Vom avea parte de zile caniculare până la finalul lunii august, spune directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
„Este posibil ca până la finalul săptămânii și posibil chiar până la finalul lunii august al verii 2024 din acest an să vorbim de o probabilitate foarte ridicată ca în continuare zilele să fie unele caniculare, având în vedere regimul de temperaturi cu maxime care se vor situa peste 35 de grade Celsius. Cu siguranță vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istorie”, a precizat directoarea ANM, Elena Mateescu.
Cea mai mare parte a ţării, sub Cod galben de caniculă/ Cod portocaliu pentru zece judeţe şi Bucureşti, Cod roşu în Timiş/ Temperaturile maxime vor fi de 37-39 de grade
Cea mai mare parte a ţării se află, duminică, sub incidenţa unui Cod galben de caniculă, excepţie făcând judeţul Tulcea şi zona de litoral a judeţului Constanţa. Valul de căldură va persista în toată ţara, zece judeţe şi Capitala fiind sub Cod portocaliu, în timp ce pentru judeţul Timiş a fost emis Cod roşu. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 39 de grade, iar nopţile vor fi tropicale.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), duminică, cea mai mare parte a ţării se va afla sub Cod galben privind val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.
Valul de căldură, disconfortul termic ridicat şi canicula vor persista în cea mai mare parte a ţării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33…37 de grade, iar minimele de 17…21 de grade.
De altfel, valul de căldură va persista şi în zilele următoare în cea mai mare parte a ţării.
În judeţele Arad, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în Bucureşti, duminică va fi Cod portocaliu – val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat.
”Valul de căldură va persista în sudul Banatului şi al Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul şi centrul Munteniei. Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, au transmis meteorologii.
Judeţul Timiş se va afla, duminică, sub Cod roşu – val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.
”În judeţul Timiş valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, a arătat ANM.
În zona municipiului Bucureşti, de duminică dimineaţă până luni, la ora 9.00, valul de căldură, canicula şi disconfortul termic ridicat vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi în continuare pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 17…20 de grade.
Florinela Georgescu, director executiv al ANM a vorbit la DC News despre fenomenele meteo extreme înregistrate în România anul acesta.
Director ANM a declarat că în această vară extrem de fierbinte a fost raportată doar o singură tornadă posibilă, ceea ce este neobișnuit având în vedere caracterul extrem al tornadelor în țara noastră.
Georgescu a precizat că în anumite zone ale țării, vremea a fost extrem de secetoasă, ceea ce a redus numărul episoadelor de instabilitate care ar fi putut favoriza formarea tornadelor. „Este adevărat (n.r., anul acesta n-am înregistrat decât un singur semnal privind o posibilă tornadă). Sigur, tornada este un fenomen cu adevărat extrem în țara noastră. Și cred că, poate, mai puține raportări au fost în acest sezon cald, cel puțin deocamdată, pentru că am avut o vară destul de secetoasă. În unele zone ale țării, vremea a fost chiar foarte secetoasă. Și, lipsind sau nefiind atât de numeroase episoadele cu instabilitate, sigur că au fost mai puțin numeroase condițiile pentru instabilitatea extremă, acelea care favorizează formarea tornadelor”, a spus Florinela Georgescu la DC News.
Șeful ANM a vorbit despre cantitățile mari de precipitații pe arii restrânse care au provocat inundații rapide și pagube materiale însemnate.
„Chiar dacă au lipsit tornadele, cred că altă caracteristică putem remarca pentru episoadele de instabilitate în acest sezon cald, anume faptul că am avut foarte multe episoade cu grindină.
Am avut grindină de mari dimensiuni, grindină pe arii extinse și, bineînțeles, pagubele asociate. Iarăși, am avut destul de multe episoade cu vijelie.
Deci, chiar dacă nu am avut tornade, am avut episoade cu vânt, cu viteze mari la rafală și cu aspectul de vijelie care, de multe ori, sunt generatoare de pagube poate la fel de importante ca și cele ale unei tornade mai micuțe, așa cum se întâmplă la noi în țară.
Deci, până la urmă, când vom face sumarul acestei veri, cu siguranță că, pe lângă valurile de căldură, vor fi analizate și episoadele de instabilitate, mai ales pentru că, pe arii restrânse, aceste episoade au adus și cantități importante de precipitații care au provocat, în unele zone, inundații rapide. De altfel, toate avertizările noastre referitoare la fenomenele de instabilitate au fost însoțite de mesaje de avertizare de la colegii hidrologi. Și, din păcate, unele dintre aceste mesaje de avertizare s-au concretizat prin inundații rapide și pagube materiale”, a declarat Florinela Georgescu.