Clienți versus ospătari! Revoluția din HoReCa! Motivul pentru care lumea nu mai vrea să lase bacșiș: „Spune-i să se strâmbe din nas la patron ca să îi crească salariul”

Să lași bacșiș atunci când mergi la restaurant este o practică extrem de răspândită în România. Totuși, mulți clienți uite că nu este o obligație să facă acest lucru.
Filip Stan
19 aug. 2024, 14:02
Clienți versus ospătari! Revoluția din HoReCa! Motivul pentru care lumea nu mai vrea să lase bacșiș: „Spune-i să se strâmbe din nas la patron ca să îi crească salariul”
Clienți versus ospătari! Revoluția din HoReCa! Motivul pentru care lumea nu mai vrea să lase bacșiș: „Spune-i să se strâmbe din nas la patron ca să îi crească salariul”

În ultima perioadă, tot mai mulți români sunt revoltați de ideea că a devenit „o obligație” să lase bacșiș atunci când merg la restaurant. Revolta vine, pe de-o parte, de la creșterea masiva prețurilor la tot ce înseamnă industria HoReCa și ,pe de altă parte, din cauza atitudinii pe care uneori ospătarii o au față de clienți.

Citește și: Metoda incredibilă la care s-a gândit un român pentru a nu mai lăsa bacșiș curierilor. Nici nu te-ai fi gândit la asta

De curând, un bărbat din Brașov a vorbit despre nemulțumirea pe care o simte vizavi de ideea de a lăsa bacșiș ospătarilor. Acesta a vorbit despre atitudinea pe care lucrătorii din HoRea o au, care lasă de înțeles că au pretenția să primească acești bănuți indiferent de condițiile pe care le oferă. Într-o postare pe Reddit, el a povestit o întâmplare recentă, care pornește de la faptul că a comandat mâncare prin telefon și ulterior a mers să o ridice. Odată ajuns la restaurant, i s-a cerut să specifice cât bacșiș dorește să lase. Bărbatul a subliniat că, deși lasă de obicei bacșiș în restaurante, i se pare absurd să fie solicitat să lase bacșiș atunci când își ridică personal comanda.

„Oameni faini, explicați-mi și mie de ce eu, din postura de client care își comandă ceva telefonic sau din aplicație și mă duc SINGUR să îmi achit și să îmi ridic comanda, mi se bagă pe gât cestia asta cu ”cât doriți să punem pe bon”? Bă, au crescut banii în copaci în 2024 sau ce se întâmplă? Las mereu tips 10-15% când consumăm în restaurant, dar e absurd să ceri asta când eu ridic comanda.

Când nu am chef să gătesc, îmi dau comandă, mă duc după ea și mi se face mie rușine și jenă când cere asta după ce apasă două butoane pe tabletă. Nu mai zic de atitudinea unor ospătari care când te văd zici că vii să le ceri mâncarea gratis, așa le ești de drag.

Doar mie mi se pare, sau lumea asta a devenit foarte rea? Suntem cu bun simt, salutăm tot timpul și de 100 de ori dacă e nevoie, nu știu ce se întâmplă.”, a povestit un bărbat din Brașov pe Reddit.

Alți utilizatori ai rețelelor sociale și-au exprimat acordul cu această opinie, criticând practica bacșișului forțat. Unii afirmă că nu consideră necesar să lase bacșiș atunci când prețul mâncării a fost deja ”umflat”, iar alții se plâng de atitudinea agresivă a unora care cer bacșiș pentru servicii minime, scrie stiridiaspora.ro.

„La cât au umflat prețurile, n-ar trebui să mai existe tips.”

”Când vine vorba de bacșiș, mă comport foarte lent, calm și ferm. Zic „zero” sau „nimic” fără nicio urmă de agresivitate, doar cu siguranță. După ce își îndepărtează privirea de a mea, chelnerul/casierul simte jena, nu eu. Învățați să inversați rolurile. Nu e normal să ceri bacșiș pentru orice.”

”Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat. Bacșiș lași dacă dorești din propria inițiativă, nu că așa îmi impune restaurantul/ospătarul. Dacă îl vezi pe unu’ că strâmbă din nas, spune-i să se strâmbe la patron ca să îi crească salariul.”

„Fază tare: am comandat mâncare de la un fast-food care are livratori personali; deja oamenii de acolo mă cunosc, deoarece comand foarte des și întotdeauna am primit frumos și repede mâncarea la ușă (mereu le-am lăsat bacșiș, din prima zi). Totuși, un livrator mai tinerel (probabil nou) m-a sunat să cobor după mâncare. M-am dus la mașina lui și am stat cinci minute să termine conversația la telefon, ca să îmi pot primi comanda. După aceea, nici nu s-a dat jos din mașină și mi-a spus: „Ai mâncarea pe bancheta din spate, ia-o și tu că știi ce număr ai la comandă.” Apoi, după ce am luat singură mâncarea din mașină, m-a întrebat: „De obicei, oamenii îmi dau cam 10 lei bacșiș, ai cash sau îți dau Revolutul?” Am rămas mască! Mă mir cum nu m-a sunat să merg să îmi fac singură mâncarea.”

Citește și: Cât câștigă un ospătar de pe litoralul românesc din bacșiș. La ce sunt atenți clienții

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Ce au găsit doi români la un hotel de patru stele din Turcia. Vacanța lor a devenit un coșmar: “Vreau ca și alți oameni să știe”
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia a venit astăzi, 19 august: Nu stăm de vorbă
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
Consiliul Fiscal AVERTIZEAZĂ: Deficitul bugetar ar putea EXPLODA la 7% din PIB în 2024
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
A murit o legendă a gastronomiei. A schimbat felul în care se mănâncă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
A murit cel mai bun bucătar. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...