Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Concediul de odihnă reprezintă un drept al fiecărui angajat, oferit de angajatori pentru a le permite subordonaților să ia o perioadă de repaus după perioadele îndelungate de muncă. Regulile privind concediul sunt stabilite de legislația muncii în fiecare stat și poate varia în funcție de diferiți factori.
Filip Stan
19 aug. 2024, 17:34
Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere
Tot ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este reglementat de de legislația muncii și poate varia în funcție de norme și de reglementările locale. Fiecare angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre zilele libere. Care sunt drepturile și beneficiile fiecărui salariat, dar și regulile care trebuie respectate.

1. În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, nu există o lege care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu, aici zilele libere fiind acordate în funcție de decizia angajatorului.

În Franța angajații, concediul de odihnă este de cel puțin cinci săptămâni pe an, pentru angajații cu normă întreagă. În funcșie de vechimea în muncă, durata concediului poate crește.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de muncă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat care lucrează cinci zile pe sătpămână.

În Italia, concediul de odihnă durează cel puțin 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru persoanele angajate cu normă întreagă. Este vorba numai despre perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective de muncă pot stabili perioade mai lungi de concediu.

Citește și: Un român a stârnit o adevărată dezbatere după ce a spus că, în Elveția, „banii cash nu mai au valoare”. Toată lumea l-a contrazis: „Lasă-ne cu minciunile tale”

2. Un alt lucru foarte important pe care oricine trebuie să îl știe despre concediul de odihnă este că acesta se menționează întotdeauna în contractul individual de muncă.

3. Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul paternal, concediul de risc maternal, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă NU se scaf din durata concediului de odihnă, conform condițiilor Articolului 152^2.

4. Concediul de odihnă se efectuează anual. Dacă din motive justificate, angajatul nu poate efectua concediul la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, integral sau parțial, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.

5. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

6. Angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

7. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului ori, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, sau cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la finalul anului calendaristic pentru anul următor. Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul are obligația de a stabili programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Citeșt eși: Cât timp Nicușor stă la soare, bucureștenii rămân fără apă caldă! Anunțul făcut de Termoenergetica care afectează sute de blocuri

8. Pentru perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul de muncă.

Indemnizația de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute anterior din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, înmulțită cu numărul de zile de concediu. Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9. Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de idihnă în caz de forță majoră sau pentru interense urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Angajatorul are obligația, în astfel de cazuri, să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10. Tichetele de masă nu sunt oferite pe durata concediului de odihnă.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Scenariul în care românii nu vor mai putea părăsi țara
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
Playtech.ro
Cât zahăr se pune la un kilogram de prune pentru gem. Secretul care face diferența de gust
DailyBusiness
Încă 3000 de lei gratuit pentru români! Veste mare în cele mai grele perioade
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Lovitura anului în televiziune. O scandaloasă emisiune revine
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
UPDATE BAC 2024 sesiunea de toamnă - Proba scrisă la alegere a profilului: S-au publicat baremele oficiale!
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PREGĂTIRI de RĂZBOI NUCLEAR! BIDEN și-a dat ACORDUL, SUA ÎN ALERTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...