muzică populară transformată total. Fanii au izbucnit: „Rușine!”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Dosar penal pentru un săpun. Legătura ciudată cu Ceaușescu
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Insula Santorini, închisă turiștilor din cauza activității seismice. Alerte pentru călătorii români
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver