Elevii vor completa fișe de feedback despre profesori începând cu anul școlar 2024 – 2025. Potrivit noului Statut al elevului, elevii vor acorda note de la 1 la 5 pentru o serie de afirmații. Nota 1 înseamnă că elevii sunt de acord în foarte mică măsură cu afirmațiile din fișa de feedback. Nota 5 semnifică acordul în foarte mare măsură.
Pe formularele de feedback figurează 16 afirmații. Ele sunt menite să stabilească dacă profesorul explică materia clar, dacă elevii sunt motivați să participe la orele prevăzute pentru disciplina respectivă și dacă profesorul folosește, de exemplu, tehnologia digitală sau dacă încurajează elevii să-și exprime opiniile. Alte afirmații măsoară nivelul de confort și siguranță al elevului la clasă, potrivit Antena 3.
De asemenea, o întrebare face referire la meditații. Astfel elevii trebuie să precizeze dacă sunt nevoiți să facă meditații pentru a avea rezultate mai bune la o disciplină sau alta.
Fișele de feedback sunt anonime, așa că elevii nu trebuie să își facă vreo grijă pentru consecințe.
1. Elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligați să aibă un portofoliu personal pentru alegerea carierei
Începând din toamnă, portofoliul personal va fi obligatoriu pentru toți elevii, de la clasa I la clasa a XII-a. Dosarul va conține toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori. Portofoliul educațional este conceput pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă facultatea cea mai potrivită și, totodată, pentru a permite părinților să cunoască nivelul real de pregătire al copiilor lor. De asemenea, copiii din grădiniță vor fi și ei incluși în acest sistem.
2. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor, scăderea notei la purtare
Elevii au parte de noi restricții din septembrie 2024 în școli, se arată în Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.
Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.
Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME). Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.
Sancțiuni prin scăderea notei la purtare sau suspendare. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.
Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.