Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Concediul de odihnă reprezintă un drept al fiecărui angajat, oferit de angajatori pentru a le permite subordonaților să ia o perioadă de repaus după perioadele îndelungate de muncă. Regulile privind concediul sunt stabilite de legislația muncii în fiecare stat și poate varia în funcție de diferiți factori.
Filip Stan
19 aug. 2024, 17:34
Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere
Tot ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este reglementat de de legislația muncii și poate varia în funcție de norme și de reglementările locale. Fiecare angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre zilele libere. Care sunt drepturile și beneficiile fiecărui salariat, dar și regulile care trebuie respectate.

1. În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, nu există o lege care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu, aici zilele libere fiind acordate în funcție de decizia angajatorului.

În Franța angajații, concediul de odihnă este de cel puțin cinci săptămâni pe an, pentru angajații cu normă întreagă. În funcșie de vechimea în muncă, durata concediului poate crește.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de muncă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat care lucrează cinci zile pe sătpămână.

În Italia, concediul de odihnă durează cel puțin 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru persoanele angajate cu normă întreagă. Este vorba numai despre perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective de muncă pot stabili perioade mai lungi de concediu.

Citește și: Un român a stârnit o adevărată dezbatere după ce a spus că, în Elveția, „banii cash nu mai au valoare”. Toată lumea l-a contrazis: „Lasă-ne cu minciunile tale”

2. Un alt lucru foarte important pe care oricine trebuie să îl știe despre concediul de odihnă este că acesta se menționează întotdeauna în contractul individual de muncă.

3. Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul paternal, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă NU se scaf din durata concediului de odihnă, conform condițiilor Articolului 152^2.

4. Concediul de odihnă se efectuează anual. Dacă din motive justificate, angajatul nu poate efectua concediul la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, integral sau parțial, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

5. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

6. Angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

7. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului ori, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, sau cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la finalul anului calendaristic pentru anul următor. Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul are obligația de a stabili programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Citeșt eși: Cât timp Nicușor stă la soare, bucureștenii rămân fără apă caldă! Anunțul făcut de Termoenergetica care afectează sute de blocuri

8. Pentru perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul de muncă.

Indemnizația de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute anterior din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, înmulțită cu numărul de zile de concediu. Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de idihnă în caz de forță majoră sau pentru interense urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Angajatorul are obligația, în astfel de cazuri, să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10. Tichetele de masă nu sunt oferite pe durata concediului de odihnă.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Britanii se temeau de asta! Regele Charles, anunţ despre RETRAGERE. Ce se întâmplă acum cu William
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Bendeac, vorbe grele despre Dan Negru: Un manipulator filorus
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Pensii mai mari cu 200 de lei pentru acești pensionari! Sumele de bani vor fi livrate într-o săptămână
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă data de expirare la permisul auto. Ordin UE pentru șoferii pensionari. Trebuie să reînnoiască
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
România ar putea rămâne în beznă de Paşte: Avertismentul Transelectrica
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred