EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: „Peste 3,8 pensionari vor avea creşteri, 83% vor beneficia de măriri. Măriri de la 1% până la 100%”. Când ajung efectiv banii la pensionari

Președintele Casei Nationale de pensii, Daniel Baciu, a făcut, în exclusivitate la România TV, cele mai așteptate anunturi despre marea recalculare. Peste jumatate de milion de decizii de recalculare au ajuns deja la pensionari. Este un moment istoric. Aflati direct de la sursă cu cât cresc pensiile după recalculare, când primesc pensionarii veniturile majorate, dar si ce trebuie să faca acestia dacă sunt de părere că decizia de recalculare e greşită.
Filip Stan
17 aug. 2024, 19:28
EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii:

Pensii 2024. În exclusivitate la România TV, după ce vineri a început distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor, Daniel Baciu vorbeşte de „un moment istoric, cea mai ampla reforma, am reusit sa recalculam toate dosarele, sa le introducem in sistem, le-am digitalizat pe toate. Avem dosare de peste 35 de ani in format letric. Noi a reusit sa digitalizam aceasta baza de date cu pensiile din sistemul public. O operatiune care nu e usoara. Le multumesc tuturor colegilor. Un proces care s-a realizat aici si la casele judetene. Ne aflam la final. Toate deciziile au fost trimise la posta. Au plecat catre pensionari.

Romania TV: Pana in septembrie vor ajunge la pensionari, din septembrie o sa primeasca pensiile recalculate?
BACIU: Da, de saptamana viitoare incepem tipararile taloanelor cu noile valori ale pensiilor. Dupa ce am finalizat procesul cu deciziile, trebuie sa incepem imediat tiparirea taloanelor. Si ele sa fie inmanate pensionarilor. Cu prima zi din septembrie pensionarii sa primeasca noile venituri. Noi am fost mereu constienti de presiunea enorma si ne-am mobilizat. Am reusit sa incheiem procesul in timp util. Cu prima zi din septembrie, oamenii sa isi primeasca pensiile marite.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă că urmează a doua majorare a pensiilor, care va fi aplicată TUTUROR seniorilor

Romania TV: Ultimele cifre, impactul care este?
BACIU: Peste 3,8 pensionari vor avea cresteri. 83% vor beneficia de mariri. Mariri de la 1% pana la 100%. Avem si dublare. Punctele de stabilitate fac diferenta. Cresterile sunt substantiale. Fac o precizare. O mai fac, am tot facut, exista bani. In buget sunt prinse cele 4 luni. NU s-a pus problema ca sumele sa nu fie bugetate. Inca din parlament, mi s-a solicitat impactul, am estimat 10 miliarde in plus fata de bugetul normal. In urma calculelor impactul este de 9,3 miliarde. Nu s-a pus problema ca nu avem bani pentru plata pensiilor. Multumesc ministerului de finante. Nu am avut nicio zi intarziere la plata pensiilor.
Cu privire la cresteri. In suma nominala o crestere medie de 622 de lei. In procent aproape 27%. Anvelopa platii pensiilor va creste cu 27%. La inceput de an au crescut cu alti 13%. 40% in total. Avem si o crestere a pensie medii la 2761 de lei.

Pensii 2024: „Creşterea medie este de 622 de lei, impactul total depăşeşte 9 miliarde”

Romania TV: Punctele de stabilitate, cum se aplica exact?
BACIU: Dupa cum stiti se acorda pe paliere, 0,5 pentru cei care au muncit 30 ani, 0,75 pentru cei care au muncit 35 de ani si tot ce trece de 35 primesc un punct pt fiecare an. Aceasta lege este o lege buna. Am participat la discutii. Eu imi asum aceasta lege. Inlaturam inechitatile. Am avut pensii diferite, cuantumuri diferite pe legislatii diferite desi oamenii au contribuit la fel. Acum la cotributivitate egala, avem plata egala.

ensii 2024. Peste 500.000 de români au primit deciziile de recalculare în prima zi. Cei nemulţumiţi pot face apel doar în instanţă

Romania TV: Se elimina inechitatile?
BACIU: Da, formula de calcul elimina inechitatile, dispare indicele de corectie, formula este mult mai simpla acum. Acelasi numar total de puncte se inmulteste cu VPR si rezulta noul cuantum. Respectam principiul contributivitatii si echitatii. Fiecare sa aiba pensie cat a contribuit. Sunt multe noutati. Un mecanism clar de indexare incepand de anul viitor. Este predisctibil acum. Inflatia vine la INS si in ianuarie, nu in alta luna vom avea actualizarea pensiilor, inflatie si 50% din crestere salariu mediu. Fara cresteri ad-hoc, totul pe lege.

A doua majorare se plăteşte retroactiv, dacxă sunt aduse adeverinţele în termen de 6 luni

Romania TV: Este prima data cand avem aceasta data in lege!
BACIU: Noi ne-am atins alt scop, cresterea pensiilor mici. Desi au contribuit mult, au avut salariu mic, asa era atunci. Faptul ca au controbuit acum primesc puncte de stabulitate si ies din sfera pensiilor sociale. 100 de mii pensionari ies din pensia sociala. Reusesc sa iasa din aceasta zona. Chiar si pentru cei care raman partea contributiva a crescut foarte mult. Stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani, la 700 de mii le-au crescut pensiile pentru ca le-a crescut partea contributiva. 100 de mii au iesit din venitul social. Li s-a facut dreptate. Repet, peste 3,8 milioane pensionari au cresteri. Ne-am atins scopul.

Romania TV: Mica recalculare?
Baciu: Cea de-a doua recalculare nu ii vizeaza pe toti. Pana intr-un milion, cei cu sporuri. Daca s-a datorat contributie, sa primeasca bani. Avem la dispozitie 6 luni de la 1 septembrie. O parte din adeverinte sunt deja la dosar. Pot sa aduca si altele in termen de 6 luni si drepturile sunt acordate retroactiv. Nu au termen limita. Pot sa aduca si dupa aceste 6 luni, dar nu mai primesc retroactiv, ci cu urmatoarea luna.

Romania TV: E o mare problema, firmele de arhivare au majorat tarifele!
BACIU. Da, ne-au sesizat si noua pensionarii aceasta problema. La ministerul muncii a cerut consiliului concurentei o ancheta e in curs. pensionarii sunt vulnerabili si nu merita. e dreptul omului care i se cuvine. Sper ca institutiile acreditate sa faca verificari si sa nu mai existe astfel de cazuri.

Romania TV: Ce se intampla daca decizia nu pare justa? Poate fi gresita, ce sa faca?
BACIU: Sa mearga la casele de pensii, majoram numarul de angajati care sa lucreze cu publicul. Ne asteptam sa vina oamenii si noi sa fim pregatiti sa le dam oamenilor informatii. Sa evitam sa urmeze caile legale. Pe decizie scrie clar termenul de contestare in justitie, dar noi vrem sa fie ultimul pas. Am incredere in profesionalismul colegilor mei dar sa existe o procedura prealabila. sa mearga la casele teritoriale sa se informeze si sa primeasca raspunsuri.

Pensii 2024. Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor, distribuite de Poşta Română în prima zi

Compania Naţională ”Poşta Română” anunţă că peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost distribuite de poştaşi, vineri, în prima zi în care are loc această acţiune.

Reprezentanţii Companiei Poşta Română arată, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că peste 10.000 de poştaşi aflaţi în cursul zilei pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor.

”Compania Naţională «Poşta Română» le mulţumeşte pentru profesionalism şi implicare tuturor angajaţilor angrenaţi în această acţiune amplă care au distribuit încă de la primele ore deciziile de recalculare către beneficiari. Asigurăm toţi pensionarii că vor primi documentele mult aşteptate până la termenul prevăzut, respectiv 30 august 2024”, a adăugat compania.

În cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul german care va deschide o nouă fabrică în România. Vor fi 1500 de locuri de muncă, investiția e de sute de milioane de euro
Capital.ro
Simona Halep a făcut anunțul despre copil: Acesta este viitorul pe care mi-l doresc!
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
O vacanță cu gust. Topul orașelor cu cea mai bună mâncare
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
O femeie de 84 de ani din Cluj-Napoca cercetată penal pentru furtul unui telefon mobil
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...