Miliardarul considerat „Bill Gates al Marii Britanii”, dat dispărut după scufundarea unui super-iaht în largul Siciliei

Investitorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch este dat dispărut după ce un iaht de lux a fost lovit de o furtună violentă şi s-a scufundat luni în largul capitalei siciliene Palermo, a declarat o persoană familiarizată cu operaţiunile de salvare.
Mircea Filipescu
19 aug. 2024, 21:08
Miliardarul considerat

Un om a murit şi şase persoane au fost date dispărute, inclusiv antreprenorul britanic de tehnologie Mike Lynch, după ce un iaht de lux a fost lovit de o furtună neaşteptat de violentă şi s-a scufundat în largul Siciliei luni dimineaţă.

„Bayesian”, un velier de 56 de metri lungime sub pavilion britanic, transporta 22 de persoane şi era ancorat în larg, în apropierea portului Porticello, când a fost lovit aparent de o trombă marină violentă. „Vântul a fost foarte puternic. Era de aşteptat vreme rea, dar nu de această amploare”, a declarat pentru Reuters un oficial al gărzii de coastă din capitala siciliană Palermo.

Martorii oculari au declarat că iahtul a dispărut rapid sub valuri cu puţin timp înainte de zori. Cincisprezece persoane au scăpat înainte ca iahtul să se scufunde. Printre supravieţuitori se numără un copil de un an.

Paza de coastă italiană a declarat că persoanele dispărute aveau naţionalităţi britanică, americană şi canadiană. Numele celor morţi şi dispăruţi nu au fost făcute publice imediat, însă o persoană familiarizată cu operaţiunea de salvare a confirmat că Lynch nu a fost găsit.

Lynch, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori britanici în domeniul tehnologiei. A construit cea mai mare firmă de software din ţară, Autonomy, pornind de la cercetările sale revoluţionare de la Universitatea Cambridge, şi a devenit cunoscut drept Bill Gates al Marii Britanii.

Cândva lăudat de profesori, cercetători şi politicieni, Lynch şi-a petrecut mare parte din ultimul deceniu în instanţă pentru a-şi apăra numele. Mike Lynch  a fost achitat în iunie de un juriu din San Francisco pentru acuzaţii de fraudă legate de vânzarea companiei sale de software, Autonomy, către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari în 2011. Vânzarea a consolidat reputaţia lui Lynch ca fiind un Bill Gates al Marii Britanii, dar a devenit repede o dezamăgire, după ce Hewlett-Packard a redus valoarea Autonomy cu 8,8 miliarde de dolari.

Citeşte şi: O femeie a fost evacuată din avion pentru că a refuzat să își pună geanta sub scaun. Motivul halucinant invocat de pasageră

Lynch, care a stat mai bine de un an în arest la domiciliu, s-a declarat „încântat” să fie achitat în procesul penal, în timpul căruia a luat cuvântul în apărarea sa, negând în faţa juraţilor orice infracţiune şi învinuind HP pentru integrarea defectuoasă a celor două companii.

Furtunile şi ploile abundente au măturat Italia în ultimele zile – cu inundaţii şi alunecări de teren care au provocat pagube majore în nordul ţării – după săptămâni de căldură toridă.

Căpitanul unei ambarcaţiuni aflate în apropierea iahtului a declarat pentru Reuters că, atunci când a lovit furtuna, a pornit motorul pentru a păstra controlul navei şi a evita o coliziune cu Bayesian. „Am reuşit să menţinem nava pe poziţie şi, după ce furtuna a trecut, am observat că nava din spatele nostru dispăruse”, a declarat Karsten Borner jurnaliştilor. Cealaltă ambarcaţiune „s-a prăbuşit pe apă şi apoi a fost trasă în jos”, a adăugat el.

El a spus că echipajul său i-a găsit apoi pe unii dintre supravieţuitori pe o plută de salvare – inclusiv trei care erau grav răniţi şi o fetiţă şi mama ei – şi i-a luat la bord înainte ca paza de coastă să îi preia.

Paza de coastă a declarat că scafandrii inspectează epava navei Bayesian, care se află la o adâncime de 49 de metri.

Procurorii din oraşul Termini Imerese, situat în apropiere, au deschis o anchetă pentru a cerceta ce a mers prost.

Iahtul Bayesian a fost construit de constructorul naval italian Perini în 2008 şi a fost recondiţionat ultima dată în 2020. Catargul său de 75 de metri era cel mai înalt catarg din aluminiu din lume, potrivit Perini.

Citeşte şi: Blackout, o țară întreagă a rămas complet fără curent. Populația din Liban primea electricitate cel mult trei ore pe zi

Site-ul shipspotting.com a declarat că ambarcaţiunea era deţinută de o firmă numită Revtom Limited. Soţia lui Lynch, Angela Bacares, este menţionată ca unic acţionar al firmei în documentele companiei.

Numele iahtului ar fi rezonat cu Lynch deoarece teza sa de doctorat şi software-ul care i-a făcut averea se bazau pe teoria bayesiană.

Nava a câştigat o serie de premii pentru designul său şi poate găzdui până la 12 oaspeţi în şase apartamente şi un echipaj de 10 persoane, potrivit site-urilor online specializate în iahturi.

Ambarcaţiunea a părăsit portul sicilian Milazzo la 14 august şi a fost văzută ultima dată la est de Palermo duminică seară, cu o stare de navigaţie „la ancoră”, potrivit aplicaţiei de urmărire a navelor Vesselfinder.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Regatului Unit a declarat că oficialii britanici sunt în contact cu autorităţile locale cu privire la incident şi sunt pregătiţi să ofere sprijin consular britanicilor care au fost afectaţi.

Citeşte şi: Panică la un festival de muzică din Germania. O roată a luat foc, iar aproximativ 30 de persoane au fost grav rănite

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care sunt protejate de astre în lunile septembrie și octombrie. Răsturnări spectaculoase de situații pentru Berbeci
Capital.ro
Se schimbă banii. România e obligată să treacă la Euro: Strângeți cureaua!
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Schimbare de proporții la X Factor. O mare vedetă revine pe sticlă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Întârzieri masive la CFR! Calvarul la care au fost supuși călătorii care au revenit din vacanța de pe litoralul românesc
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Kamala Harris a făcut PASUL DECISIV. Donald Trump NU mai are ÎNCOTRO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...