Turiști blocați pe munte după ce o viitură a distrus drumul de acces, în Făgăraș. Incendii provocate de fulgere în Bucegi. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară

Mai multe drumuri și gospodării au fost inundate din cauza unei viituri puternice care s-a format în urma unei ploi torențiale, în Harghita. Iar în Bihor, acoprișul unui bloc a fost luat pe sus de vântul puternic.
Alina Costache
18 aug. 2024, 08:33
Turiști blocați pe munte după ce o viitură a distrus drumul de acces, în Făgăraș. Incendii provocate de fulgere în Bucegi. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară

Turiști blocați în Munții Făgăraș după ce o viitură a distrus drumul de acces către Vârful Moldoveanu. Salvamontiștii se îndreaptă către ei și-i sfătuiesc pe turiștii care voiau să urce astăzi pe traseu să renunțe.

„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, se arată într-o informare transmisă de Salvamont Argeş.

Salvamontiştii şi alte forţe solicitate în sprijin încearcă să evacueze oamenii rămaşi în partea superioară a drumului.

”Va rugam sa renuntati la toate planurile de acces spre Moldoveanu! Împreuna cu alte forțe vom incerca sa evacuam oamenii care sunt in partea superioară a drumului”, au transmis salvamonțiștii.

Citește și: Ninsoare în România în mijlocul lui august. Turiștii veniți să petreacă de în minivacanța de Sfânta Maria au fost luați prin surprindere

 

Incendii de vegetaţie în Bucegi, în urma unei furtuni cu trăsnete. Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite anumite zone

Vegetaţia uscată de pe munte, în Valea Bujorilor din Masivul Bucegi, s-a aprins, în urma unei furtuni cu fulgere şi trăsnete, care s-a abătut asupra zonei de nord a judeţului Prahova, în noaptea de duminică spre luni. Pentru că zona este una abruptă, un elicopter va interveni pentru a arunca apă. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă turiştilor să evite zona dintre Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului.

”Fulgerele de azi-noapte au aprins vegetaţia de pe Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului. Fiind zonă de abrupt, intervenţia terestră pentru stingerea incendiului este dificilă, de aceea a fost solicitat un elicopter pentru această operaţiune”, anunţă, duminică, Salvamont Prahova.

Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară noaptea trecută

În Harghita, mai multe drumuri și gospodării au fost inundate din cauza unei viituri puternice care s-a format în urma unei ploi torențiale.

În județul Bihor a fost furtună. Ruperea de nori a fost însoțit și de grindină puternică. Sute de oameni s-au adăpostit imediat de potopul care s-a abătut asupra lor. După ploaia torențială care a durat câteva zeci de minte, acoperișul unui bloc a fost luat de vânt și doborât pe mașinile parcate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Iar în Botoșani, mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea, în localitatea Ionășeni. Drumul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, iar pompierii au intervenit de urgență la fața locului.

Citește și: S-au rupt cerurile, iar furtunile violente continuă în orele următoare. ANM anunţă căderi masive de grindină şi vijelii

 

România se confruntă cu un nou val de caniculă. Duminică, cea mai mare parte a ţării se va afla sub Cod galben privind val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat. ”Valul de căldură, disconfortul termic ridicat şi canicula vor persista în cea mai mare parte a ţării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33…37 de grade, iar minimele de 17…21 de grade”, a transmis ANM.

Tot duminică, va fi Cod portocaliu – val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat, în judeţele Arad, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în Bucureşti.

”Valul de căldură va persista în sudul Banatului şi al Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul şi centrul Munteniei. Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, au transmis meteorologii.

Judeţul Timiş se va afla, duminică, sub Cod roşu – val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

”În judeţul Timiş valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, a arătat ANM.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft, de luni, 19 august 2024, produsele cărora românii le-au simțit lipsa. Se vor vinde repede
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Românii care rămân fără un sfert din pensie. Legea se schimbă, dispare grupa I de muncă pentru acest domeniu
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Forțele Aeriene Ucrainene Distrug un Al Doilea Pod în Regiunea Kursk din Rusia
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...