Rusia a atacat Kievul simultan cu drone şi rachete balistice nord-coreene

Potrivit informaţiilor preliminare, rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, subliniază administraţia ucraineană.
Filip Stan
18 aug. 2024, 10:12
Rusia a atacat Kievul simultan cu drone şi rachete balistice nord-coreene
Rusia a luat cu asalt Kievul. Armata lui Putin a lansat un atac aerian de o intensitate excepțională. Civilii au primit ordin să se adăpostească

În timp ce este atacată la Kursk, Rusia a încercat o lovitură-surpriză în capitala Ucrainei. Forţele ucrainene au anunţat însă că au dejucat duminică dimineaţa un atac rus cu rachete îndreptat împotriva Kievului, a anunţat administraţia civilă a capitalei Ucrainei, informează AFP, conform Agerpres.

În această dimineaţă, în jurul orelor 05:00 (02:00 GMT), inamicul a folosit arme balistice pentru a lansa un atac cu rachete asupra Kievului”, au raportat autorităţile ucrainene pe reţeaua socială Telegram.

Potrivit aceleiaşi surse, este „foarte probabil” să fie vorba de „rachete balistice nord-coreene de tip KN-23”.

Potrivit informaţiilor preliminare, rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, subliniază administraţia.

Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Drone de atac ruse au vizat de asemenea „aproape simultan” oraşul, dar şi ele au fost toate „distruse” în afara perimetrului Kievului de apărarea aeriană, afirmă autorităţile.

„Nicio distrugere nu a fost constată la Kiev şi nu a fost primită nicio informaţie referitoare la victime”, adaugă aceeaşi sursă.

Ucraina este lovită în mod regulat de atacuri mortale cu rachete şi drone. Pentru a se apăra, Kievul cere aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit Occidentului, Coreea de Nord livrează armament Rusiei pentru asaltul ei împotriva Ucrainei şi beneficiază în schimb de asistenţă, inclusiv în domeniul spaţial.

La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unui atac rus împotriva capitalei ucrainene, un bărbat de 35 de ani şi fiul său de 4 ani au fost ucişi de căderea unei bucăţi de rachetă, iar trei persoane au fost grav rănite, potrivit serviciilor de salvare.

De cealaltă parte a liniei frontului, apărarea aeriană rusă a distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică în total cinci drone de luptă ucrainene în regiunile Belgorod şi Rostov, la frontiera cu Ucraina, a raportat Ministerul rus al Apărării.

Sâmbătă, şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la peste zece zile de la lansarea unei ofensive de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Ofensiva Ucrainei în vestul Rusiei nu modifică poziţia occidentală anti-escaladare, anunţă autorităţile poloneze

Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, relatează Reuters.

Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent evoluţiile de pe câmpul de luptă.

„Această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului”, a declarat Siemoniak, întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă victoriile militare ale Kievului ar putea schimba poziţia aliaţilor săi privind utilizarea armelor pe care le furnizează pentru războiul cu Rusia.

Guvernele occidentale care furnizează ajutor militar Ucrainei după invazia Rusiei în februarie 2022 au refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune din cauza riscului perceput de escaladare a conflictului.

„Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în ceea ce priveşte schimbarea imaginii Ucrainei – câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni”, a declarat Siemoniak.

Războiul din Ucraina. Rusia atacă din nou Kievul, situaţia în estul frontului rămâne delicată

Până în prezent, SUA consideră incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk o mişcare de protecţie adecvată pentru ca Kievul să folosească echipamente americane, au declarat în această săptămână oficiali de la Washington, dar şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele complicaţii pe măsură ce trupele ucrainene pătrund mai mult pe teritoriul inamic.

Varşovia a fost unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Ucrainei, iar prim-ministrul polonez Donald Tusk a adoptat un ton similar cu Washingtonul la începutul acestei săptămâni, afirmând că Ucraina are tot dreptul să răspundă la război într-un mod care ar paraliza efectiv Rusia.
Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat vineri că incursiunea transfrontalieră a Kievului în regiunea rusă Kursk a fost necesară pentru a convinge Moscova să înceapă negocieri de pace „corecte”.

Rusia a calificat incursiunea Ucrainei drept o provocare majoră şi a promis să riposteze cu un „răspuns demn”.
Statele Unite şi puterile occidentale, dornice să evite confruntarea militară directă cu Rusia, au declarat că Ucraina nu a anunţat în prealabil şi că Washingtonul nu a fost implicat.

AIEA avertizează că situaţia privind siguranţa la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează

Situaţia privind siguranţa la centrala nucleară ucraineană Zaporojie se deteriorează în urma unui atac cu dronă care a lovit sâmbătă drumul din jurul perimetrului, potrivit directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Conducerea rusă a centralei a declarat că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum exterior, punând în pericol personalul său care foloseşte autostrada, a raportat agenţia de ştiri de stat TASS.

Rusia deţine controlul asupra centralei Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Centrala este latentă, deoarece Moscova şi Kievul s-au acuzat în mod repetat că încearcă să-i saboteze operaţiunile, punând în pericol siguranţa în jurul centralei.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Peștele care îți poate prelungi viața. Trebuie să-l mănânci de câteva ori pe lună
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Război pe averea lui Alain Delon. Copiii celebrului actor se ceartă pe bani. Cui va rămâne întreaga moștenire
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Scandal în Casa Regală. Regele Charles, măsuri drastice contra prințului Andrew
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Un cetățean german oprit la frontieră cu obiecte posibil de patrimoniu
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...