Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţ de ultimă oră pentru românii care fac bani din ambalaje reciclate

Fechet a precizat însă că mai sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte acest sistem, în special la punctele de colectare.
Filip Stan
19 aug. 2024, 19:10
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţ de ultimă oră pentru românii care fac bani din ambalaje reciclate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, la Craiova, că Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR) „merge aşa cum trebuie”, astfel că în toamnă se va atinge cifra de două miliarde de ambalaje reciclate în România.

„Rezultatele sunt pozitive. Dacă ne uităm la cifre, şi aşa cum s-a spus mai devreme, am depăşit 1,3 miliarde la sfârşitul lunii iulie, o să atingem în curând şi cel de-al doilea miliard, ceea ce înseamnă foarte mult pentru mediu, la fel cum înseamnă foarte mult şi pentru mediul de afaceri şi locurile de muncă. Faptul că astăzi ne aflăm aici, la Dolj deschidem cel de-al şaselea centru de sortare şi de numărare, e o dovadă în acest sens. Doar echipamentele de aici au costat peste şase milioane de euro, 120 de locuri de muncă verzi, aşa cum le numim noi, oameni din localităţile învecinate, iar natura o vedem în fiecare zi mai curată. Fie că vorbim de păduri, fie că vorbim despre albiile cursurilor de apă, fie că vorbim despre marginea drumurilor din România, cu toţii vedem că ţara noastră e mai curată de la o zi la alta şi cred că asta ar putea să însemne faptul că Sistemul de Garanţie – Returnare merge aşa cum trebuie”, a spus ministrul.

S-a terminat cu statul la coadă pentru reciclarea ambalajelor SGR! Hipermarketul „La Cocoş” şi-a dublat numărul de automate

Fechet a precizat însă că mai sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte acest sistem, în special la punctele de colectare.

„Sunt de multe ori cozi nejustificat de mari la acele aparate de colectare, sunt magazine care astăzi, la opt luni distanţă de la lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obliga, să preia ambalajele de la oameni. Din acest motiv, am rugat colegii din minister, de la Garda Naţională de Mediu, la fel cum am discutat şi cu colegii de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, să identifice toate acele puncte de colectare care nu respectă legea pentru că e un efort comun. Nu doar cetăţenii trebuie să participe, dar şi comercianţii şi producătorii. Până la urmă e un întreg ansamblu care nu funcţionează în lipsa participării unui actor din acest întreg ecosistem pe care îl numim noi atât de frumos hora reciclării”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet s-a aflat luni, la Craiova, la deschiderea celui de-al şaselea centru de numărare şi sortare RetuRO SGR din ţară.

Campaniile de reciclare realizate de lanțurile de supermarketuri din România, dur criticate. Ce li se reproșează retailerilor

 

Ministrul Mediului susţine că, înainte de startul campaniei garanţie-returnare, procentul de colectare era de 13%.  Ţinta acestui an este de 65%, urmând ca în 2025 procentul de recuperare a ambalajelor să ajungă la 90%.

„Ţinta acestui an este 65% (colectare – n.r.). În anul trei, adică în 2025, să ajungem la 90%. Până acum, suntem în traiectoria asumată, nu am niciun motiv de îngrijorare. Imaginaţi-vă de unde am pornit. Am pornit de la 13%! Asta era performanţa sistemului de colectare municipală. Acest 13% bălteşte de foarte multă vreme, acolo stăteam. Mai avem încă mult de lucrat, mai ales în ceea ce priveşte micile magazine de la ţară. Sunt unele magazine care astăzi refuză să plătească garanţia cetăţeanului, chiar dacă a perceput garanţia când omul a cumpărat apa, berea sau sucul. Am dispus Gărzii Naţionale de Mediu să meargă mai ales acolo unde ştim că nu se colectează. Să meargă în micile magazine din sate şi dacă constată ceea ce suspectăm noi că se întâmplă – şi primesc zilnic zeci de mesaje, că merge omul cu PET-ul la magazin, iar magazinul spune că nu-l interesează şi nu vrea să respecte legea – dacă se confirmă astfel de situaţii magazinul să fie amendat de urgenţă pentru că e incorect. E ca şi cum ai merge să duci coşul de cumpărături înapoi la supermarket şi să vezi că nu-ţi poţi recupera cei 50 de bani. Te deranjează, te enervează. Şi asta pune presiune şi pe RVM-uri (automate de preluare a ambalajelor – n.r.). Astăzi, românii, stau la 40 de grade afară, la coadă, şi uneori în faţa lor sunt oameni care vin cu sacii şi care n-au cum să nu te enerveze. Dar acei oameni vin cu sacii tocmai pentru că în micile magazine nu se face colectare, în mediul rural nu se face colectare, iar eu mă voi asigura în calitate de ministru că legea va fi respectată şi că cetăţenii vor fi trataţi cu respectul cuvenit”, a explicat Mircea Fechet.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Soluția care poate salva culturile pe timp de secetă și caniculă. Ideea ”furată” de un fermier după o vizită în Ungaria: “7-8 grade diferență de temperatură”
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Cum l-a provocat Nicolae Ceaușescu pe Gorbaciov în 1981. Detalii ascunse despre conflictul care a zguduit comunismul
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Accident de proporții pe Autostrada A4! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ciocnirea unui autotren și a unui microbuz, din care au rezultat 12 victime
Capital.ro
Lege nouă pentru șoferi. S-a modificat limita. Rămâi fără permis timp de o lună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Cât vom plăti FACTURA la IARNĂ. ANUNȚUL ministrului Energiei despre COMPENSARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...